Transformatie kerk tot school in Deventer

24 maart 2021
Een school in een kerk, kan dat? De imposante en karakteristieke Heilig Hartkerk in Deventer die stamt uit 1903 heeft een metamorfose ondergaan. De School voor Persoonlijk Onderwijs heeft er een prachtige onderwijsbestemming aan gegeven.

Aan dit fantastische project hebben een aantal partijen samengewerkt en in dit artikel praten we daarover met schoolleider Janneke Peters, akoestisch specialist Remco Soeteman van Easy Noise Control en Area sales manager Richard van Rheenen van Ecophon.

Janneke geeft aan : “De eerste School voor Persoonlijk Onderwijs werd in 2010 in het Zeeuwse Kapelle opgericht, door ons bestuurslid Misha van Denderen en zijn vrouw, Suzan Polet. Zij vonden, mede op basis van eigen ervaringen, dat kleinschalig en persoonlijk onderwijs beter voor de ontwikkeling van kinderen is. Onze visie is dat een klas maximaal 16 leerlingen mag tellen, waardoor er veel tijd is voor persoonlijke begeleiding en aandacht.

We zijn in augustus 2019 in Deventer gestart. De gemeente is verantwoordelijk voor huisvesting, maar vond geen geschikt pand voor ons. Daarom heeft de stichting deze leegstaande kerk aangekocht, die prachtig getransformeerd is en voldoet aan alle comforteisen zowel op gebied van luchtverversing en verwarming als op akoestisch vlak.. Naar verwachting groeien we de komende jaren door tot ongeveer vierhonderd leerlingen en breiden we in de pastorie naast de kerk uit met 23 lokalen.”

BEHOORLIJKE NAGALMTIJD

Remco van Easy Noise: “Wij zijn als EASY Noise Control gespecialiseerd in het verbeteren van akoestiek, van onderzoek tot realisatie en daarbij gaat het vaak om problemen in bestaande gebouwen. Met onze meetapparatuur meten we hoeveel galm er in een ruimte is. De uitdaging was  dat gewenste akoestische oplossingen moesten passen in deze ruimte met hoge gewelven, glas in lood ramen en de zichtlijnen richting de aula. Je wilt de ruimte in ere houden en akoestisch ook niet dood slaan. Daarnaast wil je ook geen grote aaneengesloten vlakken of kolommen in de kerk hangen. Het is een puzzel, waarbij de akoestische, esthetische en technische kwaliteiten in balans moeten zijn. We zochten vergelijkbare projecten en kwamen bij een project van Ecophon in Zuid-Afrika. Daar waren in een groot atrium verticale en horizontale panelen los van elkaar in de ruimte gehangen met een prachtig akoestisch effect. Dat heeft tot een geslaagde samenwerking geleid.”

GEPRODUCEERDE GELUIDSGOLVEN

Richard knikt: “De eerste keer dat ik hier was heb ik tien minuten rondgekeken om die geweldige

ruimte met al die mooie elementen te bewonderen. Bij het project in Zuid-Afrika maakten we gebruik van vrij hangende panelen uit ons Solo programma. Het wordt esthetisch veel door architecten toegepast wanneer ze geen akoestisch plafond willen toepassen dat het originele bouwkundig plafond volledig bedekt. Je ziet het veel bij renovaties van monumenten, waar de akoestische eilanden onder het plafond hangen. Je moet je voorstellen dat geproduceerde geluidsgolven in de aula alle kanten op gaan. Dat geluid verplaatst zich met 340 meter per seconde, komt een aantal keren voorbij en gaat rondzingen. Door op bepaalde plekken in de ruimte panelen aan te brengen wordt het geluid niet verder gereflecteerd, maar geabsorbeerd en omgezet in warmte. Zo’n paneel is van glaswol, 40 mm dik en voorzien van een coating, waardoor je ze goed kunt reinigen. Er hangen er ongeveer 100 in de kerk.”

Remco bevestigd: “Meestal werken we met panelen die parallel aan het bouwkundig plafond gemonteerd worden, dus voor ons was het ook een puzzel om het te monteren in de gewelven. Deze panelen zijn getest in laboratoria, maar in configuraties voor standaardsituaties. Deze situatie vergde al onze kennis en ervaring om in te schatten wat het effect op het geluid zou zijn. Het vertrekpunt was een nagalmtijd van 3,9 seconden in de aula. We hebben toegewerkt naar een situatie richting de 2 seconden en zijn uiteindelijk op 1,7 seconden uitgekomen.”

Richard vult aan: “In de bovenste twee lokalen hebben we ook extra plafondeilanden en wandpanelen aangebracht. De aannemer had er al systeemplafonds in gezet, maar dat was niet voldoende voor een goede akoestiek.”

VERBEELDINGSKRACHT

Janneke: “We zijn erg enthousiast over de manier waarop de kerk is ingericht, met de strakke kubus en de inspirerende omgeving van de kerk met zijn mooie details. Onze docenten en leerlingen zijn erg tevreden over de leeromgeving. De akoestiek is door de verschillende maatregelen duidelijk beter geworden; je kunt elkaar tenminste weer verstaan als er stoelen worden verschoven.

De School voor Persoonlijk Onderwijs is gehuisvest in de karakteristieke Heilig Hartkerk in Deventer. Een hele uitdaging om een leeromgeving te creëren op deze unieke locatie. Het is een puzzel, waarbij de akoestische, esthetische en technische kwaliteiten in balans moeten zijn. Ecophon heeft hierbij panelen ingezet uit de Solo productrange, die als eilanden verspreid zijn in de ruimte.
Een schitterend voorbeeld van hergebruik, deze school in een kerk en bovendien een inspirerende omgeving.

Locatie

Trefwoorden

kerk school ecophon solo
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Saint-Gobain Ecophon

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Gerelateerde producten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan