Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee

RoosRos realiseert transparant en flexibel laboratoriumgebouw

20 januari, 17:04
Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht, het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem en het Amphia Ziekenhuis in Breda hadden behoefte aan een groot centraal laboratorium voor disgnostisch onderzoek, met bijbehorende kantoorfunctie. RoosRos Architecten moest nogal wat functies en eisen vertalen naar een een logisch en begrijpelijk gebouw. Daarbij wilde het bureau de klinische activiteiten in het gebouw zichtbaar maken voor de buitenwereld.

Result Laboratorium is een klinisch-chemisch en hematologisch laboratorium dat de diagnostiek verzorgt voor drie ziekenhuizen, gevestigd in Dordrecht, Gorinchem en Breda. In deze driehoek, op een locatie in Zevenaar, realseerde Burgland Real Estate het omvangrijke laboratoriumgebouw. Het gebouw biedt ruimte aan verschillende laboratoria, kantoren, vergaderruimten en een gemeenschappelijk restaurant, naast een groot magazijn en een parkeergarage.

Namens RoosRos Architecten waren Austin Schulte Fischedick en Henk de Gelder verantwoordelijk voor het ontwerp. Jeroen Maliepaard verzorgde de technische uitwerking. De programmatische indeling kwam tot stand in co-creatie met de collega’s van KuiperCompagnons.

Eisen en wensen
Met name de laboratoria brachten flink wat eisen mee op het gebied van inkomende en uitgaande logistieke stromen, veiligheid en gecontroleerde toegankelijkheid, vertelt RoosRos Architecten. Daarnaast eiste opdrachtgever Burgland dat het gebouw de flexibiliteit zou bieden om in de toekomst, met wellicht met nieuwe huurders, aan veranderde eisen en een ander gebruik te kunnen voldoen.

Tot slot moesten op de relatief kleine kavel voldoende parkeerplaatsen worden gerealiseerd voor medewerkers en bezoekers. Het uiteindelijke ontwerp heeft volgens RoosRos deze inhoudelijke uitdagingen weten op te lossen en maakt bovendien de klinische activiteiten binnen het gebouw zichtbaar voor de buitenwereld.

Flexibel
Result Laboratorium is ontworpen met drie bouwlagen in een langgerekt volume, boven een grote parkeervoorziening in de kelder. Een brede tribunetrap verbindt de begane grond met de eerste verdieping en vormt een vanzelfsprekende plek voor lezingen en bijeenkomsten. De verdiepingen bieden plaats aan flexibele kantoor- en laboratoriumruimten.

De constructive van het gebouw bestaat uit twee kernen – waarin trappen en een lift zijn opgenomen – en een grid van kolommen. De verdiepingen zijn hoog en de vloeren zijn vrij in te delen; dit maakt (her)indeling van de ruimten eenvoudig en daarmee het gebruik flexibel.

Glas en hout
De noordgevel is geheel uitgevoerd in glas, waarmee de zogenoemde track, het volledig geautomatiseerde transport- en analysesysteem voor de bloedbuisjes, van buitenaf zichtbaar is. Zo krijgen bezoekers en passanten een inkijkje in de klinische wereld die normaal verscholen blijft, aldus RoosRos Architecten.

De overige gevels zijn voorzien van opvallende houten lamellen, waarmee de architecten het gebouw hebben ingepast in de bestaande bosachtige omgeving. De lamellen zorgen daarbij voor een spel met licht en schaduw, aldus RoosRos Architecten. De half verdiept gerealiseerd parkeergarage ligt achter een betonnen plint. Door deze plint te laten doorlopen in een bestaand dijklichaam, is het gebouw op een vanzelfsprekende manier ingepast in het bestaande landschap.

Gezonde werkomgeving
In het ontwerp heeft RoosRos grote aandacht gehad voor de gezondheid van de gebruikers. “Niet voor niets is dit gebouw op weg om een WELL Building GOLD certificering te krijgen”, vertelt Schulte Fischedick. De nieuwbouw voor Result Laboratorium kent door de volledig glazen noordgevel veel daglichtinval, aangevuld door lichtinval van boven in het atrium.

De architecten noemen verder de prettige akoestiek in het gebouw en de ruime aanwezigheid van levend groen, zowel in als rond het gebouw. Door de transparante begane grond een kleiner volume te geven dan de massa erboven, doet het gebouw bovendien recht aan de menselijke maat, aldus RoosRos. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Raamschildering ‘Schröder & Rietveld Architect’ teruggekeerd op Rietveld Schröderhuis

2 uur geleden

Eigentijds appartementengebouw voegt zich soepel in vroeg-naoorlogse wijk

4 uur geleden

Fase 4 herontwikkeling Strijp-S start met getrapt woonblok

Vandaag, 11:34

INBO Heerenveen versterkt architectencoöperatie GEAR

Vandaag, 10:43

Emissievrij bouwen met stroom van de metro in Hoek van Holland

1 uur geleden

Woningbouwers hopen op aanpak stikstofprobleem en meer nieuwbouw

1 uur geleden

Europarlementariër GL-PvdA: stop speculatie op woningmarkt

Vandaag, 09:27

Verhuispremies bevorderen doorstroming in Utrecht

Gisteren, 17:05

TU Eindhoven tevreden over herstart na cyberaanval

Gisteren, 13:23

Noord-Holland breidt opties voor nieuwe datacenters uit

Gisteren, 10:32
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan