Proces
Copyright: Riccardo de Vecchi
Proces
Copyright: Riccardo de Vecchi
Ruimten
Copyright: Riccardo de Vecchi
Ruimten
Copyright: Riccardo de Vecchi
Ruimten
Copyright: Riccardo de Vecchi
Ruimten
Copyright: Riccardo de Vecchi
Ruimten
Copyright: Riccardo de Vecchi
Ruimten
Copyright: Riccardo de Vecchi
Ruimten
Copyright: Riccardo de Vecchi
Ruimten
Copyright: Riccardo de Vecchi
Ruimten
Copyright: Riccardo de Vecchi
Ruimten
Copyright: Riccardo de Vecchi
Ruimten
Copyright: Riccardo de Vecchi
Ruimten
Copyright: Riccardo de Vecchi
Ruimten
Copyright: Riccardo de Vecchi
Ruimten
Copyright: Riccardo de Vecchi
Ruimten
Copyright: Riccardo de Vecchi
Ruimten
Copyright: Riccardo de Vecchi
Ruimten
Copyright: Riccardo de Vecchi
Schetsen
Copyright: Riccardo de Vecchi
Woordenboek
Copyright: Riccardo de Vecchi en Martina Germanà
Plattegrond
Copyright: Riccardo de Vecchi en Martina Germanà
Threshold of Powers -
een verkenning van de relatie tussen overheidsgebouwen en de openbare ruimte in Den Haag
Wat is de relatie tussen overheidsgebouwen en de openbare ruimte eromheen? Deze vraag staat centraal in ‘Threshold of Powers’, een foto-essay dat de dynamiek van de stedelijke ruimte in Den Haag onderzoekt. Het project werd geïnitieerd door het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa) als onderdeel van Toekomstatelier XL in Austerlitz; tijdens dit driedaagse evenement, afgelopen februari, bespraken ontwerpers, wetenschappers, kunstenaars en experts ambitieuze langetermijnplannen voor Nederland.
Het praktijkonderzoek ‘Threshold of Powers’ werd uitgevoerd door FUGUE, een samenwerkingsverband van Riccardo de Vecchi en Martina Germanà.
De Vecchi is zelfstandig fotograaf en filmmaker en Martina Germanà is stedenbouwkundig ontwerper bij PosadMaxwan en zelfstandig onderzoeker. De Vecchi werkte in 2022 al eens samen met het CRa, destijds in opdracht van toenmalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade. De fotograaf-filmmaker werkte toen aan het onderzoeksproject ‘Atlas van Verbeelding – Meierijstad’, samen met kunstenaar en onderzoeker Cédric Van Parys. De projecten ‘Atlas van Verbeelding – Meijerijstad’ en ‘Threshold of Powers’ delen een benadering die is gericht op het opnieuw bekijken van ruimte door een psychogeografische lens, waarbij wordt onderzocht hoe de gebouwde omgeving emoties, gedragingen en percepties vormgeeft.

Omdat De Vecchi en Germanà van buiten de Nederlandse context komen, was het minder ingebed in de gevestigde verhalen die typisch zijn voor de te onderzoeken ruimten. Deze afstand stelde hen in staat om met een frisse blik te kijken, een onbevooroordeeld perspectief mee te brengen in een context die al te vertrouwd is voor degenen die er dagelijks in werken.

‘Threshold of Powers’ combineert spontane observatie met een gestructureerde analyse. Het duo gelooft dat in een van beelden verzadigde wereld het werkelijk aanwezig zijn in een ruimte de diepte en authenticiteit van ruimtelijk onderzoek versterkt. Daarom, puttend uit het concept van de dérive van de Situationisten, vond een groot deel van het onderzoek ter plekke plaats, waarbij lopen werd gebruikt als middel voor zintuiglijke verkenning. Deze intuïtievere, explorerende benadering werd vervolgens gecombineerd met een vooraf bepaalde route en een georganiseerde opeenvolging van beelden en observaties. Door de combinatie werden zowel de ruimtelijke ervaring als de architectonische nuances vastgelegd.

Het onderzoek verkent niet alleen de ruimte zelf, maar ook hoe die door mensen wordt gebruikt. Om deze dualiteit te benadrukken, werden er beelden met en beelden zonder menselijke aanwezigheid gemaakt. De beelden zonder mensen benadrukken de zuiverheid van de ruimte, in de stijl van fotograaf Gabriele Basilico; daar tegenover gezet zijn de beelden waar wel mensen aanwezig zijn, zij het gezien vanuit een onconventionele hoek, zoals in de overzichten van fotograaf Massimo Vitali. Door te fotograferen vanaf een vier meter hoog punt, heeft De Vecchi een perspectief ingenomen dat het midden houdt tussen het menselijke gezichtspunt en een bovenaanzicht. Dat gaf een nieuwe manier van kijken naar de bekende Haagse ruimten.

De eerste stap bestond uit een wandeling door het gebied om een eerste indruk te krijgen van de ruimte in een kalm tempo. Deze onderdompelende ervaring resulteerde in een reeks beschrijvende bijvoeglijke naamwoorden die de tweeledige aard van dit deel van de stad weerspiegelen: centraal - operationeel, doorgangsruimte - steriel, bruisend - leeg, beloopbaar - auto-gedomineerd, desoriënterend - verrassend, dicht - gefragmenteerd, dominerend - negerend, transparant - belemmerd, poreus - beveiligd.

De tweede stap richtte zich op het identificeren van terugkerende architectonische en ruimtelijke patronen terwijl een vooraf gedefinieerde route werd gevolgd van west naar oost, vanaf Den Haag Centraal Station. Deze verschuiving van brede ruimtelijke observaties naar gedetailleerde architectonische elementen resulteerde in een woordenboek van patronen: leegte, massa, lijnen, filters, achtergronden en portalen. Deze verzameling beelden en observaties verschafte nieuwe inzichten aan degenen die bekend waren met de ruimte en moedigde hen aan om er met een nieuwe blik naar te kijken.
Deze bijdrage aan Toekomstatelier XL was bedoeld om een brug te slaan tussen langetermijnplanning en praktische directheid. Tijdens de workshop werden de beelden gebruikt om een diverse groep mensen te laten schetsen, collages te laten maken en te schrijven. Uitgaande van het hierboven beschreven kader voegden de deelnemers nieuwe betekenislagen toe aan het gebied; daarbij identificeerden ze aspecten die verbeterd moeten worden, elementen die het behouden waard zijn en mogelijkheden voor verandering. In een op snelheid gerichte opzet, waarbij elke deelnemer drie minuten per beeld had voordat ze het doorgaven, leverde de workshop meer dan zestig schetsen op. Dit gezamenlijke proces leidde tot constructieve discussies en stimuleerde een actiegerichte aanpak.

De centrale vraag bleef: “Welke verhalen vertellen deze ruimten? Kunnen we een betekenisvollere en wederkerige relatie tussen architectuur en de open ruimtes eromheen vinden?” Zoals de Rijksbouwmeester Francesco Veenstra zelf aan het eind van de workshop opmerkte, nemen overheidsgebouwen vaak met een ‘arrogante uitstraling’ de belangrijkste stedelijke ruimten in. Gezien deze prominentie moeten ze meer teruggeven aan de stad en haar inwoners.
Over FUGUE
Threshold of Power is een project van FUGUE, een samenwerking tussen Martina Germana en Riccardo De Vecchi. FUGUE gebruikt psychogeografie - de studie van hoe de fysieke omgeving gedragingen en percepties beïnvloedt - om zich met steden bezig te houden op onconventionele manieren. Door middel van wandelen, verkenning en gestructureerde ruimtelijke kaders onthullen we over het hoofd geziene aspecten van stedelijke ruimtes en bieden we nieuwe inzichten voor transformatie.

Deze benadering komt voort uit de overtuiging dat, hoewel er veel wordt gezegd over de toekomst van steden, er een dringend behoefte is aan beslissende actie. De methodologie van FUGUE combineert veldonderzoek, analytische strengheid, artistieke verkenning en gestructureerde output. Ons werk genereert visueel aantrekkelijk materiaal- door gebruik te maken van de kracht van fotografie en nauwkeurige gegevens door middel van uitgebreide cartografie en stedelijke analyse.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Brede toekenning van monumentenstatus op ENCI-terrein Maastricht

17 april, 5:08

Bestemmingsplan Rijnhaven Rotterdam definitief

17 april, 3:08

Ingrijpende renovatie van een school voor speciaal onderwijs door EVA architecten

17 april, 12:30

MVRDV en Zecc Architecten transformeren Heerlense kerk tot stadsbad

17 april, 11:07

Emma Scholten benoemd tot partner bij Powerhouse Company

17 april, 4:12

Corporaties: huurbevriezing bedreigt bouw tienduizenden huizen

17 april, 9:11

Huurders kunnen uit minder huizen kiezen, ook in middensegment

16 april, 9:11

Minder geloof in afhandeling aardbevingsschade onder dit kabinet

15 april, 4:20

Joost Wetzel benoemd tot associate bij Mei architects and planners

15 april, 11:15

Engie: groen gas nodig want warmtenet werkt niet voor veel huizen

14 april, 1:23
Atag Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan