Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Gedegen werkplaatsflair voor oldtimers

31 augustus 2016
Van schuur naar hightech-garage

Het hart van de opdrachtgever gaat vooral sneller kloppen van sportwagens uit Maranello. Ferrari's uit verschillende tijdperken bepalen het gezicht van de verzameling. Daarnaast zijn echter ook liefdevol verzorgde klassiekers van Porsche, Lancia, BMW, Fiat en Lotus voorhanden. Sinds de passie voor het verzamelen bij de succesvolle ondernemer enkele jaren geleden ontstond, is hij op zoek geweest naar een passend onderkomen voor zijn oldtimers. In een voormalige schuur, die tussentijds ook als opslag diende voor voertuigen van de dienst wegbeheer, herkende hij de passende locatie. Hij gaf de architect Peter Heinz de opdracht deze om te bouwen tot een garage, die de charme van het oude gebouw tevoorschijn moest brengen, gecombineerd met moderne details in de binnenhuisarchitectuur.

Als eerste legde een aantal metselaars de oorspronkelijke bakstenen muren bloot. De architect liet over de overgebleven dakbalken een compleet nieuw dak zetten – het oude dak hangt nu onder het nieuwe, maar is als dragend deel in de constructie geïntegreerd. Erbij gekomen is de grote houten toegangspoort en liggende vensters om te luchten aan de voor- en achterzijde van het huis. De open bouwstructuur die tot aan het gebinte reikt, bepaalt het interieur. Daaronder staan de auto's. Boven bevindt zich een galerij met bureau, leesplek en knus hoekje. De opslagruimte onder de trap wordt slim benut: achter een houten lambrisering gaat een complete keuken met bakoven, vaatwasser, koelkast en icecrusher verscholen. Daarnaast kan een mobiele – uit melkglaselementen bestaande – verlichte bar vrij door de ruimte worden bewogen. Op de begane grond bevindt zich bovendien een tweede grote zithoek: longchairs en een puristische leren bank garanderen pure ontspanning.

Een elegante staalconstructie vormt de basis voor de galerij, trap en trapleuning bestaan uit een zeer aantrekkelijke lasconstructie. Ook door de op de muur aangebrachte koperen buizen, in de badkamer gecombineerd met klassieke draaikranen in rood en blauw, krijgt de ruimte het karakter van een werkplaats met een rustiek karakter. Het voor de vloer gebruikte kopshout-eikenparket ziet er niet alleen authentiek uit, het is bovendien vrijwel onverwoestbaar. Onder het parket is een vloerverwarming geïnstalleerd die voor aangename temperaturen in de ruimte zorgt. Gevoed wordt deze – ecologisch en economisch zinvol – door een lucht-lucht-warmtepomp.

Net als in zijn woning wilde de opdrachtgever het ook in de garage niet zonder intelligente huistechniek stellen. Daarom schakelde hij systeem-integrator Stephan Romeike in, een erkende specialist voor moderne gebouwtechniek. Hij heeft middels het KNX-systeem onder andere verwarming, warmtepomp, verlichting, bewakingscamera's en alarmsysteem intelligent met elkaar verbonden, de techniek is geïnstalleerd door de firma Busch + Endres. Het via een netwerk gekoppelde systeem wordt via de Gira HomeServer gestuurd. Deze functioneert als het "brein" van de installatie en maakt ook de toegang op afstand mogelijk: zo kan de huiseigenaar van thuis snel via de PC de verwarming in de garage in- en uitschakelen of bij een alarm via de camera's controleren, of deze toch slechts door een verdwaalde zevenslaper is geactiveerd.

In de garage zelf kunnen via Gira tastsensoren individueel voorgeprogrammeerde lichtscènes worden opgeroepen. Zo zijn er verschillende scènes, afhankelijk van waar de auto's staan, met kleurstemmingen of met een onopvallende achtergrondverlichting. De kleurenscenering onstaat vooral door de reusachtige lamp met kleurwisselingen midden in de ruimte. Alle lichtbronnen kunnen echter ook afzonderlijk worden ingeschakeld en gedimd via een intuïtief bedienbaar touchscreen. Hier reguleert de huiseigenaar ook de verwarming, controleert de camera's en bekijkt e-mails of news via het internet. Venstercontacten geven weer of deze gesloten of open zijn. De buitenverlichting reageert afhankelijk van de schemering. Via bewegingsmelders wordt bovendien geregistreerd of iemand de garage nadert, waarna een bijbehorende lichtscène geactiveerd kan worden. De techniek moet vooral onopvallend zijn, zelfs de schakelaars moeten bij de rustieke werkplaatssfeer passen. Daarom koos systeem-integrator Romeike de uitbreidingsinstallatie Gira Profiel 55 en verlegde de kabels met opbouwmontage. Zo ziet men pas in tweede instantie dat de puristisch aandoende garage ook een hightech-talent is.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Gira Nederland B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Gerelateerde producten

Gira Nederland B.V.
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan