Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Zorginstelling Noorderbrug

9 december 2015
De Noorderbrug is specialist als het gaat om het begeleiden en behandelen van mensen met niet-aangeboren hersenletsel, doofheid met bijkomende complexe problematiek of een chronische neurologisch aandoening. De Noorderbrug begeleidt ongeveer 2.000 cliënten in 90 gemeenten. De komende jaren bouwt De Noorderbrug nieuwe wooncentra in het noorden van Nederland. Dit gebeurt in nauw overleg met en volgens de wensen van cliënten, hun familie en medewerkers. Het eerste wooncentrum, Wooncentrum Groningen, is in december 2014 opgeleverd. Het Wooncentrum Groningen is uniek in de lichamelijk gehandicaptenzorg. Het biedt 100 eigenstandige appartementen voor bewoners met een lichamelijke beperking.

Voor en door cliënten
De Noorderbrug heeft architect Aat Vos gevraagd om, in samenwerking met cliënten en familie, een inspirerende leefomgeving te scheppen die verrassend en bijzonder is. Aat Vos zegt daar zelf over: “Het uitgangspunt bij het interieurontwerp was het ontwikkelen van iets voor en door de gebruikers zelf. In de verschillende workshops gaven cliënten aan welke functies van de ruimtes zij belangrijk vinden en welke sfeer daar volgens hen bij hoort. Elke verdieping kent een ander zorgniveau. Dat vertaalde zich in voorkeuren voor – en duidelijke verschillen in – thema’s en kleuren. Denk aan bibliotheek, sport, café, tuin en bos en mental welness. De thema’s bepaalden de keuzes voor het ruimtelijk ontwerp.”

Blauwe plafonds als Noorse hemel
Eén thema loopt als rode draad door het interieur: het Noorse avondlicht. Die sfeer is vertaald naar de plafonds die overal blauw zijn, in een kleurverloop van Oost naar West, zoals dat in de natuurlijke avondlucht ook zo is. De Ecophon Focus Lp plafonds zijn in de breedte van de gang gemonteerd, met zichtbare breedtenaden. Hierdoor ontstaat een ongestoord ritme in het verloop van intens blauw naar licht blauw. Door de meanderende structuur waaraan alle appartementen zijn gelegen ontstaat er nog meer accent in de plafondstructuur.

Akoestische waarde en kleur
Aat Vos: “Ik ben erg tevreden over de plafonds van Ecophon. We hebben vier kleuren toegepast. Die kleuren blauw betekenen iets wezenlijks in het welbevinden van mensen in het pand. Uiteraard hebben we bij de plafondkeuze ook rekening gehouden met wat er nodig was voor de akoestiek. Als we gewone panelen hadden overgeschilderd was de akoestische waarde nooit zo geworden als nu. Dit plafondsysteem is weliswaar een standaardproduct van Ecophon, maar in dit ontwerp is het bijzonder toegepast met het kleurgebruik, de richting en natuurlijk het absorptievermogen."

Kleurrijk en karakteristiek
Het resultaat is een zeer levendig wooncentrum met karakteristieke kleuren die de natuurlijke sfeerbeelden, zoals aangegeven door de bewoners, weerspiegelen. Alle verdiepingen zijn verschillend. In totaal zijn tien verschillende woonkamers ingericht met speciaal ontworpen behang, aangepaste gordijnen en thematische accessoires en meubels.

Fijne plek voor wonen, werken en ontmoeten
Marianne van der Harten, Raad van Bestuur De Noorderbrug: “De bouw van Wooncentrum Groningen was een dynamisch proces, waarin een ieder zijn grenzen heeft verlegd. En dat leidde tot een gebouw gebaseerd op onze visie, kernwaarden en maatschappelijk verantwoord ondernemen. In gezamenlijkheid met cliënten, hun familie, medewerkers, bouwteam, adviseurs en leveranciers. De bewoners zijn erg blij met hun woonruimtes. Als het gaat om akoestiek merken we ook dat we de juiste keuzes hebben gemaakt. De plafonds dragen merkbaar bij aan het welbevinden van iedereen die hier werkt en leeft doordat ze zorgen voor een prettige ruimteakoestiek.”

Fotografie: Marco Heyda

Locatie

Trefwoorden

akoestiek plafond kleur
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Saint-Gobain Ecophon

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan