Producten
Copyright: Zijdekwartier architecten bv
Copyright: Zijdekwartier architecten bv
Copyright: Zijdekwartier architecten bv
Copyright: Zijdekwartier architecten bv
Copyright: Zijdekwartier architecten bv
Copyright: Zijdekwartier architecten bv
ProducttagsAANUIT

appartementengebouw Sumatrahof

1 februari 2021
Op de locatie van basisschool de Springplank, aan de Sumatrastraat in Leiden Noord, zal woningstichting Ons Doel een appartementengebouw realiseren. Uitgangspunt is de menselijke stad, waarbij stadsplanning en sociale doelstellingen samenkomen.

DE DOELGROEP
De doelgroep van Ons Doel is aan het verschuiven: steeds meer een- en tweepersoonshuishoudens vinden een plek bij Ons Doel. Daarnaast is betaalbaarheid een belangrijke ambitie. Daarom is besloten in dit appartementengebouw voornamelijk 2 kamer appartementen te bouwen, prettige en kwalitatieve woningen die relatief klein zijn waarmee de huur betaalbaar blijft.

Naast deze appartementen van 50 m2, komen een aantal kleinere studio’s en grotere 3 kamer appartementen. Verschillende doelgroepen kunnen hierdoor hun thuis vinden in het gebouw, dat een samenleving op zichzelf wordt. 

STEDENBOUW
De locatie bevindt zich in een zone van losstaande gebouwen, tussen de vooroorlogse gesloten bouwblokken van de Kooi en de strokenverkaveling van de naoorlogse blokken aan de noordzijde. Daarom is het nieuwe gebouw een vrijstaand, alzijdig volume, georganiseerd rondom een binnenhof. Het gebouw is verankerd aan de omgeving door de hoogte en door het doortrekken van de richtingen van de gebouwen uit de omgeving.

Uitgangspunten voor het bepalen van de stedenbouwkundige randvoorwaarden vormen de basisprincipes van de menselijke stad. De menselijke maat, het leven op de begane grond en de aandacht voor de detaillering dragen bij aan een prettig gebouw met een vriendelijke uitstraling.


HET WOONGEBOUW
De vraag hoe deze 78 huishoudens hun thuis gaan vinden in 1 appartementengebouw, is de rode lijn door het ontwerp. De route van straat naar huis, de territoriale spanningsreeks, is zorgvuldig en geschakeerd vormgegeven. Zodat de bewoner zich, onderweg naar huis, steeds meer thuis voelt. Het gevoel heeft dat zijn thuis al begint zodra hij het gebouw binnentreedt. En zich daarmee ook eerder verantwoordelijk voor die ruimte zal voelen.

De manier waarop de woningen gegroepeerd zijn rondom het hof, draagt bij aan het thuisgevoel van de bewoners. Het hof zelf is een prettige collectieve ruimte tussen het openbare van de stad en het privé van de woningen. De galerijen zijn breed en geven daarmee ruimte voor de bewoners. De woonkamers lopen door van buitengevel naar binnengevel, zodat de bewoners de galerij eerder als verlengstuk van zijn woning zal zien. Verschillende trappen, zowel buiten als binnen, verbinden de verdiepingen en het hof.

De drempelzone is de plek waar de meeste lichte contacten ontstaan, de plek waar je een bankje neerzet en je buurman gedag zegt. Hier ontstaat een buurt, het begin van een stukje samenleving. Daarom geven we bij elke voordeur ruimte aan deze drempelzone, een plek op de grens tussen privé en collectief.

DUURZAAMHEID
Naast het thuisgevoel, neemt duurzaamheid een belangrijke plaats in in het ontwerp. Uiteraard is het gebouw technisch duurzaam: onder andere gasloos, aangesloten op stadsverwarming, voorzien van zonnepanelen en warmteterugwinning van de ventilatie. Maar ook klimaatadaptatie en biodiversiteit krijgen de ruimte, zo worden in de gevel nestkasten voor verschillende vogels ingebouwd en wordt de binnentuin en de omliggende openbare ruimte zo groen mogelijk. Door het mooi en prominent maken van fietsenstallingen en trappen in de hallen, wordt gezond gedrag gestimuleerd en liftgebruik ontmoedigd. De vele verschillende manieren waarop bewoners elkaar kunnen ontmoeten helpt de sociale duurzaamheid van het complex. De woningen zijn levensloopbestendig en flexibel indeelbaar, ze kunnen in de toekomst eenvoudig worden samengevoegd of gesplitst. Zie voor een overzicht van deze en meer maatregelen onderstaande afbeelding




Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Zijdekwartier architecten bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Zijdekwartier architecten bv

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan