Copyright: Stadsdijk Genemuiden ( De Stuurlui en Wolbert van Dijk)
Copyright: Stadsdijk Genemuiden ( De Stuurlui en Wolbert van Dijk)
Copyright: Stadsdijk Genemuiden ( De Stuurlui en Wolbert van Dijk)
Copyright: Stadsdijk Genemuiden ( De Stuurlui en Wolbert van Dijk)
Copyright: Stadsdijk Genemuiden ( De Stuurlui en Wolbert van Dijk)
Copyright: Stadsdijk Genemuiden ( De Stuurlui en Wolbert van Dijk)

‘Dijkverzwaring als aanjager stedelijke ontwikkeling’

29 april 2014, 15:28
In aanloop naar de IABR-2014 komende zomer, die in het teken staat van het thema 'Urban by Nature', onderzoekt Architectenweb in een serie van tien interviews de wateropgave in Nederland en daarbuiten. In het zesde deel een interview met Marijke Bruinsma (De Stuurlui stedenbouw) en Wolbert van Dijk (Wolbert van Dijk Urban and Landscape Design).

Tekst Kirsten Hannema

Je kunt er koffie drinken of dineren in een van de vele eettentjes, uitgaan in talloze bars, shoppen of gewoon rondslenteren. Enkel de naam van deze straat verraadt dat hij ook nog een deel van Amsterdam tegen het water van het IJ beschermt. We hebben het over de Zeedijk, het ultieme voorbeeld van een stadsdijk. Als het aan stedenbouwkundigen Marijke Bruinsma en Wolbert van Dijk ligt, zien we in de toekomst meer van zulke bruisende dijken.

Dijkophogingen in stedelijk gebied
Het idee voor de moderne stadsdijk komt voort uit het project waaraan Bruinsma en Van Dijk afgelopen jaar werkten in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, in het kader van de StedenbouwNU 2012 (een prijs voor aanstormend talent in de stedenbouw en landschapsarchitectuur). De opdracht was om een visie te ontwikkelen op de omgang met de op handen zijnde dijkophogingen in het stedelijk gebied.

“Het is een grote opgave”, vertelt Bruinsma, “in het Deltaprogramma is vastgelegd dat er op veel plaatsen iets moet gebeuren om de waterveiligheid te waarborgen. Wat daarbij opvalt, is dat de noodzakelijke dijkverzwaringen allereerst worden beschouwd als een probleem.

“Het lijkt het erop dat men sinds de opkomst het modernisme de dijken is gaan beschouwen als waterstaatkundige en civieltechnische objecten, die zich afkeren van de stad en zodoende vaak als een barrière worden ervaren. Wij zien het andersom: steden en dorpen kunnen deze ingreep aangrijpen als een aanjager voor nieuwe ontwikkelingen.”

Stedelijke dijk voor Genemuiden
Aan de hand van de situatie in Genemuiden, Overijssel, hebben de ontwerpers een principe ontwikkeld voor de omgang met stedelijke dijken. Zodat deze niet alleen – weer – veilig zijn, maar ook opnieuw het oriëntatiepunt van ‘hun’ dorp of stad worden. “Genemuiden is een Zuiderzeestadje, van oudsher georiënteerd op het water”, verklaart Bruinsma haar pleidooi voor een prominente rol voor de dijk. “De bebouwing is langs de rivier het Zwartewater richting de Zuiderzee gegroeid. Achter de Sasdijk ontstond vervolgens een levendige handel en industrie, en die bedrijvigheid is er nog altijd.”

Naar aanleiding van de vereiste ophoging van de dijk – deze moet een á anderhalve meter hoger – besloten de ontwerpers dat Genemuiden zich opnieuw naar het water zou moten richten. Tegelijkertijd werd geïnventariseerd welke andere ruimtelijke vraagstukken er speelden. Zo lag er een aantal initiatieven van ondernemers die hun bedrijf willen uitbreiden, maar daarbij ‘vastgelopen’ waren tegen de dijk. “We realiseerden ons: de lokale economie moet ook verder. Dat hebben we opgepakt.”

Bruinsma en Van Dijk ontwierpen een breed talud, dat zich uitstrekt richting het buitendijks gebied. Op deze manier wordt met de ophoging bebouwingsoppervlak aan de dijk toegevoegd en ontstaan uitbreidingsmogelijkheden voor bedrijven en woonfuncties. Tegelijkertijd zal het buitendijkse gebied ingezet worden voor het bufferen van water, gecombineerd met recreatie, nautische activiteiten en horeca. Een promenade langs het water, zitplekken en plantsoenen maken de transformatie tot stadsdijk compleet.

Integratie in stad
Cruciaal is dat de bebouwing weer onderdeel wordt van de dijk. “Wij vinden dat de waterkering in de bebouwde omgeving moet terugkeren als geïntegreerd onderdeel van de stad. Zodat de wat nu een saai fietspad is, een levendig plein wordt. Dat is toch wat elke stad wil?”

De multifunctionele benadering van de dijk heeft ook een financieel voordeel: je kunt budgetten van overheid en ondernemers bundelen. Bruinsma: “Door op een slimme manier meer uitgeefbare grond te creëren, wordt het plan niet alleen rendabel voor de gemeente, maar ontstaan ook kansen voor ondernemers. De volgende stap is dan ook om samen met hen verder te denken over de uitwerking van het principe.”

Architectenweb is mediapartner van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR). De biënnale vindt plaats van 29 mei tot en met 24 augustus 2014 en heeft de (onlangs gerenoveerde) Kunsthal als thuisbasis. Het thema ‘Urban by Nature’ wordt onder leiding van curator en landschapsarchitect Dirk Sijmons via talrijke tentoonstellingen en evenementen uitgewerkt.

Andere nieuwsberichten

Transformatie historische moestuin voor mens- en natuurvriendelijke invulling

Gisteren, 16:27

Rotterdams college keurt plan voor woontorens Hofplein goed

Gisteren, 13:46

Tuinen van Hornmeer winnend plan voor woningbouwlocatie Aalsmeer

Gisteren, 11:42

Geen nominaties voor Zorggebouw van het Jaar 2021

Gisteren, 09:55

Zorgen om Evergrande nemen toe na missen betalingsdeadline

1 uur geleden

Polak Building gaat maandag weer open

2 uur geleden

AIR lanceert Open Oproep eenzaamheid in Groot IJsselmonde

Gisteren, 15:49

TNO: ruim half miljoen huishoudens kampen met ‘energiearmoede’

Gisteren, 14:58

Amsterdam investeert vier miljard om uit coronacrisis te komen

Gisteren, 09:32

Nederlandse architectuur in het buitenland te zien op Schiphol

22 september, 3:47
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan