Copyright: Jan Bochmann Architecten
Copyright: Jan Bochmann Architecten
Copyright: Jan Bochmann Architecten
Copyright: Jan Bochmann Architecten
Copyright: Jan Bochmann Architecten
Copyright: Jan Bochmann Architecten
Copyright: Jan Bochmann Architecten
Copyright: Jan Bochmann Architecten
Copyright: Jan Bochmann Architecten
Copyright: Jan Bochmann Architecten

Hindoestaans Cultureel Centrum voor Almere

3 september 2013, 16:31
Voor de Hindoestaanse gemeenschap in Almere wordt een cultureel centrum gerealiseerd. Het ontwerp geeft een geabstraheerde interpretatie van de klassieke hindoetempel.

De Stichting Brahm Rishi Kaylaash Dhaam heeft het initiatief genomen om een gebouw voor religieuze en culturele activiteiten van de Hindoestaanse gemeenschap in Almere te realiseren. De zogenaamde Shiv Mandir is een tempel, gewijd aan de hindoeïstische god Shiva.

Het ontwerp voor het Hindoestaans Cultureel Centrum Shiv Mandir is gemaakt door Dittmar Bochmann Architecten. Projectarchitect Jan Bochmann is in 2012 zijn eigen bureau Jan Bochmann Architecten gestart en begeleidt het project verder tijdens de uitvoering.

De locatie is onderdeel van het door OMA ontworpen Homeruskwartier in Almere-Poort. Binnen deze wijk in aanbouw neemt de Shiv Mandir een hoekkavel van het nieuwe stadcentrum in. Het nieuwe gebouw vormt straks een al van verre zichtbaar stedenbouwkundig accent.

Hindoeïstische basiselementen
Bij het ontwerp is uitgegaan van een aantal basiselementen van klassieke Indiase hindoetempels. Zo is de nieuwbouw in navolging van de historische hindoeïstische tempels symmetrisch georganiseerd langs een oost-westas. De entree bevindt zich aan de oostzijde, de grote zaal ligt aan de westzijde van het gebouw.

Omdat de opdrachtgever veel belang hecht aan een oriëntatie van deze gebedshal op het oosten wordt de zaal via een omgang achter het podium ontsloten. Het principe van een grote zaal met kolommenstructuur is hierbij ontleend aan een vroeghindoeïstische gebedshal, de zogenaamde Mandapa.

Het meest beeldbepalende element van een hindoeïstische tempel is de torenachtige opbouw die boven het sanctuarium of het podium met de heilige beelden dient te worden geplaatst om de verbinding tussen onze wereld en de wereld van de goden te symboliseren. De 13,5 meter hoge toren, ook Shikhara of Vimana genoemd, vormt het hoogtepunt van het Hindoestaans Cultureel Centrum. Zoals bij klassieke voorbeelden is de toren alleen van buitenaf zichtbaar.

Horizontale kleurbanen
Om het totale gebouw in zijn lengte van ruim 32 meter te differentiëren, heeft de architect een aantal subtiele gevelsprongen in de zijgevels geïntroduceerd. Hij heeft ook de hoofdentree benadrukt door een inspringende gevel aan de oostzijde en een verhoogde entreehal daarachter.

Het gebouw is alzijdig ontworpen, aldus Bochmann, wat wordt versterkt door rondom vier verschillende metselstenen in aardse en natuurlijke kleurtinten toe te passen. Hiermee worden horizontale banen gecreëerd. Ook dit is een referentie aan de traditionele hindoeïstische tempelarchitectuur, waarbinnen deze gelaagdheid de aarde symboliseert.

In de architectonische uitwerking van de gevels wordt veel waarde gehecht aan een vriendelijk en uitnodigend karakter. In de voorgevel zijn aan weerszijden van de brede hoofdentree vlak in het metselwerk vitrinekasten geïntegreerd, waar informatie over het hindoeïstische geloof en de activiteiten in het gebouw kan worden getoond.

Lantaarn
Verder laten de diepe gevelopeningen rondom de grote zaal zicht van buiten naar binnen en vice versa toe. In het geval van een besloten bijeenkomst kunnen deze openingen worden gesloten met geïntegreerde rolgordijnen aan de binnenzijde.

Ter plaatse van de opbouw van de grote zaal en de hoofdentree wordt opengewerkt metselwerk toegepast. Het licht dat via de kleine openingen in het gekleurde metselwerk de grote zaal invalt, draagt bij aan een bijzondere sfeer in de sacrale ruimte.

In het donker tekenen de raamopeningen achter het opengewerkte metselwerk zich aan de buitenzijde af. Het verhoogde volume van de grote zaal krijgt daarmee een lantaarnachtige uitstraling. De bouw van het project is onlangs gestart; oplevering wordt eind volgend jaar verwacht.

Andere nieuwsberichten

DP6 en Zenber presenteren voorlopig ontwerp gemeentehuis Oldambt

Gisteren, 15:44

Studio Nuy van Noort ontwerpt IKC in Eibergen

Gisteren, 11:14

Nominaties Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal 2021 bekend

1 december, 4:40

Integraal Educatief Kind Centrum Lichtenvoorde is gericht op interactie

1 december, 3:42

Chocolademaker Tony's Chocolonely gaat geen eigen fabriek bouwen

Gisteren, 17:24

Verwijderen asbest duurt met huidige tempo nog ruim tien jaar

Gisteren, 10:19

Bosoppervlakte in Nederland verder afgenomen

Gisteren, 09:36

Failed Architecture zet belangrijke stap naar horizontale organisatie

1 december, 12:44

Archeologen vinden middeleeuwse fundering Binnenhof

1 december, 10:14

Rekenkamer: Rijk heeft onvoldoende overzicht van zijn bezittingen

1 december, 9:25
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan