Leidingisolatie draagt bij aan duurzaam The Valley
30 september 2021
In het innovatieve project The Valley aan de Amsterdamse Zuidas isoleert Domstad Isolatietechniek B.V. circa 17 kilometer aan leidingen voor klimaatbeheersing. Dit is verdeeld in 8 kilometer warmteleiding voor verwarming en 9 kilometer koudwaterleiding voor koeling. De hoogwaardige leidingisolatie op basis van steenwol, sluit aan het bij groene en duurzame karakter van het project. Dit beperkt de energieverliezen en laat de installatie efficiënter functioneren.
The Valley aan de Amsterdamse Zuidas combineert wonen, werken en recreëren in een gezamenlijk gebouw met drie torens van 97, 76 en 66 meter. Onder het gebouw bevindt zich een drielaagse parkeerkelder, inclusief fietsenstalling. De begane grond tot en met de 7e verdieping zijn bestemd voor kantoren, cultuur, retail en horeca. Daarboven bevinden zich in totaal 196 woningen. Het complex van in totaal 75.000 m2 is ontworpen door MVRDV, dat hoog heeft ingezet op architectuur, innovatie en duurzaamheid.
BREEAM Excellent
De ontwerpers hebben zowel letterlijk als figuurlijk gekozen voor een groen gebouw. Opvallend in het ontwerp van The Valley is het geïntegreerde groen en de natuurstenen afwerking. Samen zorgen die voor het beeld van een groene vallei. Een binnentuin op de onderste lagen, aan elkaar verbonden met trappen, versterkt dit gevoel. Het groene karakter komt ook tot uiting in de duurzaamheidsambitie: een certificering conform BREEAM-NL Excellent (4 sterren) voor de bouwdelen kantoor, winkel en bijeenkomstfunctie.
Duurzame installatie
Bij deze ambitie past een duurzame installatie, waarbij voor de kantoren gekozen is voor klimaatplafonds. De warmte wordt aangevoerd met een temperatuur van 40 °C. De koeling heeft een toevoer van 15 °C en een retour van 18 °C. Aanvullend zijn er luchtbehandelingskasten geplaatst, die voor koeling werken met 6 en 12 °C, vertelt projectmanager Jan de Wit van totaalinstallateur Bosman Bedrijven uit Amersfoort.
Voor de isolatie van de koude- en warmteleidingen heeft Bosman Bedrijven in overleg met Domstad Isolatietechniek B.V. gekozen voor een tweetal oplossingen van ROCKWOOL®: ROCKWOOL 810 isolatieschalen en het ROCKWOOL TECLIT® systeem. Ook de koudwaterleidingen en de afvoerleidingen zijn geïsoleerd.
Het complex is aangesloten op stadsverwarming en stadskoeling. De woningen zijn voorzien van vloerverwarming en –koeling, waarbij nutsbedrijf NUON de warmte en koude tot in de woningen brengt.
Groot project met het ROCKWOOL TECLIT systeem
Verwerker Domstad Isolatietechniek werkt voor leidingisolatie vrijwel altijd met ROCKWOOL-producten, zo vertelt mede-eigenaar Stef van Beurden. Voor warmteleidingen is dat meestal ROCKWOOL 810. Voor koudeleidingen werkte het bedrijf één keer eerder met ROCKWOOL TECLIT. The Valley is voor Domstad Isolatietechniek het eerste grote project met TECLIT. “Met zo veel kilometer aan leidingen is dit gelijk ook heel groot. We werken continu op dit project met een ploeg van drie mensen, twee mannen en een vrouw. Dat is vanaf begin 2020 tot voorjaar 2021.”
Gebruikservaring
Van Beurden gaf zelf bij Bosman Bedrijven aan de voorkeur te geven aan TECLIT. Zijn gebruikerservaringen zijn positief. “Het is een nieuwe manier van werken waar je even aan moet wennen, maar als je er aan gewend bent gaat het vlot.” Bij de start van het project is ROCKWOOL intensief betrokken geweest om de aandachtspunten voor de praktijk door te nemen. “De verwerking is vergelijkbaar met die van ROCKWOOL 810 pijpschalen, met dien verstande dat de aandachtspunten bij de dampdichte afwerking liggen, zoals bij appendages en afsluiters. Anders dan bij ROCKWOOL 810 worden bij ROCKWOOL TECLIT geen draden gebruikt aan de buitenzijde van de stootvaste sterk dampremmende folie.”
Waar nodig is iemand van ROCKWOOL op de bouw aanwezig voor nadere begeleiding en ondersteuning, zo geeft Van Beurden aan. “Ze staan er als het nodig is.”
Hoge isolatiewaarde
TECLIT is een steenwolsysteem van ROCKWOOL en is sinds een aantal jaren op de markt. Het systeem is speciaal ontwikkeld voor het isoleren van koudeleidingen van technische installaties en is geschikt voor drinkwater-, koelwater- en koudeluchtleidingen. Het kan echter ook bij temperaturen tot 250 °C worden gebruikt. De mantel van de met glasvezel versterkte aluminiumfolie zorgt er voor dat er geen condens in de isolatie binnendringt. Het materiaal voorkomt niet alleen condensatie maar zorgt ook voor een forse beperking van de energieverliezen. Koelinstallaties kunnen daardoor veel efficiënter functioneren, wat financieel en milieutechnisch winst oplevert.
Snelle verwerking
“De installatietijd is aanzienlijk korter ten opzichte van conventionele isolatiematerialen. Met name op rechte leidingen is de verwerkingssnelheid zeer hoog. Het is dan een kwestie van de schaal om de leiding klappen en vastzetten met de zelfklevende aluminium overlap, de kopse kanten goed tegen elkaar plaatsen en de schalen vervolgens afwerken met aluminium tape”, vertelt Paco Ariza Lora, Account Manager HVAC & Fire Protection NL bij ROCKWOOL. “Doordat de TECLIT pijpschalen niet hoeven te worden verlijmd, is het systeem eenvoudig en snel te verwerken.”
Onderdeel van het TECLIT-systeem zijn speciale hangers waaraan de leidingen kunnen worden bevestigd. De hangers hebben een robuuste, drukvaste kern van steenwol, die zorgt voor een koudebrugvrije ophanging van de leidingen en een optimale lastverdeling. Voor een diffusiedichte aansluiting op de leidingisolatie is ook deze TECLIT Hanger omwikkeld met een glasvezelversterkte aluminiumlaag en voorzien van een overlappende zelfklevende strook. De installateur plaatst de TECLIT Hangers bij het aanbrengen van de leidingen; de isoleerder komt er later achteraan om de pijpschalen aan te brengen. In The Valley monteert Bosman Bedrijven circa 4.500 TECLIT Hangers.
Brandveiligheid
Gebruik van het TECLIT-systeem is zich in Nederland inmiddels aan het verspreiden als een olievlek, zo constateert Paco Ariza Lora. Dat komt door de uitstekende isolatiewaarde, maar ook door de hoge brandveiligheid. TECLIT, en ook ROCKWOOL 810, voldoen met Euro-brandklasse A2L-s1,d0 ruimschoots aan de eisen die het Bouwbesluit stelt, zelfs voor extra beschermde vluchtroutes. In extra beschermde vluchtroutes eist het Bouwbesluit minimaal Euro-brandklasse B. Daarnaast eist het Bouwbesluit in extra beschermde vluchtroutes rookklasse s1 en in overige ruimten rookklasse s2. Dit geldt dus ook voor gangen en dergelijke. Steeds meer gebouweigenaren zijn echter bewust bezig met het thema brandveiligheid en kiezen ook hier vaker voor brandveilige steenwoloplossingen. De duurzaamheid en circulariteit van ROCKWOOL steenwol speelt daarbij ook een belangrijke rol.