Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée

Veel dubbel ruimtegebruik bij MFA Heerde

22 juli 2016, 16:07
In de gemeente Heerde is naar ontwerp van DAT (De Architectenwerkgroep Tilburg) een multifunctionele accommodatie opgeleverd. Het gebouw huisvest negen verschillende gebruikers, waaronder vier scholen en een bibliotheek.

De multifunctionele accommodatie – kortweg MFA Heerde Oost genoemd – ligt aan de rand van het voormalige landgoed Van Meursweide middenin het dorp. Voor DAT begon het ontwerp met het bestaande voetpad dat het centrum van Heerde, via het gemeentehuis, met de weide verbindt.

“Door dit voetpad door te trekken, dwars door de MFA heen, tot aan de Griftstraat, wordt het gebouw uitermate openbaar: een nadrukkelijke wens van de gebruiker”, verklaart DAT. “Tevens kreeg de MFA hierdoor twee voorkanten.”

Daar waar het pad het gebouw in komt heeft het architectenbureau het ‘ontmoetingsplein’ van het gebouw ontworpen. Hier zijn de bibliotheek en het dorpshuis gesitueerd en komen de gebruikers van alle functies elkaar tegen.

De beoogde verweving met het omliggende landschap en gevraagde transparantie van het gebouw zette DAT ertoe aan het gebouw als een laag en open paviljoen te ontworpen. In dit grotendeels eenlaagse gebouw vormen de scholen, het theater en de gymzalen een hoogteaccent, waardoor deze functies leesbaar zijn voor de buurt.

Dubbel ruimtegebruik
MFA Heerde Oost was alleen mogelijk door de bereidheid van de verschillende gebruikers om onderling samen te werken en ruimtes te delen. De vier scholen maken gezamenlijk gebruik van twee gymzalen, die buiten schooltijden ook gebruikt wordt door de tafeltennisvereniging.

De bibliotheek is 300 m2 groot en heeft een vast en een flexibel deel. Bij evenementen kan het flexibele deel in het vaste deel geschoven worden, waardoor 100 m2 vrij komt.

Het theater heeft 325 zitplaatsen en wordt gebruikt voor voorstellingen, bijvoorbeeld door de scholen, maar is tevens de repetitieruimte voor de lokale fanfare. In plaats van een vaste tribune is hierbij gekozen voor een schuiftribune, zodat de zaal ook op andere manieren te gebruiken is.

Aan de theaterfoyer ligt een grote keuken, die de scholen ook kunnen gebruiken als kookleslokaal. Verder bevat het gebouw nog drie multifunctionele zalen, plus een cultuurplein met verschillende lokalen. De lokalen van het cultuurplein worden ook gebruikt als handvaardigheidslokalen voor de scholen, omgekeerd worden enkele lokalen van de scholen ook weer als muzieklokalen gebruikt door het cultuurplein.

De multifunctionele accommodatie meet in totaal 6.200 m2.

Intensief proces
Aan de samenwerking tussen de negen gebruikers binnen MFA Heerde Oost en het dubbele ruimtegebruik binnen het gebouw ging een intensief proces vooraf. DAT heeft in dit proces in een serie van workshops en gesprekken samen met de gebruikers gezocht naar het optimale ruimtegebruik.

De bijeenkomsten werden door DAT ondersteund met tekeningen in verschillende schalen, 3D-modellen en maquettes. In de loop van het proces werden de wensen van de gebruikers voor het architectenbureau steeds duidelijker en is het oorspronkelijke PvE ook aangepast.

Materialisatie
Wat betreft de materialisatie van het gebouw vormde voor DAT het verschil tussen binnen en buiten het uitgangspunt. Het interieur is zo wit mogelijk gehouden, het exterieur is uitgevoerd in tactiele, lichte baksteen. “Deze kleurstelling geeft het plan een fris en bijzonder uiterlijk”, stelt DAT. “Het gebouw vormt zo een mooi contrast met de rode steen van het parkeren en het groen van de omgeving.”

Andere nieuwsberichten

Glijbaanattractie voor luchthaven Singapore

Gisteren, 17:08

Flexibele uitbreiding voor eengezinswoning

Gisteren, 15:59

De Kort van Schaik ontwerpt transformatie markant Nefkens-gebouw

Gisteren, 14:42

Video en nieuwe foto's van LocHal Tilburg

Gisteren, 11:57

Defensie moet 218 gebouwen aanpakken

Gisteren, 14:08

Eindhoven Airport: alleen groei met minder geluid

Gisteren, 11:44

Overheid start onderzoek naar verdozing van het landschap

Gisteren, 09:31

ProRail investeert fors in stations

24 april, 2:47

Mirck Architecture maakt tentoonstelling over daglicht in woningen

24 april, 10:44

Hans van der Heijden in De Volkrant: Baudet heeft een punt

23 april, 2:35
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan