Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle
Copyright: Leonard Faustle

Voormalig Elseviergebouw huisvest studenten

4 november 2015, 15:15
Het Elseviergebouw in Amsterdam is na jarenlange leegstand door Knevel Architecten gerenoveerd en getransformeerd. Het gebouw is onlangs als studentenhuisvesting opgeleverd.

Het veertig meter hoge kantoorgebouw aan de ringweg A10 is in 1962 ontworpen door W.M. Dudok. De bouw startte in oktober 1964. Het gebouw omvatte 12.000 vierkante meter kantoorruimte, vergaderzalen, een kantine en een ondergrondse rijwiel- en scooterstalling.

Na vertrek van uitgeverij Elsevier uit het gebouw en jarenlange leegstand werd in 2012 gekozen voor herbestemming als woonruimte voor studenten. Dit zou bijdragen aan het verminderen van het tekort aan studentenhuisvesting en tegelijkertijd een prikkel betekenen voor de levendigheid van deze locatie in Bos en Lommer.

DUWO is eigenaar van het gebouw en heeft opdracht verleend om het gebouw te ontwikkelen voor studentenhuisvesting. De ontwikkeling van het project was in handen van Woningstichting Rochdale, die Knevel Architecten de opdracht gaf voor de renovatie en transformatie. Aannemer was Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen.

Gevels
De gevel kende een streng symmetrische indeling met het glazen trappen- en liftenhuis als spiegel van de hoofdgevel. Knevel Architecten heeft de bestaande gevels zoveel mogelijk willen respecteren; waar nodig werd de gevel gerenoveerd.

De constructieve structuur van het gebouw – kolommen met in het werk gestorte vloeren – leende zich goed voor het nieuwe programma van studentenwoningen in een vast stramien. De woonfunctie vroeg wel om maatregelen in verband met de zware geluidsbelasting op de westgevel van de nabije snelweg.

Aan deze zijde is een dubbele gevel in de vorm van een loggia gerealiseerd. Tussen beide gevels is een gekleurd kader opgenomen. Aan de rustige oostzijde is geen dubbele gevel nodig. Het gele kader is wel opgenomen en vormt een diepe inpandige vensterbank.

245 woonruimten
De kopgevels zijn voorzien van extra openingen voor daglichttoetreding in de achterliggende appartementen. De elfde verdieping kent een karakteristieke luifel, die Knevel Architecten heeft benadrukt door een abstracte gele print. Vanaf straatniveau oogt hij als een herfstig bladerdek.

Het getransformeerde Elseviergebouw biedt ruimte aan 187 studio's, 40 tweeslaapkamerwoningen en op de elfde verdieping 18 penthouses. In de kelder is de fietsenstalling en een wasserette ondergebracht. De begane grond is in beheer van Rochdale en wordt ingericht door Hostelle, een hotelconcept voor vrouwen.

Verbinding met de wijk
Met de transformatie was een toenadering tot de buurt wenselijk, zo geeft Knevel Architecten aan. Daarom heeft het architectenbureau de hoofdentree verlegd van de westzijde, gericht op de A10 en het parkeerterrein, naar de oostzijde.

Omdat de begane grond hoger ligt dan het omliggende terrein, hebben de architecten een verhoogde pleinruimte toegevoegd. Het plein biedt plek aan de postbussen, doet dienst als ontmoetingsplek en is een overgangsruimte tussen de entree naar de studentenwoningen en de buurt.

Andere nieuwsberichten

Amsterdam wil vermindering van prettoerisme, maar heeft daar geen nieuwe instrumenten voor

Gisteren, 17:07

ERA Contour en Van Manen winnen aanbesteding in Bergen op Zoom

Gisteren, 15:50

Landschappelijke brug als sluitstuk Groene Corridor Oirschot

Gisteren, 15:04

Hotelinterieur met vakmanschap als thema

Gisteren, 13:05

Realiseren klimaatbeleid kost komende jaren drie miljard per jaar

24 minuten geleden

'Dertig jaar natuurbeleid heeft natuur niets opgeleverd'

55 minuten geleden

Planbureaus willen af van begrip anderhalvemetersamenleving

Gisteren, 15:25

Kamer wil crisisaanpak voor afhandeling bevingsschade

Gisteren, 09:05

Gerecyclede plastic weg gaat in productie

27 mei, 4:54

Icons At Risk presenteert lijst van bedreigde moderne huizen

27 mei, 11:55
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan