Jos Bisschops Stichting Zuid Hollands Landschap (links) wethouder Chantal Zeegers, gemeente Rotterdam (midden) en Linda Boot van de RET (rechts)
Copyright: Rob Kamminga

Emissievrij bouwen met stroom van de metro in Hoek van Holland

3 uur geleden
Bij de herinrichting van het voormalig Vafamilterrein in Hoek van Holland krijgen de mobiele werktuigen op de bouwplaats hun elektriciteit van het RET-netwerk. Het ov-bedrijf kreeg vorig jaar een vergunning voor het leveren van stroom aan andere partijen; het project in Hoek van Holland kan met deze stroom voor een groot deel emissieloos worden uitgevoerd.

De graafmachine op de bouwplaats is elektrisch en wordt opgeladen met stroom via een speciaal oplaadpunt op het terrein. De laadkabel is aangesloten op de bovenleiding van het metronetwerk.

Sinds de RET vorig jaar een vergunning kreeg voor het leveren van stroom aan andere partijen, is het de eerste keer dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, vertellen de betrokken partijen. Bovendien is het de gebiedstransformatie in Hoek van Holland volgens de gemeente Rotterdam daarmee het eerste project in Nederland dat door deze stroom voor een groot deel emissieloos kan worden uitgevoerd.

De voertuigen van de RET, zoals de tram en metro, verbruiken niet altijd alle beschikbare stroom, waardoor er regelmatig capaciteit op het elektriciteitsnet over is. “Daarom werken we aan manieren om ons energienetwerk slimmer te gebruiken”, zegt Linda Boot, directeur van RET. “In feite is ons bovenleidingnetwerk het langste verlengsnoer van Rotterdam. Dit biedt enorm veel mogelijkheden en de RET kan hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de netcongestie.”

Emissieloos naar natuurgebied
De gemeente Rotterdam gaf opdracht voor de herinrichting van het Vafamilterrein tot natuurgebied. Jarenlang was het drie hectare grote gebied in bezit van het Rijk en deed het dienst als kampeerterrein voor militaire families. Sinds 2021 is het terrein, gelegen tussen de Vinetaduin en de Hoekse Bosjes, overgedragen aan het Zuid-Hollands Landschap.

Dat de huidige herinrichting voor een deel emissieloos gebeurt, was een eis van de gemeente, onder andere met het oog op een lage CO2-uitstoot. Ook voor het Zuid-Hollands Landschap is deze benadering van belang.

Directeur Jos Bisschops zegt: “In natuurgebieden zoals dit, grenzend aan Natura 2000-gebieden, is emissieloos werken een belangrijke stap in het beschermen van kwetsbare ecosystemen en het terugdringen van stikstofuitstoot. Wij zijn trots dat deze pilot juist in ons gebied van start gaat en zien dit als een eerste stap richting een toekomst waarin emissieloos bouwen en werken de norm wordt.”

Kansen bij congestie
Het aansluiten van werkmaterieel op het energienet van de RET is nog maar het begin, volgens Rotterdam en RET. Ze willen de samenwerking op dit vlak de komende jaren uitbreiden. Op het gebruikelijke elektriciteitsnet is het door netcongestie niet altijd meer mogelijk om nieuwe aansluitingen te krijgen, maar aansluiten op het RET-net kan nog wel, legt de gemeente uit.

Dit kan voor een aantal projecten die stil dreigen te vallen door netcongestie een oplossing zijn, stelt Rotterdam. Daarbij ligt de focus op duurzame mobiliteit. De vergunning van de RET biedt namelijk niet alleen kansen voor emissieloos bouwen en werken, maar kan ook de laadinfrastructuur een flinke zet geven. Rotterdam ambieert om laadpleinen voor groot- en kleinverbruik aan te sluiten en hiermee ook stappen te zetten richting uitstootvrije mobiliteit.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Raamschildering ‘Schröder & Rietveld Architect’ teruggekeerd op Rietveld Schröderhuis

4 uur geleden

Eigentijds appartementengebouw voegt zich soepel in vroeg-naoorlogse wijk

Vandaag, 12:14

Fase 4 herontwikkeling Strijp-S start met getrapt woonblok

Vandaag, 11:34

INBO Heerenveen versterkt architectencoöperatie GEAR

Vandaag, 10:43

Woningbouwers hopen op aanpak stikstofprobleem en meer nieuwbouw

3 uur geleden

Europarlementariër GL-PvdA: stop speculatie op woningmarkt

Vandaag, 09:27

Verhuispremies bevorderen doorstroming in Utrecht

Gisteren, 17:05

TU Eindhoven tevreden over herstart na cyberaanval

Gisteren, 13:23

Noord-Holland breidt opties voor nieuwe datacenters uit

Gisteren, 10:32

‘Bouwdip’ zichtbaar: 82.000 woningen erbij in 2024

20 januari, 1:21
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan