Online aanbestedingshandleiding gelanceerd

4 december 2009, 13:32
Donderdag 3 december vond in Amersfoort, precies een jaar na de eerste editie, de tweede aanbestedingendag plaats. Voor een publiek van honderden architecten en opdrachtgevers presenteerden Atelier Rijksbouwmeester en Architectuur Lokaal een online aanbestedingshandleiding voor opdrachtgevers: Kompas light.

De tweede aanbestedingendag was volgens Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, die de dag opende, een gelegenheid de balans op te maken wat betreft de Europese aanbesteding van overheidsopdrachten aan architecten. “Er is keihard gewerkt”, verzekerde Van der Pol de zaal: “Maar we zijn er nog er nog niet.”

Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol riep de zaal op ook de hand in eigen boezem te steken. Net als de opdrachtgevers, moeten ook architecten professionaliseren. De aankomende veranderingen in de Wet op de Architectentitel, met een verplichte beroepservaringperiode na masteropleiding, is hier volgens Van der Pol ook instrumenteel aan.

“Omdat op de eerste aanbestedingendag gevraagd is om meer regie”, verklaarde Liesbeth van der Pol, “heb ik een regiegroep opgericht, waarin alle stakeholders zijn vertegenwoordigd: VNG, BNA, NEPROM, PIANOo - het ministerie van Economische Zaken, en Architectuur Lokaal.”

Al deze partijen ondersteunen de nieuwe, online aanbestedingshandleiding voor opdrachtgevers, Kompas light, die vanaf 14 december via www.ontwerpwedstrijden.nl beschikbaar zal zijn. Op deze website kunnen opdrachtgevers een op hun situatie afgestemde handleiding samenstellen. In de handleiding wordt uitgegaan van de wettelijke minimum eisen aan architecten.

Hoge eisen
Na Liesbeth van der Pol was het de beurt aan de directeur van Architectuur Lokaal, Cilly Jansen. Architectuur Lokaal heeft alle 570 aanbestedingen uit de afgelopen vier jaar onderzocht en concludeert dat er in de regel hoge eisen worden gesteld aan architecten. Het komt voor dat gevraagd wordt om teveel gebouwde referentieprojecten.

Ook wordt bij Europese aanbestedingen gemiddeld om een jaaromzet gevraagd van 862.500 euro, terwijl de gemiddelde jaaromzet in de architectuurbranche volgens de BNA op 543.000 euro ligt. Een extra pijnpunt is dat de omzeteisen een stijgende trend laten zien, terwijl de omzetten in de architectuurbranche volgens de BNA dit jaar met meer dan 40% dalen.

Uit de cijfers van Architectuur Lokaal blijkt ook dat de meeste Europese aanbestedingen worden uitgeschreven door gemeentes (55%) en dat de meeste opdrachtgevers in de afgelopen vier jaar maar één aanbesteding hebben gedaan.

Expertisecentrum Europese Aanbestedingen
Op verzoek van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol heeft Jan Brouwer het afgelopen jaar brandjes rond de Europese aanbestedingen geblust. Op de tweede aanbestedingendag presenteerde hij zijn bevindingen in de vorm van een klein boekje.

Jan Brouwer adviseert hierin om een Expertisecentrum Europese Aanbestedingen op te richten, dat (al dan niet bindend) advies uitbrengt over de lopende aanbestedingen. Het Expertisecentrum zou volgens Brouwer aanbestedingen ook kunnen certificeren. Verder hoopt hij vurig dat het mogelijk zal worden in speciale gevallen uitzonderingen te maken op de wet.

Op de presentaties volgde een debat onder leiding van Felix Rottenberg, voorzitter van Architectuur Lokaal. Vanuit de zaal vroeg Hans Ruijssenaars zich hardop af waarom architectuur op dezelfde manier aanbesteed worden als toiletpapier en loodgieters.

“Een architect is een kruising tussen een advocaat en een kunstenaar”, stelde Ruijssenaars, “beide beroepsgroepen vallen niet onder het Besluit Aanbestedingsregels Overheidsopdrachten (BAO). Waarom architecten dan wel?”

Binnen de BAO wordt onderscheid gemaakt tussen de aanbesteding van een architectendienst en de selectie van een architect door middel van een prijsvraag. Terwijl bij een aanbesteding zaken als jaaromzet, portfolio en een bondige visie doorslaggevend zijn, wordt bij een prijsvraag de architectonische kwaliteit van een concreet ontwerp beoordeeld.

Onwennig
Vanuit de architecten lijkt een sterke behoefte te bestaan aan het prijsvraagmodel en lijkt het principe van aanbesteding na vier jaar nog altijd onwennig. Dat veel Europese aanbestedingen in de praktijk een mengeling zijn tussen een aanbesteding en een prijsvraag maakt het er niet eenvoudiger op.

De dag werd afgesloten met de digitale ondertekening van het Kompas light door het Atelier Rijksbouwmeester, VNG, NEPROM, BNA en PIANOo. Vanaf 14 december is de handleiding te gebruiken via www.ontwerpwedstrijden.nl.

Andere nieuwsberichten

Volumes distributiecentrum opgeknipt om monotonie te doorbreken

Vandaag, 11:23

Campus TU Delft uitgebreid met ‘acceleratorgebouw’ NEXT

Gisteren, 11:40

Heembouw Architecten ontwerpt kilometer lang natuurscherm rond distributiecentrum

10 augustus, 2:02

Woningbouwproject Het Eiland in Meerstad opgeleverd

10 augustus, 11:37

ING: flinke daling huizenprijzen vooralsnog minder waarschijnlijk

Vandaag, 12:08

Stedelijk Museum koopt drie werken uit serie Materialsm van DRIFT

Vandaag, 09:14

Onderzoek: sommige vuilnisbelten zijn grote methaanuitstoters

Gisteren, 09:26

Rijk gaat bij ‘weigerende’ gemeenten bestemming aanpassen voor azc

10 augustus, 9:47

RTL Z: gemeenten nemen maatregelen tegen vastgoedbeleggers

9 augustus, 9:28

Taipei Performance Arts Centre geopend voor publiek

8 augustus, 10:47
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan