Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS

Zwembad geeft impuls aan groene bufferzone

16 mei, 5:01
Het begin dit jaar geopende zwembad De Steur in Kampen fungeert als een paviljoen in het ‘groene hart’ van de Overijsselse stad. Met zijn natuurlijke uitstraling en (neven)functie als ontmoetingsplek moet het alzijdig gebouw een impuls geven aan de groene bufferzone tussen het stadscentrum en de buitenwijken. VenhoevenCS is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Het gebouw legt op verschillende manieren relaties met zijn omgeving. Allereerst dankzij de hoge mate van transparantie, die de zwemactiviteiten zichtbaar maakt voor voorbijgangers en hen idealiter stimuleert ook eens te komen zwemmen. Daarnaast hebben de gebruikers zicht op het omliggende park en op de andere functies in het gebouw.

Ook de horeca speelt een belangrijke rol bij de nagestreefde interactie. Dankzij het restaurant-café met terras trekt het gebouw ook passanten aan en versterkt het zijn functie als ontmoetingsplaats.

Ondanks zijn ligging midden in het groen is De Steur goed zichtbaar vanaf de nabijgelegen Europa-Allee. Het verhoogde perron werkt als een steenachtige sokkel waarop de zwemactiviteiten gepresenteerd worden. Over een groot deel is een houten dak gevouwen, waarlangs licht op meerdere plaatsen binnenstroomt.

Op het niveau van de baden bevindt zich een smalle strook glas , waardoor zwemactiviteiten wel zichtbaar zijn voor wandelende voorbijgangers, maar het verkeer voor zwemmers aan het oog onttrokken wordt. Om te voorkomen dat het glas spiegeling van de zon op het wateroppervlak van de baden veroorzaakt, steekt het dak aan de oost- en westgevel verder uit.  

Oorspronkelijke kleur
Door materialen toe te passen in hun oorspronkelijke kleur en textuur, hebben de architecten het gebouw een natuurlijke uitstraling willen geven. “Patio’s en lichtstroken trekken het park als het ware naar binnen, donkere monumentale raamstijlen vallen weg tegen de achtergrond van donkere boomstammen en grote glaspartijen scheppen de illusie dat je buiten zit in het park”, meldt VenhoevenCS.

De materialen zijn eveneens gekozen omwille van de duurzaamheid. Bij het exterieur is bijvoorbeeld gekozen voor drievoudig glas en een zwarte houten gevel. Deze bestaat uit hout dat verduurzaamd is via de Shou Sugi Ban-techniek. Dit is een Japanse techniek waarbij de buitenste laag van het hout verkoold wordt waardoor het vijftig jaar zonder verder onderhoud meegaat. Het vergrijsde deel bestaat uit door impregnatie verduurzaamde Douglas-spar.

Het uitnodigende karakter van het gebouw wordt versterkt als het terras bij de buitenbaden op mooie dagen een geheel wordt met het recreatiebad. Dat gebeurt doordat de gevelpuien opengezet kunnen worden. In de winter staan de poorten van de ligweide open en vormt de buitenruimte van het zwembad een onderdeel van de routing door het park.

Gesloten volumes
De meer intieme ruimtes in het gebouw bevinden zich in gesloten volumes die herkenbaar worden bekleed met tegels, mozaïek in subtiele kleuren en patronen. De houten plafonds in combinatie met de grote hoeveelheid licht door daklichten zorgen voor een natuurlijke atmosfeer.

Tot de andere duurzame toepassingen behoren zonnepanelen op het dak, opvang van regenwater en LED-verlichting. 

Trefwoorden

zwembad venhoevencs kampen

Andere nieuwsberichten

Video: expositie Canon van Nederland
1 uur geleden
Bijhouwerprijs 2017 toegekend aan Ruimte voor de Rivier
3 uur geleden
Herman Teirlinckgebouw: poëzie uit het gewone
4 uur geleden
Lelystad viert vijftigjarig bestaan
Gisteren, 16:16

Amsterdam zoekt oplossingen voor stedelijke logistiek
4 uur geleden
Steeds minder bos in Nederland
Vandaag, 09:00
VN-klimaatcentrum naar Rotterdam en Groningen
Gisteren, 14:50
Ai Weiwei topper op Amsterdam Light Festival
Gisteren, 09:41
Steden Brabant creëren woonruimte stadsvogels
20 september, 1:29
'Extra geld nodig voor gevolgen extreem weer'
20 september, 9:55
OJMAR, S.A.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan