Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: ROCKWOOL B.V.
Copyright: ROCKWOOL B.V.
Copyright: ROCKWOOL B.V.
Copyright: ROCKWOOL B.V.
Copyright: ROCKWOOL B.V.
Copyright: ROCKWOOL B.V.

Kostenefficiënte en circulaire gevelisolatie Rotte

29 september 2022
De achtergevels van de circa 120 Rotterdamse corporatiewoningen aan de Van Lennepstraat hebben hun expressieve karakter terug. Maar dat is niet het enige. Achter de gevelplaten is de isolatie door ROCKWOOL® een stuk verbeterd qua duurzaamheid, circulariteit en isolatiewaarde.

De woningen aan de Van Lennepstraat waren toe aan een flinke upgrade. De typerende Amsterdamse School-stijl uit de jaren ’20 was bij een renovatie uit 1987 grotendeels verloren gegaan. De steile daken maakten plaats voor doosdaken, schuiframen werden vervangen door kunststof kozijnen en de prachtig gestileerde voordeuren verdwenen. De achtergevel werd geheel gladgetrokken en bekleed met monotone asbesthoudende beplating.

Ruime verdubbeling Rc-waarde
Woningcorporatie Woonstad Rotterdam wilde graag het expressieve gevelbeeld terug. Bovendien moesten de woningen worden verduurzaamd. De voor- en achtergevel waren geïsoleerd met een Rc-waarde die voldoet aan de minimale eis van Bouwbesluit, maar Woonstad Rotterdam ging toch voor een ruime verdubbeling van de isolatiewaarde, namelijk 3,5 m² K/W.

Geen koudebruggen meer
De bestaande achtergevel werd opgedikt met een nieuw stijl- en regelwerk waartussen de Rockvent Solid black isolatieplaten met een dikte van 100 mm zijn verwerkt. Op de isolatie zijn vervolgens de fraaie Rockpanel Woods platen gemonteerd in drie verschillende houttinten. De steenwol isolatieplaten zijn uitermate geschikt voor de verwerking in een houtconstructie, omdat deze veerkrachtige platen samendrukbaar zijn. Door plaatsing met enkele millimeters overmaat tussen de houten structuur, klemt de isolatie vanzelf zonder bijkomende bevestigingsmiddelen te hoeven gebruiken. Dat scheelt veel tijd in de verwerking, en minstens zo belangrijk: de isolatie sluit naadloos aan zonder kieren. Dat reduceert aanzienlijk de koudebruggen waarvan de oude gevel nogal hinder ondervond.

“ROCKWOOL isolatie heeft een gunstige prijs/kwaliteitsverhouding en is circulair”
Freek Draisma, d|ve architecten

Kostenefficiënt en circulair
Het in Delft en Wageningen gevestigde architectenbureau d|ve heeft Woonstad Rotterdam aanbevolen ROCKWOOL als gevelisolatie toe te passen. “Omdat het in onze ogen een kostenefficiënt en duurzaam isolatiemateriaal is”, aldus project-architect Freek Draisma. “Steenwolisolatie heeft een gunstige prijs/kwaliteitsverhouding en is herbruikbaar. Het circulaire aspect van zowel de steenwol gevelplaten als de isolatie spreekt ons en onze opdrachtgever zeer aan.”

Volgens Draisma is het een voordeel dat de isolatie en gevelbekleding van dezelfde leverancier afkomstig zijn, namelijk de ROCKWOOL Groep. Dat vergemakkelijkt zijns inziens de inname van de materialen na de gebruiksduur ten behoeve van de materiaalrecycling.

Snelle, eenvoudige verwerking
Naast de circulariteit van steenwolisolatie speelt volgens de architect de snelle en eenvoudige verwerking van de isolatieplaten zeker een rol in de voorkeur voor ROCKWOOL. “Wat dat betreft heeft de aannemer Willems Vastgoedonderhoud ook zijn inbreng gehad in de aanbesteding. Voor een efficiënte verwerking van de gevel- en isolatieplaten vroegen we Rockpanel en ROCKWOOL voor advies om de gevelindeling verder te verbeteren. Qua ontwerp en engineering van de gevelconstructie hebben we samen opgetrokken met de aannemer, constructeur en de leveranciers.”

Volgens Draisma moest het isolatiemateriaal op maat worden gesneden om aan te sluiten op het onregelmatige stijl- en regelwerk. “De aannemer heeft eerst een proefstuk gemaakt, maar toen de verwerkers eenmaal de slag te pakken hadden, verliepen de werkzaamheden probleemloos. Het materiaalverlies bleef beperkt.”

Concluderend stelt project-architect Freek Draisma vast dat de gevelrenovatie goed is verlopen. “Wij zijn tevreden en de bewoners en opdrachtgever eveneens. De gevel heeft zichtbaar een nieuw elan gekregen.”

Meer infomatie Rockvent: rockwool.nl/rockvent
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met ROCKWOOL B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan