Laakse Tuinen
21 augustus
In 1994 is Vathorst door het Rijk aangewezen als VINEX-locatie waar voornamelijk grondgebonden woningen zijn gerealiseerd. Gelegen in de oksel van de kruising tussen de snelwegen A28 en A1, is Vathorst de grootste van de drie noordwaartse uitbreidingen van Amersfoort.
Laakse Tuinen is een van de deelgebieden in Vathorst en wordt begrensd door Waterdorp in het oosten, rivier de Laak in het noorden, het toekomstige Westelijke Park in het westen en de Laakboulevard in het zuiden. Geïnspireerd op de de groene en waterrijke wijk Hillegersberg in Rotterdam roept Laakse Tuinen een sfeer op van een ingetogen klassieke Tuinwijk uit de jaren ’20 en ’30. Sociale verbinding, levendigheid van de straat en harmonie tussen huis en straat zijn leidend.
Het is een evenwichtige wijk met veel aandacht voor kwaliteit door mooie singels, statige lanen, veel en divers groen, water (Kleine Eem, Binnenlaak en Laak) en moderne statige architectuur. Door het vele water zijn er ook kades, bruggen, bootjes en overtuinen. Laakse Tuinen is een groene wijk door het samenspel tussen privaat en openbaar groen. De wijk heeft een grote variatie aan woningen; vrijstaande villa’s, twee-onder-een-kapwoningen, levensloopbestendige woningen, rijwoningen, hoekwoningen en appartementen in verschillende prijsklassen. HILBERINKBOSCH ontwerpt 140 woningen in een waterrijk deel van de Laakse Tuinen.
Het stedenbouwkundig plan is van West 8, waar de bebouwing aansluit op bestaande bouw is gezocht naar een harmonieuze overgang. We hebben gekozen voor een gevarieerd gebruik van 4 kleuren gevelstenen om samenhang te creëren tussen de vier verschillende woonsferen, de diversiteit in woningtypes en de aansluiting bij de Tuinen van Amerstaete. De hof en de lanen gebruiken elk 1 kleur. Deze kleuren vind je terug in de rijtjes aan de Laak en de Binnenlaak, gecombineerd met nog twee andere tinten. Om ervoor te zorgen dat de straten mooi in elkaar overlopen, krijgen de hoekwoningen aan de Binnenlaak dezelfde dakvorm en kleur als de vriendelijk- ogende tweekappers aan de laan. Diezelfde tweekappers komen ook aan de westzijde van het plan, waar we aansluiten bij de ontwerpen van Amerstaete.
Alle woningen liggen aan het water, kijken erop uit of hebben water dichtbij. Het vele blauw in combinatie met de diepe voortuinen, achtertuinen, overtuinen en bomen in de lanen zorgen voor een grote kwaliteit van het openbare gebied.
We overschreeuwen niet en kiezen voor een ingetogen ontwerp in baksteenarchitectuur met verfijnd detailniveau door variatie in metselwerkverbanden en gebruik van ornamenten.
Bij elke woonsfeer zijn woningen ontworpen die passen bij de locatie. Het wonen aan de Laak, die het noorden van de wijk begrenst, heeft vrij uitzicht op het landschap. We maken een duidelijk statement door de woningen 3- of 4-laags te maken. Statig en hoog sluiten ze als grachtenpanden aan elkaar waardoor het wonen aan de Laak een krachtig gebaar vormt. Binnen beleeft de bewoner een maximaal uitzicht omdat het wonen op de eerste verdieping is gesitueerd. De woningen aan de Binnenlaak hebben een achtertuin met veel privacy en een overtuin aan de Binnenlaak. Om ervoor te zorgen dat die overtuin ook echt deel uitmaakt van het huis, is de woonkeuken voor interactie aan de voorkant van het huis geplaatst. Met speelse uitbouwen en erkers heeft elk huis een eigen karakter. De Laak en Binnenlaak zijn verbonden door lommerrijke lanen met woningen in een jaren dertig, tuinwijk-signatuur. Een eenheid van donkere steenkleur en schuine daken typeren de tweekappers en rijwoningen met voortuin.
In het midden ligt een eiland, het is een kleinschalig, exclusief en besloten hof. De woningen volgen de lusvorm van het perceel waardoor de voorzijden van de woningen in een dynamische boog naar elkaar verwijzen. Aan de achterzijden begrenst een waterloop de lus waardoor iedere woning aan het water ligt.
De wijk heeft een bijzonder fijn woonklimaat door de architectonische diversiteit. Bruggetjes glooien het straatbeeld waardoor de wijk beweeglijk en speels is geworden. Onder de straten door vaar je zo de Binnenlaak en Laak op.