Copyright: de Architekten Cie.
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: de Architekten Cie.
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: Boele & Van Eesteren
Copyright: Boele & Van Eesteren

FIRST Rotterdam in volle glorie zichtbaar

11 februari 2016, 11:26
Met het verwijderen van de bouwhekken en de demontage van de bouwkeet is FIRST Rotterdam nu in zijn volle glorie te aanschouwen. Eind december is het gebouw tegenover het centraal station van de Maasstad casco opgeleverd, de komende maanden nemen de gebruikers hun intrek. Het ontwerp is gemaakt door de Architekten Cie.

Het kantoorgebouw aan het Weena bestaat uit een rechthoekig bouwblok, met daarbovenop een 130 meter hoge toren. Vermogensbeheerder Robeco huurt het onderste deel en advocatenkantoor NautaDutilh gaat zich vestigen in de ‘highrise’. Fokkema & Partners Architecten heeft het interieurontwerp voor beide bedrijven (inclusief de eigen entree voor Robeco) verzorgd.

De hoofdentree, vormgegeven door de Architecten Cie. en Fokkema & Partners, bevindt zich evenals de andere entreelobby’s in de twee lagen tellende plint. Ook publieke functies zoals een restaurant en een kunstgalerie zijn ondergebracht in dit transparant ontworpen deel.

Als voortzetting van de plint wordt de komende maanden aan de oostzijde van het gebouw een glazen serre gerealiseerd, die FIRST Rotterdam verbindt met de bestaande bebouwing. Na de verhuizing van NautaDutilh wordt het lage deel van het oude kantoorgebouw aan het Weena hiervoor gesloopt. De serre dient als windscherm en entree naar het als stadstuin vormgegeven binnenhof.

Groothandelsgebouw
Qua uitwerking en materialisatie refereren de gevels aan de architectuur van het Groothandelsgebouw, dat er tegenover staat. De prefab gevelelementen zijn bekleed met natuursteen en composietbeton. De gevel van de toren kenmerkt zich door hoge verticale vensters, die verdiept liggen tussen smalle natuursteenribben. Dankzij de afschuining van deze ribben biedt het gebouw afhankelijk van het perspectief een ander aanzicht.

De kantoorvloeren hebben een open en flexibele opzet. Dit is mogelijk doordat de constructie is geconcentreerd in de torenkern en de dragende gevels. De twaalf meter brede vloervelden zijn vrijgehouden van constructieve elementen en bieden zo ruimte voor vrij indeelbare werkgebieden.

Het middengebied rondom de liften tussen de twee schijven van de toren is eveneens open van opzet. Juist op deze verkeersintensieve punten is het uitzicht naar twee zijden open, zodat ontmoeting en verpozing hier een bijzondere plek krijgen, meldt de Architekten Cie.

Top van de toren
In de top van de toren zijn de verdiepingshoogten groter, wat dit deel van het gebouw een exclusiever karakter geeft. Hier bevinden zich ontvangstruimten, een vergadercentrum, een restaurant en een bar met buitenterrassen.

In het basisgebouw speelt het atrium een belangrijke rol. Via deze ruimte komt licht binnen voor het midden van de grote vloervelden. Daarnaast vormt het atrium met zijn landschappelijke stapeling van terrassen een ruimtelijk bindend element dat het basisgebouw openheid en identiteit verschaft. Via ‘urban windows’ aan het Weena met daarachter grote vides presenteert het gebouw zich aan de stad.

Ondergrondse parkeerplaatsen
FIRST Rotterdam omvat 44.500 vierkante meter aan kantoorruimte, 800 m2 commerciële ruimte en 190 ondergrondse parkeerplaatsen. Voor de duurzaamheid zal het gebouw worden onderscheiden met het label BREEAM-NL Excellent, aldus de Architekten Cie.

De bouw, die drie jaar heeft geduurd, is uitgevoerd door Bouwcombinatie FIRST (bestaande uit de VolkerWessels-ondernemingen Boele & van Eesteren en Wessels Zeist). Branimir Medic was projectarchitect namens de Cie.

Andere nieuwsberichten

Pauwert respecteert Bossche school bij herbestemming en nieuwbouw

Gisteren, 17:58

Kunstzinnige schermen tussen de medewerkers van EDGE

Gisteren, 15:29

Ontwerp van MoederscheimMoonen voor herontwikkeling in Rivium

Gisteren, 13:34

Blokkerlocatie Gouda herontwikkeld tot woongebied

Gisteren, 12:29

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

Gisteren, 16:37

SER: bouw inzet biomassa voor elektriciteit en warmte af

Gisteren, 09:42

Koper nieuwbouw in Amsterdam moet huis zelf bewonen

Gisteren, 09:09

Thema Dutch Design Week 2020: The new intimacy

7 juli, 2:36

3D-geprinte brug van vezelversterkte kunststof voor Kralingse Bos

7 juli, 10:45

Voor 2022 een miljoen zonnepanelen op Amsterdamse daken

7 juli, 9:08
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan