Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Lüchinger Architects

Kunststof kent veel toepassingen, leer je in het Innovation Center van Bolidt

28 augustus 2018, 8:45
In Hendrik-Ido-Ambacht, aan het water dat de Oude Maas en de Nieuwe Maas met elkaar verbindt, bouwt Bolidt een nieuw centrum dat haar onderzoeksafdelingen gaat huisvesten, maar bezoekers vooral moet laat zien wat er allemaal mogelijk is met kunststof. Lüchinger Architects heeft het centrum ontworpen, RoosRos Architecten is verantwoordelijk voor de technische uitwerking en Kossmann.dejong heeft de beleving binnen ontworpen.

“Na een dag in het laboratorium van Bolidt te hebben rondgekeken, stelde Kossmann.dejong voor om in het nieuwe centrum gewoon te laten zien wat zij die dag gezien hadden”, vertelt Michel van der Spek, marketing directeur van Bolidt, enthousiast. “Alles wat ze wilden laten zien was er eigenlijk al. In tegenstelling tot andere fabrikanten van kunststof vloerafwerkingen worden bij Bolidt niet alleen grondstoffen gemengd, maar worden de grondstoffen ook zelf ontwikkeld. Bij ons is de bedrijfskolom geïntegreerd.”

In het nieuwe centrum krijgen het Materials Lab en het R&D Center een centrale plek. Deze zullen twee lagen beslaan en omringd worden door een rondlopende glazen wand. “Voor de laboranten zal dat wel even wennen zijn”, lacht Van der Spek. “Maar zij beseffen zich ook dat ze best trots mogen zijn op wat zij realiseren. Bovendien: het onderzoek dat zij verrichten vormt de kern van Bolidt als bedrijf.”

Rond het glazen laboratorium worden in vrijstaande ronde elementen verschillende aspecten van kunststof afwerkingen inzichtelijk gemaakt. Je kunt ervaren hoe slijtvast het oppervlak kan zijn, hoe het oppervlak stroef wordt als je het nat maakt, enzovoorts. Aan een strook kunststof wordt ook een auto opgehangen, om te illustreren hoe sterk het materiaal is.

“Je ervaart het materiaal hier straks in al zijn gedaanten, van vloeibaar tot vast, van zijn oppervlak tot aan zijn moleculen”, vertelt Van der Spek. De chemie van het materiaal is daarbij door Kosmann.dejong als leitmotif gekozen, de ronde vormen daarvan komen straks overal terug en vormen de basis voor de wayfinding.

Van der Spek benadrukt dat het centrum geen statische tentoonstelling gaat bieden. “Je loopt rond in een grote, werkende machine. Je krijgt een rondleiding langs het R&D Center en het Materials Lab, door het warehouse, zelfs langs onze afvalverwerking – om te laten zien hoe we onze filosofie dat afval niet bestaat in de praktijk brengen.”

Bovenop het centrum komt een groot dakterras waar alle oppervlakken met een buitentoepassing die Bolidt kan leveren naast elkaar te zien zijn. “De realisatie daarvan, al die oppervlakken naast elkaar, is nog niet zo eenvoudig”, vertelt Van der Spek: “Daar daagt Kossmann.dejong ons echt uit.”

Uitdagen tot co-creatie
Gebouwen vormen maar één sector waarin de kunststof afwerkingen van Bolidt wordt toegepast. Ook in bijvoorbeeld de (voedsel)industrie, infrastructuur en maritieme wereld zijn hun vloeren te vinden. Door het centrum in te richten rond vijf thema’s – hygiëne, energie, duurzaamheid, veiligheid en design – kunnen bezoekers uit al die sectoren een eigen route erdoorheen nemen.

“We willen de bezoekers nadrukkelijk uitdagen uitstapjes te maken richting sectoren die ze misschien nog niet zo goed kennen, om daarvan te leren en cross-overs te maken”, vertelt Ruud van der Sloot, commercieel directeur van Bolidt. Toen een bouwer van cruiseschepen onlangs een keer bij Bolidt langs kwam, ontdekte die dat het bedrijf ook het dek van bijvoorbeeld de Erasmusbrug heeft geleverd, wat van pas kwam omdat die een kartbaan wilde maken op een van zijn schepen. “Een interessante opgave”, vertelt Van der Sloot, “want zo’n baan moet wel stroef zijn, maar niet zo stroef dat je met je kart niet een beetje kunt uitbreken.”

“Door te laten zien wat we allemaal kunnen, hopen we ook dat mensen nieuwe manieren bedenken om het toe te passen”, vervolgt Van der Sloot, die benadrukt dat vanuit Bolidt ook regelmatig de samenwerking gezocht wordt om van daaruit de producten verder te ontwikkelen. Samen met een leverancier in verlichting heeft het bijvoorbeeld een vloer voor parkeergarages ontwikkeld die het licht enerzijds optimaal reflecteert en anderzijds ook slijtvast is. Samen gaan de bedrijven hier nu mee de markt op.

Familiebedrijf
Bolidt speelde al langer met het idee om een centrum te realiseren, maar dit kwam in een stroomversnelling toen het bedrijf in zijn hoofdvestiging in Hendrik-Ido-Ambacht behoefte kreeg aan een nieuwe warehouse als gevolg van nieuwe regelgeving. Vervolgens is het met de gemeente om tafel gaan zitten over een mogelijke nieuwbouw en is die vervolgens ingezet om het hele gebied eromheen een impuls te geven.

De waterbus, die de verschillende steden in de Rijnmond en de Drechtsteden vanaf het water met elkaar verbindt, stopt op steenworp afstand van het nieuwe centrum aan een nieuwe rotonde daar. Rond de nieuwe wegen die daar naartoe leiden worden door omliggende ondernemingen ook nieuwe gebouwen gerealiseerd. Van der Spek: “In recordtijd is zo een stuk rivieroever ontwikkeld.”

Over de vraag of het centrum wel bij de hoofdvestiging van Bolidt in Hendrik-Ido-Ambacht gerealiseerd moest worden is bij de fabrikant lang nagedacht. “We hadden het ook in het centrum van Rotterdam kunnen realiseren”, vertelt Van der Spek. “Maar dan krijg je geen echte weergave van wie we als bedrijf zijn. Terwijl onze ervaring nu juist is dat iedereen die ons laboratorium hier bezoekt, dat als bijzonder waardevol ervaart, en dat echt vertrouwen geeft in ons als bedrijf.”

“We zijn een familiebedrijf en wilden dichtbij onszelf blijven”, vult Van der Sloot aan: “Je hebt maar één thuis, en dit is het onze. Daarbij voelen we ons ook echt verbonden met deze plek.”

Het Bolidt Innovation Center wordt in het eerste kwartaal van 2019 geopend.

Andere nieuwsberichten

Pauwert Architectuur vestigt zich in historische boerderij aan rondweg Eindhoven

2 uur geleden

Houten modulair meubelsysteem van Falsework maakt iedereen timmerman

4 uur geleden

Archello introduceert ‘de meest visuele podcastserie over architectuur’

Gisteren, 15:30

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

Gisteren, 13:29

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

1 uur geleden

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

Vandaag, 09:31

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

23 april, 11:34
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan