Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Kleurvlakken met Ecophon panelen
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
Centraal atrium
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
grid en panelen afgestemd qua kleur
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
Copyright: Nudus/Frank Hanswijk
Kleurvlakken met Ecophon panelen
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
Centraal atrium
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
grid en panelen afgestemd qua kleur
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
Copyright: Nudus/Frank Hanswijk

Campus Rachelsmolen Fontys Eindhoven

27 juni
Fontys wil studenten, medewerkers én bezoekerseen inspirerende en prettige leer- en werkomgevingbieden. Een omgeving waar je je thuis voelt, waar je graag verblijft en waar je anderen ontmoet.
Daar was in de bestaande situatie geen sprake van. Men had het gevoel dat je op een groot parkeerterrein was met wat losse gebouwen die via loopbruggen met elkaar verbonden waren. Een campus waar bovendien een groot hek omheen stond zodat er geen verbinding was met de stad. Omdat het anders moest en om een grootschalige transformatie mogelijk te maken zijn de technische instituten naar het universiteitsterrein verhuisd en het gebouw R1, wat hiermee vrijkwam, circulair ontmanteld. Daardoor kwam een halve campus vrij voor een nieuw concept voor leren en ontmoeten.
De opgave was fors en complex. Nieuwbouw voor 24.000 m², een nieuwe plek voor vijf instituten en een ontmanteld gebouw waar iets mee moest gebeuren. De Hogeschool wilde in ieder geval niet één groot gebouw waarin alles ondergebracht zou worden. De vraag was hoe een campus en dus moderne leer- en werkomgevingen eruit zouden moeten zien, met onderling natuurlijke verbindingen. Een ontwerpteam samen met OKRA landschapsarchitecten en Hollandse Nieuwe interieurarchitecten heeft een analyse gemaakt met als resultaat dat de bestaande campus geen onderdeel van de stad was. Er stond letterlijk een groot hek omheen.

Groot in kleinschaligheid
Het uitgangspunt van Fontys is groot in kleinschaligheid, waarbij met name de verbinding tussen docent en student belangrijk is. De volumes zijn  letterlijk opengebroken, waardoor een mooie open ruimte ontstond, die is ingevuld met drie nieuwe gebouwen. In het najaar van 2023 verhuisden Fontys Paramedisch, Mens en Gezondheid, Kind en Educatie, Sociale Studies en Pedagogiek naar de totaal getransformeerde Campus Rachelsmolen, die is veranderd van een eiland naar een inspirerende onderwijsomgeving. Een campus waar ontmoeten centraal staat en waar kruisbestuiving leidt tot innovatie, experimenteren en ondernemen.
Het centrale stadsplein is het hart van de nieuwe campus, waar de sfeer van Fontys optimaal tot uiting komt. Studenten, medewerkers en bezoekers ontmoeten elkaar hier, op weg naar een ander gebouw, of omdat het een fijne plek is om af te spreken. Midden op het plein komen een groot tribune-element en een groene zitkuil, waar je elkaar kunt ontmoeten en waar lezingen en andere evenementen plaatsvinden. Hiermee wordt het gezond gebruik van de campus gestimuleerd. Het meest centrale nieuwe gebouw is hét gebouw voor de hele campus en bevat functies die voor alle gebruikers toegankelijk zijn, zoals de StudieHub, collegezalen,  evenementenruimte en het restaurant. In het tweede nieuwe gebouw is het praktijkgericht onderwijs ondergebracht en ontvangen cliënten zorg in het zorgcentrum als onderdeel van het onderwijs. Het derde nieuwe gebouw vormt een flexibele thuisbasis voor de studenten en medewerkers binnen Fontys, met werkplekken en onderwijsruimten. In de drie gebouwen vind je grote atria voor ontmoeting en leren. Je hebt overal een prachtige zichtrelatie tussen de verschillende werk- en ontmoetingsplekken. Er ontstaat een visuele verbinding tussen de verschillende vloeren en de centrale trap.

Akoestische uitdagingen

Akoestiek is in de open omgevingen belangrijk en de vraag was hoe je dat het beste kunt oplossen. Het is een ruimte waar altijd rumoer is, maar waar studenten ook moeten kunnen werken. De flexibele gebouwen zijn adaptief. Op akoestisch gebied moet dat natuurlijk aansluiten. Er is een gewenst niveau nagalmtijd aangegeven dat het team van adviseurs, waaronder de architect, het bouwfysisch bureau Peutz en de specialisten van Ecophon hebben kunnen waarmaken binnen dit architectonische hoogstandje. In dit soort ruimten is het een uitdaging de akoestiek goed te krijgen. Door de hoogte, de enorme glazen wanden die veel geluidreflectie geven en de harde vloer, heb je voor een goede akoestiek zowel plafond als wandabsorptienodig. Naast het akoestische plafond van Ecophon zijn er houten akoestische wandpanelen met daarachter minerale wol toegepast zodat een akoestisch aangename ruimte ontstaat. Er zijn verschillende akoestische plafondpanelen in het project toegepast,zoals de Focus A en Gedina A, maar dan in een 15 mm grid systeem wat een smal profiel is, zodat je de lijnen minder ziet. Hier en daar is er  gekozen voor verrassende kleurvlakken in de gebouwen, waardoor visueel een andere wereld ontstaat. Ecophon heeft een mooi pallet aan kleuren voor de panelen, die daardoor de kleur van het nieuwe interieurlandschap hebben bepaald. Kortom, Fontys heeft een prachtig getransformeerde campus waar de natuurlijke en vooral groene verbinding tussen docent, student en de bezoekers uit de stad centraal staat. Dit binnen een aangename akoestische omgeving. 
Bezoek de Ecophon website voor meer inspirerende schoolprojecten via deze link
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Saint-Gobain Ecophon

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan