Copyright: ROCKWOOL B.V.
Copyright: ROCKWOOL B.V.
Copyright: ROCKWOOL B.V.
Copyright: ROCKWOOL B.V.

Wand, dak en vloer met ROCKWOOL geïsoleerd

29 november 2023
In het Limburgse dorp Bingelrade restaureren Rianne en Tobias Deurloo al ruim vier jaar hun imposante carré-boerderij. Een ingewikkeld en grootschalig project waarbij het herenhuis en de stallen grondig herbouwd worden met respect voor monumentale elementen. De vloeren, daken en wanden isoleert de heer des huizes zelf met ROCKWOOL® steenwolisolatie. “De prijs/kwaliteitsverhouding van ROCKWOOL isolatie is gunstig in dit soort grote panden waarin je grote hoeveelheden isolatiemateriaal nodig hebt”, zegt Tobias.

Het echtpaar kocht in 2017 dit Rijksmonument uit 1764 dat ernstig in verval was geraakt. Circa vijftien jaar lang had niemand in Hoeve Raath gewoond. “Het was een totale ruïne”, vertelt het echtpaar. “De stallen waren half ingestort en het complete gebouw was overwoekerd met klimop. In het woonhuis konden we dwars door de twee verdiepingen kijken. Het was simpelweg onbewoonbaar.”

Het stel wist dat er een jarenlange verbouwing zat aan te komen om hun droom te verwezenlijken: een B&B accommodatie met terras en kleinschalige horeca, een vergaderruimte, vier paardenstallen voor de bezoekers die een paard willen meenemen en uiteraard een eigen woonhuis. “Door corona hebben we eigenlijk veel  stilgelegen en nu kunnen we echt doorpakken.”

Op het moment van het interview is Tobias bezig om de fundering uit te graven voor het optuigen van de eikenhouten A-frames in het achterste deel van het drie verdiepingen tellende herenhuis. Het voorste deel van de woning en de zolder zijn inmiddels gerenoveerd en bewoonbaar gemaakt voor het echtpaar. “Na het optuigen van de dragende eikenhouten frames in het achterste deel van het herenhuis gaan we de achtergevel opnieuw opmetselen”, vertelt Tobias die geholpen wordt door zijn vader. “Er komen nieuwe kozijnen in en de dakconstructie moet waar nodig worden gerenoveerd. Daarna verder met de isolatie van vloer, dak en wanden, de bouw van een kelder en herbouw van de stallen. Ik schat in dat we nog twee tot drie jaar zoet zijn met dit project.”

Monumentale eisen en wensen
Wat deze klus vooral ingewikkeld maakt is dat de gemetselde buitengevel en de draagconstructie moeten voldoen aan de eisen en wensen van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. De dragende eikenhouten frames bijvoorbeeld worden verbonden met ouderwetse pen-gat verbindingen en voor de buitengevels is de ongelijkmatige veldbrandsteen voorgeschreven. Het vakwerk binnen werkt Tobias af met leemstuc. Het zijn technieken die zelfs een handige doe-het-zelver niet een-twee-drie in de vingers heeft, maar gaandeweg gaat het hem steeds beter af. Rianne vult aan: “we moeten een balans vinden tussen modern woongemak, duurzaamheid en behoud van authentieke materialen en elementen.”

Makkelijke strakke verwerking
Toen het echtpaar Deurloo de carré-boerderij kocht was deze niet geïsoleerd. Vele vierkante meters dak, wand en vloer moeten voorzien worden van isolatie; alleen het dakoppervlak bedraagt al meer dan 1000 m2. “We stelden vast dat alle andere isolatiematerialen dan steenwol voor toepassing op grote oppervlakten relatief duur waren in aanschaf.  Daarom kwamen we al snel uit bij ROCKWOOL”, zeggen Tobias en Rianne. “Bovendien moesten we van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de isolatie zo strak en efficiënt mogelijk tussen de daksporen verwerken en dat gaat relatief makkelijk met de voor ons geadviseerde isolatieproducten van ROCKWOOL voor de vloer en de voorzetwanden; ze zijn immers goed samendrukbaar zonder dat je snijverlies hebt.”

“Vooral de geluidsdempende werking van de isolatie is voor ons van belang”
Tobias Deurloo

Manager technical support Karel van Went van ROCKWOOL bracht een bezoek en adviseerde het echtpaar uitgebreid welke isolatieproducten in aanmerking kwamen voor welke toepassing. Voor de vloeren en de metalstud voorzetwanden is gekozen voor de 75 mm dikke Rocksono Base Vario platen. “Vooral de geluidsdempende werking van steenwolisolatie is voor ons van belang, zeker met oog op de B&B accommodatie. Daar wil je zo min mogelijk contactgeluid hebben.” Verder noemen Tobias en Rianne de hoogwaardige thermische isolatiewaarde die constant blijft in de tijd. De heer des huizes prijst de verwerking van het materiaal. “De platen Rocksono Base Vario kunnen iets breder worden gesneden dan de afstand tussen de vloerbalken, zodat het materiaal samengedrukt kan worden en de isolatie superstrak tegen de balken aanligt zonder kieren of naden. De platen zijn zeer makkelijk te snijden. En wat ik ook prettig vind: het materiaal irriteert niet op de huid”, licht Tobias toe.

Voor de isolatie tussen de daksporen wordt 80 mm Rockroof Sidefix toegepast. Deze stevige steenwoldeken is geschikt om afstanden van 450 en 600 mm te overbruggen. Het alulaminaat fungeert als damp -en luchtscherm en de steenwol zelf is sterk geluidsabsorberend. Tobias heeft reeds ervaren dat ook dit isolatieproduct relatief makkelijk te verwerken is, ondanks de krappe verwerkingsruimte tussen de daksporen en kepers.

Circulair
En het circulaire aspect, heeft dat nog een rol gespeeld in de voorkeur voor ROCKWOOL isolatie? “Heel eerlijk gezegd, niet bij de aanschaf. Maar later kwamen we erachter dat ROCKWOOL de isolatie na de gebruiksduur weer inneemt en verwerkt tot nieuwe grondstof. Ja, we vinden het belangrijk dat milieuvriendelijk met producten wordt omgesprongen”, aldus Rianne.

Carré-boerderij trekt veel bekijks op Open Monumentendag
Op 11 september j.l. hebben circa 200 bezoekers op Open Monumentendag de in verbouwing zijnde carré-boerderij van Rianne en Tobias Deurloo bezocht. “Het was die dag één van de drukst bezochte niet-commerciële gebouwen”, vertelt Rianne. “We waren trots om te laten zien hoe ver we zijn gevorderd. Mensen waren flink onder de indruk.”

Projectgegevens:
Opdrachtgever: Rianne en Tobias Deurloo
Architect: Bart STUdio
Gebruikte isolatieproducten: Rocksono Base Vario en Rockroof Sidefix

In dit project toegepaste isolatieproducten

Vloer -en wandisolatie: Rocksono Base Vario
Rocksono Base Vario is een lichte, veerkrachtige steenwolplaat (ca. 35 kg/m³) met zeer goede thermische, akoestische en brandwerende eigenschappen. De speciale ‘harmonica’ zijkant van de plaat kan wel 50 mm worden samengeduwd en is hierdoor altijd klemmend, zonder op maat te snijden. Deze variant van de Rocksono Base is geschikt voor (prefab) houten vloer, wand- en plafondconstructies en wisselende keper- en balkafstanden. Meer informatie

Hellende dakisolatie: Rockroof Sidefix
RockRoof Sidefix is een steenwoldeken van circa 25 kg/m³ met aan een zijde voorzien van een dampremmend en luchtdicht aluminiumlaminaat en voorzien van draadversterkte hechtranden. Geschikt o.a. voor thermische, akoestische en brandwerende isolatie tussen daksporen, balken en kepers met tussenafstanden van 450 en 600 mm. Meer informatie

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met ROCKWOOL B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan