De inrichting van de ruimte rondom het nieuwe gebouw, inclusief het parkeerterrein in de haven, was in handen van LAOS Landscape urbanism. Met bureau heeft een buitenruimte gerealiseerd die een menselijke schaal toevoegt aan de verder grootschalige infrastructuur van de haven. LAOS heeft daartoe de aanwezige landschappen met elkaar verbonden. Het bureau was al goed bekend met de sfeer en ruimtelijke uitdagingen van Lauwersoog, meldt LAOS. Dit vormde een basis voor het ontwerp met een aantal duidelijke uitgangspunten.
Het WEC is gerealiseerd op een kruispunt van landschappen: het Lauwersmeer, de Waddenzee, de vissershaven en de zeedijk. In het ontwerp zijn deze werelden samengebracht tot één samenhangend geheel. Daarnaast staan in het gebouw duurzaamheid, ecosystemen, onderzoek en verwondering centraal en deze waarden zijn ook vertaald naar de buitenruimte, aldus LAOS.
Doordat het bureau de dijk heeft verbreed tot aan het gebouw, ligt het WEC zowel aan zee als aan de dijk. Het ribbelpatroon van het drooggevallen wad is vertaald naar de verharding, plantvakken en trapelementen. Brede trappen geven toegang tot het gebouw, maar functioneren ook als verblijfsruimte, onderzoekslocatie en vertrekpunt voor excursies. Een wandelroute verbindt het WEC met de haven en de sluis. Dit pad is voorzien van zitranden en groenvakken; het nodigt uit tot een ontdekkingstocht langs het water, “waar de bezoekers net zoveel leren over de Waddenzee als in het centrum zelf”, zegt LAOS.
Vanwege de ligging tussen twee Nationale Parken en het centrale thema van natuuronderzoek, lag de nadruk in het landschapsontwerp op duurzaamheid en ecologie. Ook in de buitenruimte zijn hergebruikte materialen toegepast, zoals oude meerpalen en natuursteen afkomstig uit de haven. In een speciaal testvak wordt geëxperimenteerd met een tegel van plasticsoep. In de groenvakken komen inheemse kwelderplanten, bestand tegen de zeewind en het zoute spatwater.