Copyright: Gebouw UNStudio ( SKEPP design+build)
Copyright: Sipke Feenstra ( SKEPP design+build)
Copyright: Tjeerd van Ginkel ( SKEPP design+build)
Copyright: Gebouw UNStudio ( SKEPP design+build)
Copyright: Sipke Feenstra ( SKEPP design+build)
Copyright: Tjeerd van Ginkel ( SKEPP design+build)

TOO: ‘Ontzorgd worden in alles wat met kantoor te maken heeft’

21 oktober 2016, 10:16
In samenwerking met SKEPP design+build publiceert Architectenweb binnen de themaperiode ‘Kantoren’ een serie interviews rond vernieuwende kantoorconcepten. In het tweede deel staat The Office Operators centraal. In gesprek met Sipke Feenstra, Chief Executive Operator van The Office Operators, en een van hun gebruikers in gebouw UNStudio, Tjeerd van Ginkel.

Tekst Mattijs Kaak

Wat vormt de essentie van jullie concept?
Sipke Feenstra: “Bij de oprichting van ons bedrijf zijn we uitgegaan van de gedachte: ‘dat er een dag komt dat klanten niet meer bij ons weg willen, dat ze door weg te gaan hun eigen business benaderen.’ Dat klinkt natuurlijk super ambitieus. Ik bedoel daarmee eenvoudigweg dat wij voor elke klant op ons gebied, de wereld van het kantoor, van toegevoegde waarde willen zijn. Bij ons hoeft een klant zich niet druk te maken over zaken die niet wezenlijk te maken hebben met de aard van zijn business.”

“Niemand start een bedrijf met de bedoeling om een kantoor te willen huren, laat staan te willen onderhouden. Iemand heeft een droom, een ideaal, wil een product verkopen, een dienst verlenen. Zo iemand moet al zijn energie, al zijn kennis, al zijn tijd kunnen aanwenden om dat doel te realiseren. Wij nemen hem van alles en nog wat uit handen, zodat zijn bedrijf significant beter loopt. Wij zorgen voor het beton en de muren, wij houden het kantoor draaiende, wij ontvangen, wij repareren, wij regelen, wij organiseren, wij halen de koffie en de broodjes in huis, wij zetten een knoop aan. De klant kan zich concentreren op de eigen business. Wij zorgen voor de rest.”

Wat blijkt in de praktijk het sterkste punt van jullie concept?
“Onze mensen! Zeker, wij zitten op prachtige locaties: hier gebouw UNStudio, het Groot Handelsgebouw in Rotterdam, Infinity, Brussels Airport, Schiphol Airport, ga zo maar door, al met al nu 17 in totaal. Zeer aantrekkelijk als vestigingsplaats. Niettemin vormen zonder enige twijfel de mensen die voor ons werken ons sterkste punt. Ik durf zonder aarzelen te stellen dat hun niveau zeer, zeer hoog ligt. Wij rekruteren uiterst zorgvuldig, wij trainen, wij begeleiden. Intern en extern. Onze mensen zijn de receptionistes van onze klanten, de telefonistes, de office-managers, de IT'ers. Zij nemen onze klanten allerhande zorgen uit handen. Dat is hun taak. Dat is hun expertise. Dat is hun passie.”

Zijn er sinds de start van jullie concept zaken veranderd?
“Nee, ons concept is niet veranderd. Onze uitgangsgedachte is hetzelfde gebleven. Tegelijkertijd zijn wij materieel enorm veranderd. Het mag gezegd worden: wij zijn langzamerhand aardig succesvol en kunnen wat betreft nieuwe locaties steeds kritischer zijn. Wij breiden uit: Nederland nu, België, straks Duitsland en dan verder Europa in. Ons concept blijft overal hetzelfde. De omvang neemt toe, het concept moet in elke nieuwe locatie herkenbaar zijn en op niveau blijven.”

Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?
“De genoemde uitbreiding. De vraag naar ons type product groeit explosief. Ook 'corporates' krijgen belangstelling. Zij willen uiteraard wel hun eigen identiteit bewaren, maar hoeven niet meer per se een eigen kantoorgebouw in gebruik te hebben. Ook zij willen ontzorgd worden, willen zich kunnen concentreren op hun core business zonder allerlei in feite onnodige rompslomp. Wij bieden hen die mogelijkheid.”

“Daarnaast zie je duidelijk een internationalisering van de markt. Een Amerikaans bedrijf, dat zich in Europa wil vestigen, wordt tureluurs van de lappendeken die al die landen vormen. Een provider moet kunnen zeggen: ‘Jullie willen hier naar toe komen? Wij hebben kantoren in tien landen, in twintig steden. Je kunt morgen beginnen. Waar je maar wilt. Wij zorgen voor het papierwerk, wij helpen jullie door de lokale regeltjes heen, wij bieden jullie overal ons eigen vertrouwde concept. Het land mag anders zijn, het kantoor is overal hetzelfde.’ Ook op die markt willen wij wat gaan betekenen.”

Hoe zien jullie de toekomst van deze kantoorconcepten?
“Ondernemingen zijn niet meer tevreden met alleen maar plafonds en muren. Hun mensen willen werken in een prettige, stimulerende, creatieve omgeving. Mensen ontmoeten, een goeie kop koffie, inspiratie, lol. Om die woorden toch maar eens te gebruiken: een kantoor moet beleving, moet uitstraling bieden.”

“Internet- en IT-clubs hebben schreeuwend behoefte aan nieuw talent. Veel werknemers kiezen een nieuwe baan mede op grond van een prettige werkomgeving. Een goede kantooraanbieder zorgt daarvoor. Ons is eigenlijk niets te gek. Gisteren kreeg een klant uitsluitend de plafonds en muren geleverd, vandaag krijgt hij een aangename ruimte met een uitgebreide dienstverlening, morgen een vrijwel onbeperkt servicepakket. Elke wens, elke eis zal vervuld kunnen worden. In die richting beweegt de kantoorwereld, wij bewegen mee.”

Wat is hier je favoriete plek?
“Veel kantoren zijn een beetje donker, een beetje somber. UNStudio heeft in dit gebouw op de Zuidas, dat ook naar hen genoemd is, gezorgd voor licht en ruimte. Hier bij al deze glazen doorkijkjes sta ik graag. Ik geniet van het licht, van het uitzicht, van de drukte om mij heen.”

Een van de gebruikers van gebouw UNStudio is Tjeerd van Ginkel, Executive Consultant van USG Legal Professionals.

Hoe waren jullie in het verleden gehuisvest?
Tjeerd van Ginkel: “Wij leveren juridische kennis en capaciteit. In het verleden waren wij intern gehuisvest bij een grote klant, voor wie wij continu werken aan een groot project. Die klant moest afslanken en had geen behoefte meer aan een groot kantoor. Wij moesten dus op zoek naar een alternatieve, eigen ruimte. Zo kwamen we hier terecht.”

Wat trok jullie aan in dit concept?
“Met name de flexibiliteit. Als een project ophoudt of inkrimpt, kunnen wij hier van de ene op de andere dag ruimte inleveren. Omgekeerd kunnen we, als dat nodig is, er in een oogwenk stoelen bij huren. Verder vinden we hier een kant en klaar kantoor met alle gewenste service. Voor ons is het bovendien een groot voordeel dat we in Amsterdam gevestigd zijn en ook nog eens direct bij de rechtbank. Daar zijn onze mensen praktisch elke dag aan het werk. Kan het mooier?”

Konden jullie zo het gebouw in of waren er aanpassingen nodig?
“Wij waren de eerste huurder hier. We hadden het dus voor het uitkiezen. De rest van de ruimte was nog volop in ontwikkeling, óns kantoor was klaar. In feite hoefden we alleen onze computers neer te zetten en konden we zo aan de slag.”

Wat blijkt in de praktijk de kracht van dit concept voor jullie bedrijf?
“Dat is inderdaad die flexibiliteit. We kunnen op- en afschalen. In het begin hadden we bijvoorbeeld 35 werkplekken. Nu zitten we met 24 man. Minder stoelen, minder huur. Dat gaat probleemloos. Zelf hebben we geen eigen Office- of IT-manager nodig. Ons bezoek wordt zowel op de begane grond als boven op onze eigen verdieping vriendelijk ontvangen en, als ze even moeten wachten, van een heerlijk kopje koffie of thee voorzien. Wij zijn met 24 juristen. Wij houden ons enkel en alleen bezig met juridische zaken. De rest kunnen we overlaten aan The Office Operators. Dat is erg prettig en heel efficiënt.”

Zijn er wat jullie betreft nog verbeteringen mogelijk?
“Tja, de lunchvoorzieningen zouden mogen worden uitgebreid. Nu eten we een boterham aan ons bureau, in de zitjes op de gang of we gaan de Zuidas op, dat laatste is overigens geen straf. De ruimte op deze locatie is nu eenmaal wat krap.”

Wat is hier je favoriete plek?
“Mijn eigen werkplek. Ik heb daar overzicht en hoef me maar om te draaien en half Amsterdam ligt aan mijn voeten. De rechtbank incluis.”

Andere nieuwsberichten

Woontoren Nova in De Binckhorst rondt de transformatie Maanplein af

Gisteren, 16:50

Stadsbestuur Rotterdam stuurt nieuwe plannen Feyenoord City naar gemeenteraad

Gisteren, 16:14

‘Stoere dame op hoge hakken’ model voor gevel pand P.C. Hooftstraat

Gisteren, 14:01

Basisschool in Groningse Engelbert ontworpen als 'dorp voor kinderen'

Gisteren, 13:08

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

Gisteren, 15:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Gisteren, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

16 april, 3:10

Gasthuiskwartier Den Bosch nadert voltooiing met bouwstart fase vier

16 april, 2:20

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

15 april, 4:49
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan