Nanne de Ru

1 september 2021, 0:00
In Nederland heeft Nanne de Ru het taboe doorbroken dat een architect niet tegelijkertijd ook ontwikkelaar kan zijn. Sterker nog, in steeds meer projecten laat hij zien dat de dubbelrol van architect en ontwikkelaar bijzonder relevante architectuur kan opleveren. Zoals bij het onlangs geopende houten Floating Office Rotterdam (FOR) dat in de Rijnhaven ligt. Om die reden nomineert de jury Nanne de Ru voor de prijs van Architect van het Jaar 2021.

https://vimeo.com/595869003

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2021 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Marc Koehler, Korth Tielens Architecten, Nanne de Ru, Afaina de Jong en Delva Landscape Architecture & Urbanism. 

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om zijn/haar stem uit te brengen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking in november van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2021 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2021 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Bart Kellerhuis (Zecc Architecten), architect Laura Atsma (Fokkema & Partners), ontwikkelaar Jana Jayakkumaran (Amvest) en zakelijk directeur / partner Ellen Schindler (De Zwarte Hond). Bij haar keuze heeft de jury zich mede gebaseerd op de ingestuurde suggesties voor de prijs dit jaar.

Nanne de Ru
In Nederland heeft Nanne de Ru het taboe doorbroken dat een architect niet tegelijkertijd ook ontwikkelaar kan zijn. Sterker nog, in steeds meer projecten laat hij zien dat de dubbelrol van architect en ontwikkelaar bijzonder relevante architectuur kan opleveren. Zoals bij het onlangs geopende houten Floating Office Rotterdam (FOR) dat in de Rijnhaven ligt. Om die reden nomineert de jury Nanne de Ru voor de prijs van Architect van het Jaar 2021.

Nadat Powerhouse Company uitgegroeid was tot een succesvol architectenbureau zette De Ru vijf jaar geleden de volgende stap door samen met ontwikkelaar Niels Jansen het ondertussen minstens zo succesvolle RED Company op te richten. Daarbij werkten RED Company en Powerhouse Company in de eerste jaren exclusief samen, maar werkt RED Company ondertussen ook met allerlei andere architectenbureaus samen, zoals Office Winhov, Mecanoo en SHoP Architects.

Vanaf het begin heeft De Ru laten zien dat de dubbelrol van architect en ontwikkelaar een succesvolle strategie kan zijn om ruimtelijke kwaliteit te realiseren. Als ontwikkelaar kun je een project omlaag redeneren: vanuit een gefragmenteerd proces een zo goedkoop mogelijk gebouw realiseren en dat voor een gemiddelde prijs in de markt zetten. Maar, zo legde De Ru eerder in de Architectenweb Podcast uit, je kunt als ontwikkelaar ook een project omhoog redeneren: vanuit een integraal ontwerpproces een werkelijk goed gebouw realiseren en dat voor een bovengemiddelde prijs in de markt zetten. Op dat laatste zet hij met RED Company in.

De vliegende start vormden de kantoren voor Asics en Danone in Hoofddorp, die De Ru met zijn teams zowel ontwierp als ontwikkelde. Het leverde heldere kantoorgebouwen op die even transparant als flexibel zijn. Daarop volgde het ingenieuze ontwerp voor de Bunkertoren in Eindhoven, dat nadrukkelijk voortbouwt op het brutalische gebouw van Maaskant op die locatie. Het levert een unieke woontoren op met woningen die ook weer iets van het brutalisme ademen.

Heel anders, maar even consequent, is het Floating Office Rotterdam, het drijvende kantoorgebouw in de Rijnhaven in Rotterdam, met zijn eenvoudige structuur, draagconstructie van hout (op de betonnen bak na), en volledig transparante gevels. Dan de ambitieuze herontwikkeling van het Codrico-terrein aan de overzijde van de Rijnhaven in Rotterdam. Daar moet een hoogstedelijk gebied ontstaan dat ook nog het rauwe karakter van de haven ademt. En tenslotte het plan samen met Atelier van Lieshout om in M4H een verticaal kunstenaarsdorp te realiseren onder de naam Brutus, met betaalbare ruimte voor kunstenaars om te wonen en te werken. Gaat het lukken om weerstand te bieden tegen de gentrificatie van dit voormalige havengebied? De jury weet het ook niet, maar vindt het prijzenswaardig dat het geprobeerd wordt.

In al deze projecten laat De Ru volgens de jury zien dat de dubbelrol van architect en ontwikkelaar kansen biedt om bakens te verzetten wat betreft flexibiliteit, omgang met erfgoed, duurzaamheid, stedelijke verdichting en betaalbaarheid. Als architect had De Ru eerder al laten zien het vak volledig te beheersen. Maar met de rol van ontwikkelaar erbij kan hij zich op die opgaven richten die er toe doen en daar als architect-ontwikkelaar het verschil maken..

Meer informatie: https://www.powerhouse-company.com en https://www.red-company.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Nederlandse onderneming lanceert internationale architectuurprijsvraag voor 'landmark' klimaatactie

3 uur geleden

Nieuwe editie ‘Architects, not Architecture’ in Amsterdam

Gisteren, 15:37

Bedrijfsgebouw Lab02 in Zuid-Duitsland van Mulder Zonderland opgeleverd

Gisteren, 14:27

Herontwikkeling voormalig Slotervaartziekenhuis voltooid met nieuwe dakopbouw

13 januari, 4:22

Noord-Holland: grotere woningbouwprojecten in beschermd landschap

Gisteren, 13:37

Achmea gaat huurwoningen met laag energielabel opkopen

Gisteren, 09:36

Ook dinsdag geen colleges op TU Eindhoven door cyberaanval

13 januari, 5:01

De Jonge roept Den Haag op te investeren in leefbaarheid Zeeland

13 januari, 9:38

Hoog aantal winkelfaillissementen zorgt voor meer leegstand

10 januari, 1:20

Grens van 1,5 graden overschreden in warmste jaar ooit

10 januari, 9:45
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan