Producten
ProducttagsAANUIT

Plus-Energie-bedrijfsvestiging

14 maart 2016
In Frickenhausen in het Duitse Zwaben is met de bouw van het HUMMEL Systemhaus een modelobject ontstaan voor energie-efficiëntie, comfort en flexibiliteit. Het kantoorgebouw met bijbehorende opslagloods is door een slim ontworpen energieconcept van HUMMEL in staat om meer energie op te wekken dan het zelf verbruikt. De specialist voor ITK, energie- en gebouwtechniek levert hiermee zelf het voorbeeld voor de competentie en filosofie van het bedrijf en is met dit gebouw bovendien optimaal voorbereid op de toekomst.

Het groeiende middelgrote bedrijf besloot in 2012 tot nieuwbouw op een 1700 m2 groot perceel. Bedrijfsleider Frank Hummel memoreert: „We wilden een gebouw inrichten volgens de modernste standaards met minimale belasting voor het milieu en met de hoogst mogelijke energie-efficiëntie. En nu kan onze bedrijfsvestiging niet alleen zonder fossiele brandstof functioneren, we kunnen bovendien overtollige energie aan het net terugleveren of met de zelfopgewekte stroom ons wagenpark milieuvriendelijk opladen.” We komen hiermee 30% onder de richtlijnen van EnEV 2009 uit.

Het concept voor de intelligent geschakelde energie- en gebouwtechniek heeft HUMMEL Systemhaus zelf ontwikkeld. De puristische rechtlijnige architectuur komt uit de koker van PuR Projectbau. Er is een volledig duurzaam gebouw ontstaan met een nuttig oppervlak van 920 m2, waarvan ca. 400 m2 beschikbaar is als kantoorruimte. Voorwaarde was om reeds in de planningsfase alle relevante componenten zorgvuldig op elkaar af te stemmen.

Zonnestroominstallatie wekt twee keer zoveel stroom op dan nodig
De zonnestroominstallatie op het dak is een effectieve stroomopwekker met 300 modules in oost-westoriëntatie en een vermogen van 72,42 kWp. „We wilden zo lang mogelijk zonnestroom in plaats van zoveel mogelijk”, aldus Frank Hummel. „Zo bereiken we een maximaal eigen verbruik gedurende de dag en hoeven nauwelijks overschotten terug te leveren of van het net te betrekken.” In 2013 produceerden de modules 66.400 kWh. Voor wat betreft algemene stroom en verwarmingsenergie was het verbruik van het gebouw in deze periode 24.850 kWh. Er werd 8550 kWh van het net afgenomen en 47.100 kWh teruggeleverd. De firma HUMMEL heeft speciaal voor de nachtoverbrugging een zonnestroomopslag met 19 lood/gelblokaccu's en een totale capaciteit van 11,6 kWh geïnstalleerd. Bovendien wordt de elektrische auto van energie voorzien. De intelligente gebouwtechniek bestuurt de stroomverbruikers bovendien naar vraag, afhankelijk van de opgewekte stroom, de huidige stroomprijs en de weersvoorspelling via internet.

Intelligente netwerkkoppeling via KNX
De basis van deze intelligente besturing is het vormen van een netwerk via een KNX-systeem. De besturingscentrale erachter is een krachtige Gira FacilityServer. Hier komen alle gegevens samen, worden deze geanalyseerd en worden gedefinieerde besturingscommando's verzonden. Via het KNX-systeem zijn alle componenten van de huistechniek met elkaar verbonden en worden onafhankelijk van elkaar bestuurd: van de verlichting tot de infraroodverwarming, de communicatietechniek en van de brandmeldinstallatie tot de beveilingstechniek. Dankzij Gira aanwezigheidsmelders brandt het licht bijvoorbeeld alleen daar waar het nodig is. Als een medewerker zijn kantoor binnenkomt gaat de verwarming aan en zorgt de airco voor een gelijkmatige hoge luchtkwaliteit. Als er een raam wordt geopend, gaat de verwarming automatisch omlaag.

Energiegevensweergave
Alle energiegegevens worden voortdurend geregistreerd en geanalyseerd. De verbruiksgegevens van stroom en water kunnen te allen tijde op het centrale touchdisplay - de Gira Control 19 client - worden weergegeven, of zijn dankzij de Gira HomeServer app ook mobiel beschikbaar op de smartphone of tablet. Bovendien wordt uitgerekend hoeveel energie er wordt opgewekt, hoeveel eigen stroom er wordt verbruikt en hoeveel er van het net wordt betrokken. Naast de actuele gegevens zijn ook week-, maand- of jaaropgaven beschikbaar, tevens in vergelijking tot tijdvakken uit het verleden. Dit energiebeheer garandeert altijd volledige transparantie en maakt verdere aanpassingen mogelijk met betrekking tot efficiëntie en maximaal eigen verbruik.

Via de Gira Control 19 Client bij de ingang worden bovendien alle gebouwtechnische functies centraal bestuurd en beheerd. Dit is ook tegelijk via de pc van de medewerker en via smartphone en tablet mogelijk.

Conferentieruimte
In de hypermoderne vergaderruimte laat het HUMMEL Systemhaus zien wat er in een moderne conferentieruimte tot de mogelijkheden behoort: met een druk op de knop gaan de jaloezieën omlaag voor verblindingsvrij werken en wordt een speciale verlichtingssituatie geactiveerd. Dit geldt ook voor de beeldschermen en luchtbehandelingsinstallatie. Netwerk- en stroomaansluitingen zijn onopvallend weggewerkt in vloerkanalen. De verlichting is gekoppeld aan lichtsterktesensoren, die de verlichting in de ruimte automatisch dimmen tot een constante LUX-waarde.

Beveiliging
Venster- en deurcontacten geven hun toestand aan. Zo kan bij het verlaten van het gebouw snel worden geconstateerd of en waar er nog vensters geopend zijn – de alarminstallatie kan in zo'n geval niet worden geactiveerd. Als bij afwezigheid een venster wordt geopend, gaat er automatisch een alarm af. Dit gaat, net als brandmeldingen, direct naar de hotline van de lokale bewakingsdienst en ook per sms naar Frank Hummel persoonlijk. Alle andere meldingen, zoals informatie over lekwater, gaan per e-mail en telefoon naar de bedrijfsleider.

Kantoor- en directieruimtes
Ook voor de sociale componenten van het gebouw speelt duurzaamheid een rol: de medewerkers moeten zich in de ruimtes op hun gemak voelen en gezond en gemotiveerd kunnen werken. Werkplekergonomie is een belangrijk bestanddeel, waardoor alle bureaus in hoogte verstelbaar zijn, de verlichting individueel kan worden aangepast, de luchtkwaliteit wordt bewaakt en de ontluchting overeenkomstig wordt gereguleerd. Het magazijn wordt alleen bij aanwezigheid op een constante lichtsterkte verlicht. Dakvensters worden bij regen gesloten en worden automatisch geopend bij rook. Energie-efficiënte infraroodverwarmingen verwarmen de wanden, plafonds en vloeren. Daardoor ervaren de mensen in de ruimte ook bij lagere temperaturen al een behaaglijk gevoel.

Toegangscontrole
De medewerkers hebben met sensorsleutels toegang tot het gebouw, waarbij er verschillende toegangsrechten zijn, zoals bijvoorbeeld voor het reinigingspersoneel. Met deze sleutels wordt ook de alarminstallatie geactiveerd. Als er een sleutel wordt verloren kan deze eenvoudig elektronisch worden geblokkeerd, zodat sloten niet hoeven te worden vervangen.

Elektrisch vervoer
Frank Hummel is ervan overtuigd dat elektrisch vervoer en rijplezier elkaar niet uitsluiten: sinds vier jaar bezit hij een rode Tesla Roadstar S, die met de overtollige stroom van de zonnestroominstallatie wordt opgeladen. Hierbij kan worden ingesteld of er alleen gebruik wordt gemaakt van zonnestroom, of dat er ook netstroom moet worden gebruikt. Zo kan bijvoorbeeld worden vastgelegd dat de auto op dinsdag om 18:00 volledig opgeladen moet zijn, waarbij eigen stroom de voorkeur heeft. Als er niet genoeg eigen stroom beschikbaar is, wordt er tijdig stroom uit het net afgenomen. Een uitbreiding van de elektrische mobiliteit en de aanschaf van meer elektrische voertuigen voor het bedrijfswagenpark zijn gepland.

Multiroom System
Dankzij de integratie van een Multiroom System kunnen de ruimtes worden voorzien van muziek uit een centrale bron – op de werkplek, in de vergaderruimte maar ook buiten. Per ruimte wordt de muziekbron gekozen en de geluidssterkte geregeld en er kunnen meerdere ruimtes gemeenschappelijk worden geschakeld. Ook praktisch: als er bij de deur of bij het magazijn wordt aangebeld, ontvangt Frank Hummel een notificatie via de luidspreker in het kantoor. Een brandalarm klinkt via de inbouwluidsprekers in alle ruimtes.

Alleen de luchtbehandelingsinstallatie is niet in het KNX-systeem geïntegreerd: door zes decentrale separate luchtbehandelingsapparaten in verschillende ruimtes met warmte-/koudeterugwinning worden de ruimtes verwarmd en gekoeld. In totaal wordt zo een warmteterugwinning van 3240 kWh per jaar en een koelvermogen van 300 kWh bereikt. De infraroodverwarmingen worden met de zelfgeproduceerde stroom van het dak gevoed.

Met innovatieve oplossingen voor gebouwtechniek, fotovoltaïsche installaties en een pure elektro-installatie is een spannend onderzoeksobject ontstaan, een doorlopende tentoonstelling in de dagelijkse praktijk en tegelijk een comfortabele werkplek – het HUMMEL Systemhaus.

Download brochures

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Gira Nederland B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Gira Nederland B.V.

Gerelateerde producten

Gira Nederland B.V.
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan