Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Messner Mountain Museum Corones

6 januari 2016
Op de Kronplatz in Zuid-Tirol bevindt zich het zesde en laatste Messner Mountain Museum. Het is gebouwd door Zaha Hadid. Aan de rand van het rotsplateau steken slechts vier openingen als verrekijkers uit de heuvel. Een van deze openingen is de ingang van het museum. Door de andere heeft men een schitterend uitzicht op het unieke berglandschap. De voor het architectenbureau karakteristieke vloeiende vormen worden in het interieur voortgezet vanaf de hoger gelegen ingang tot de panoramavensters. Voor het bijna geheel onder de grond liggende gebouw is donkergrijs plaatselijk beton gebruikt. De gangen lijken op bochtige bergwegen of kronkelige spelonken. Het vlak met het oppervlak geïnstalleerde Gira schakelaarprogramma E22 van roestvast staal harmonieert met de onherbergzame omgeving.

Het museum is gewijd aan de traditionele bergbeklimmers en rotsklauteraars als koningsdiscipline van het alpinisme. Rondom het thema worden klimijzers, klimschoenen en schilderijen tentoongesteld en in een kleine bioscoop wordt een documentaire vertoond. 110 lampen en de lange led-lichtbanden, die golvend aan het plafond zijn aangebracht, zetten de tentoonstellingsobjecten in het juiste licht. Voor een vlekkeloos bedrijf zijn alle lichtbronnen met elkaar verbonden door een KNX-systeem. De intelligente besturingscentrale op de achtergrond is een Gira HomeServer.

Planning, projectering en aanbesteding van de gebouwtechniek is uitgevoerd door Studio GM en Georg Mutschlechner in St. Vigil; vervolgens is deze geïnstalleerd door de firma Elpo uit Bruneck. Ongeveer 65 klassieke schijnwerpers, 45 led-inbouw- en opbouwschijnwerpers alsmede ongeveer 330 meter led-lichtbanden zijn verbonden met een DALI Gateway en daardoor ook afzonderlijk dimbaar. Zo werd de verlichting precies op de actuele tentoonstelling afgestemd en kan 's morgens door het personeel met een druk op de knop opgeroepen worden. Bij veranderingen of uitbreidingen van de tentoonstellingsobjecten kan deze lichtscène eenvoudig per afstandsbediening of ter plaatse door een elektromonteur gewijzigd en opnieuw opgeslagen worden.

Middels de tweede lichtscène 'reinigingslicht' brandt de verlichting op vol vermogen voor optimaal zicht bij reinigings- en onderhoudswerkzaamheden. Als het personeel 's morgens komt, kan eerst de complete verlichting met een druk op het touchpanel, van de Gira Control 9 Client bij de kassa, ingeschakeld worden. Als het museum ongeveer een uur later voor het publiek geopend wordt, kan de medewerker eenvoudig de lichtscène 'museumbedrijf' activeren. Op de Gira Control 9 Client is bovendien te zien of verwarming en ventilatie functioneren of welke temperaturen momenteel in het museum heersen.

Tijdens de openingstijden is de verlichting overal geactiveerd. Automatische Gira-schakelaars registreren de aanwezigheid van publiek en schakelen alleen daar het licht in waar het nodig is. In het bioscoopzaaltje wordt een film vertoond, die ofwel in museumbedrijf via de Gira interface bij de museumkassa gestart wordt, of tijdens events via een tastsensor in de ruimte zelf geactiveerd kan worden. Doorgaans wordt een documentaire in een oneindige lus vertoond; het is echter ook mogelijk meerdere films na elkaar te starten. Als de film begint, wordt de verlichting automatisch gedimd.

Bovendien werd ook het oproepsysteem uit het Gira schakelaarprogramma E22 in het mindervalidentoilet geïnstalleerd. Bij problemen kan via de draadloze Gira MiVa-set een hulpoproep verzonden worden, die op het touchpanel bij de kassa verschijnt. Bovendien brandt een rode signaallamp voor het desbetreffende toilet. Andere alarmmeldingen, zoals van de verwarming, ventilatie of aardlekbeveiliging worden eveneens weergegeven en ook buiten de openingstijden direct naar het elektrotechnische installatiebedrijf doorgestuurd. Zeer praktisch voor het personeel: Aan het einde van de dag kan het hele museum met slechts één klik compleet uitgeschakeld worden – de verlichting wordt overal gedeactiveerd en de beamer in de bioscoopzaal wordt uitgezet.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Gira Nederland B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan