Copyright: B. Amsterdam ( B. Amsterdam)
Copyright: Dakterras B. Amsterdam ( NEXT architects / Francisco Nogueira)
Copyright: Bas van Veggel en Guus Meulendijks ( SKEPP design + build)
Copyright: Anthony Meyer zu Slochtern ( SKEPP design + build)
Copyright: Restaurant B. Amsterdam ( B. Amsterdam)
Copyright: B. Amsterdam ( B. Amsterdam)
Copyright: Dakterras B. Amsterdam ( NEXT architects / Francisco Nogueira)
Copyright: Bas van Veggel en Guus Meulendijks ( SKEPP design + build)
Copyright: Anthony Meyer zu Slochtern ( SKEPP design + build)
Copyright: Restaurant B. Amsterdam ( B. Amsterdam)

B. Amsterdam: “We bouwen een ecosysteem”

4 november 2016, 11:19
In samenwerking met SKEPP design+build publiceert Architectenweb binnen de themaperiode ‘Kantoren’ een serie interviews rond vernieuwende kantoorconcepten. In het vierde deel staat B. Amsterdam centraal. In gesprek met Bas van Veggel en Guus Meulendijks, mede-oprichters van B. Amsterdam, en een van de gebruikers, Anthony Meyer zu Slochtern. B. Amsterdam is ontworpen door NEXT Architects in samenwerking met Studio Fabrick en vele anderen.

Tekst Mattijs Kaak

Wat is de essentie van jullie concept?
Bas van Veggel en/of Guus Meulendijks: "Het begon met een probleem. Een leeg pand in de Riekerpolder in Amsterdam, dat we in eigendom hadden. Betonnen muren en kale ruimtes. Koperdieven waren met de leidingen aan de haal gegaan. Hier en daar nog een eenzame buis, waar alsmaar water uit druppelde. We besloten dit probleem op een frisse manier aan te vliegen. Hoe breng je een dood gebouw tot leven? We hebben geen bordje ‘te huur’ opgehangen. We hadden een idee, een filosofie, een overtuiging.”

“In dit pand creëren wij nu al een paar jaar een omgeving, waarin wij, samen met alle gebruikers en in een continu proces, een groot aantal waarden toevoegen, waardoor onze members zo snel mogelijk kunnen groeien. Wij verhuren niet zomaar wat stenen, wij generen energie, dynamiek, inspiratie, kruisbestuiving, educatie, innovatie. Wij hebben hier een gemeenschap tot stand gebracht, wij noemen het een ecosysteem, waarin de members elkaar in meerdere opzichten daadwerkelijk verder helpen.”

“50% Startups, 20% corporates, 30% bedrijven, die laatsten veelal creatief en ter ondersteuning van de groei van anderen. Iedereen kan van iedereen leren. Wij creëren de randvoorwaarden en zorgen voor plekken en bijeenkomsten waar mensen elkaar makkelijk kunnen ontmoeten. Meetingruimtes in het midden van elke verdieping, flexibele werkplekken, conferentiezalen, sportfaciliteiten, een lunchruimte voor 500 man, een school, een restaurant, een dakterras, maar ook en vooral events, educatieprogramma's, meetings, workshops, gezamenlijke maaltijden. Het gebouw is niet langer dood, het leeft, het bruist."

Wat blijkt in de praktijk het sterkste punt van jullie concept?
"De impact per vierkante meter. Een half miljoen mensen per jaar bezoekt B.Amsterdam. De hele startup-scene van Nederland komt hier langs. Mensen van buitenaf ontmoeten elkaar, dragen bij aan de dynamiek van het proces, raken geïnteresseerd, worden geïnspireerd. Een steen in het water."

Zijn er sinds de start van jullie concept zaken veranderd?
"We zitten hier nu twee-en-een-half jaar. Het lijken er tien. Zoveel is er gebeurd en zo snel is het gegaan. We zijn inmiddels bijna klaar met de ontwikkeling van een tweede gebouw, hier vlakbij, B2. Ook dat gebouw heeft twaalf jaar leeg gestaan en is eind dit jaar volledig gevuld. We denken na over een derde. Plus minus 30.000 vierkante meter in totaal. De grootste incubator in Europa.”

“Deels op verzoek van de gemeenten Amsterdam en New York beginnen we nu ook in New York. In een oude suikerfabriek in Brooklyn. Een aantal van onze members hier gaat met ons mee, en op die manier verbreden wij met elkaar de gemeenschap en groeien bedrijven ook in het buitenland door. Elke paar maanden ontwikkelen we nieuwe onderdelen: innovatieve programma's, een startup school, het nieuwe restaurant hierboven. Wij staan niet stil. Het concept stuwt zichzelf voort. Het totaal is groter dan de som der delen."

Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?
"Onze ontwikkeling gaat snel. Dat is onze kracht, het is ook een zwakte zo je wilt. B. is geen concept ontworpen op de tekentafel. Men doet ons wel eens het voorstel: ‘Hier is een leeg gebouw, begin daar even een B. gemeenschap.’ Zo werkt het niet. We hebben geen standaard B.-model dat we over Nederland kunnen of willen uitrollen. We hoeven niet naar Groningen, Maastricht of Eindhoven.”

“We breiden hier nu heel zorgvuldig uit. Het bedrijf ontwikkelt zich autonoom, met horten en stoten, met vallen en opstaan. Het moet 'open' blijven, laagdrempelig. B. is in principe niet van ons. Het is van iedereen. Iedereen, die bijdraagt aan de ontwikkeling van het ecosysteem, is partner. Wij bewaken het proces en zorgen voor de randvoorwaarden. Dat lukt alleen door dicht bij onszelf te blijven. Trouw aan het oorspronkelijke idee. We kopiëren geen succesformule. Het moet écht blijven voelen. Authentiek. Wij houden onszelf in de gaten."

Hoe zien jullie de toekomst van deze kantoorconcepten?
"Mensen willen uiteindelijk bij elkaar zitten, willen elkaar helpen, elkaar inspireren. Dat gegeven blijkt levensvatbaar. Veel van de nieuwe kantoorconcepten ontwikkelen zich in die richting. Ieder op zijn eigen wijze. Dat is prima. In de toekomst moet blijken wie overblijft, wie crisisproof is."

Wat is hier jullie favoriete plek?
"Wij zijn graag op de begane grond tijdens de lunch. Daar zitten dan zo'n 300 man. Een en al dynamiek, een en al energie. Waar we nu zitten is ook een favoriete plek: het nieuwe restaurant Bureau. Voor iedereen toegankelijk. Hier in de buurt was niets. ‘Koop nooit een boot, begin nooit een restaurant.’ Wij hebben dat laatste toch gedaan. Bloed, zweet en tranen. Nu een prachtige plek. Kom kijken als het hier overdag of 's avonds vol zit. Een bijzondere plek, middenin ons dakpark, waanzinnig eten."

Een van de gebruikers van B. Amsterdam is Anthony Meyer zu Slochtern, managing director en founder van Innovation Booster.

Hoe waren jullie in het verleden gehuisvest?
Anthony Meyer zu Slochtern: "Wij hebben eerst in een aantal antikraakpanden gezeten. In Den Haag aan de Binckhorstlaan en in Amsterdam Overamstel. Zo'n gebouw krijgt na een tijdje een andere bestemming en dan trek je vanzelf verder. Een mooie tijd. Alles kan nog ontdekt worden. Ons bedrijf ontwikkelde zich en wij keken uit naar een wat vastere plek. Een oud-huisgenoot van mij was bij dit project hier betrokken. Hij zei: ‘Is dit niet wat voor jullie?’ Ja dus."

Wat trok jullie aan in dit concept?
"De ambitie. Er was hier niks. Een gebouw dat al jaren leeg stond. Beton en palen. Wat er wel was, was de ambitie om anders oftewel innovatief en coöperatief te gaan werken. Wij zijn zelf een club die conventionele organisaties helpt een eigentijdse innovatiecultuur neer te zetten. Wij leren medewerkers van die organisaties nieuwe manieren van werken. Dat lukt bij B. uiteraard beter dan in een traditioneel kantoorpand. De hele setting hier straalt innovatie uit."

Konden jullie zo het gebouw in of waren er aanpassingen nodig?
"Zoals gezegd: er was hier helemaal niks. Wij konden letterlijk met een krijtje de ruimte, die wij qua oppervlakte dachten nodig te hebben, op de vloer aftekenen. Verwarming was er aanvankelijk niet. We rommelden met straalkacheltjes en hielden onze winterjas aan. Zo kwamen we de eerste winter door. Een bonte verzameling bureaus en stoelen trok aan ons voorbij. B. ontwikkelde zich stap voor stap. Wij zaten er bovenop. Dat is nog steeds zo. Inspirerend, iedere dag van de week."

Wat blijkt in de praktijk de kracht van dit concept voor jullie bedrijf?
"Het imago. Wij zijn een jonge, frisse club. Alles hier sluit daarbij aan. Een organisatie die ons inschakelt, komt vanuit de dagelijkse, traditionele werkomgeving bij B. in een volkomen andere cultuur. Eerst is dat even wennen, maar vervolgens inspireert het enorm. Dat helpt ons de medewerkers van zo'n organisatie te laten wennen aan een andere mindset."

Zijn er wat jullie betreft nog verbeteringen mogelijk?
"Eerlijk gezegd vind ik dat de mensen van B. op dit moment misschien iets teveel gericht zijn op groei. De organisatie hier krijgt wat minder aandacht. Het mag allemaal wel wat strakker en wat meer servicegericht. Startups ontwikkelen hier allerlei skills, maar er is minder aandacht voor de continuïteit. Wij hebben de mensen van B. op hun verzoek in die zin wel eens geadviseerd. Ze zijn dan behoorlijk eigenwijs. Overigens ook wel weer een kwaliteit."

Wat is hier je favoriete plek?
"Ik zit graag af en toe buiten op het dakterras. Daar werk ik lekker."

Bas van Veggel, mede-oprichter van B. Amsterdam, is een van de sprekers op Het Grote Kantorencongres dat Architectenweb op 23 november in gebouw Infinity op de Amsterdamse Zuidas houdt.

Andere nieuwsberichten

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

44 minuten geleden

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

1 uur geleden

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

3 uur geleden

Marc Koehler Architects presenteert ensemble van zes gebouwen in Buiksloterham

4 uur geleden

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

3 uur geleden

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Vandaag, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

Gisteren, 15:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Gisteren, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

16 april, 3:10
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan