Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
Copyright: Saint-Gobain Ecophon
Copyright: Saint-Gobain Ecophon

OBC Elst, akoestiek met een uitdaging

30 juni 2022
OBC Elst was gevestigd in twee gebouwen uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. De verouderde installaties en faciliteiten van de bestaande gebouwen sloten niet meer aan bij het hedendaagse onderwijs. Daarnaast is OBC Elst in de afgelopen jaren sterk gegroeid in leerlingenaantal.

De gemeente nam het voortouw in het realiseren van een schoolgebouw wat aansluit bij het Frisse Scholen eisenpakket en ging daarvoor in zee met Van Den Berg Architecten. Dit jaar is het nieuwe gebouw geopend wat gezond, duurzaam en slim is. Het is een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) geworden. En bovenal moest het een aantrekkelijke leeromgeving worden voor de leerlingen.

Daarnaast is het  de eerste middelbare school in Nederland met een materialenpaspoort, dat naar de toekomst toe als een digitale kopie van het fysieke schoolgebouw gaat functioneren.

De directeur Charles Lohstein geeft aan: “ We wilden een gebouw dat mogelijkheden biedt om leerlingen individueel of in groepen te laten werken. We hadden weinig plekken om rustig te werken en we wilden ook graag voldoende spreekruimtes en werkplekken voor docenten. In dit gebouw heeft architect Jaap van Es centraal bij lokalen plekken gecreëerd om te werken. Bij ons kunnen de leerlingen kiezen uit mavo- en havo-klassen en een dakpanklas mavo/ havo. En we bieden ook het uitdagende programma STEAM (Science, Technology, Engineering,Arts & Mathematics) aan. Het gebouw is zowel voor medewerkers en leerlingen, als voor ouders en omwonenden een inspirerende en eigentijdse plek geworden om te leren en elkaar te ontmoeten.”

“De school was op de beide locaties georganiseerd”, vertelt Jaap van Es van Van den Berg Architecten; “de samenvoeging zou spanning over de schaal en de beide culturen kunnen opleveren. De opgave was om in een groter gebouw in drie lagen toch een kleinschalige leer- en werkomgeving te maken. Het ontwerp hebben we in workshops samen met de school uitgewerkt, waarbij teams met blokjes de pleinen en lokalen hebben gevormd. Wil je bijvoorbeeld een leerplein in het midden of juist een gebied met daaromheen meanderende lokalen dat zich naar de gevel uitstrekt. Zo hebben we de thema’s openheid en meer geslotenheid uitgewerkt, met de mogelijkheid om van de pleinen aan de gevel ook weer lokalen te maken. Door de flexibiliteit in het ontwerp kan de school experimenteren met onderwijs binnen en buiten het lokaal. Zo kunnen de leerpleinen desgewenst ook groter gemaakt worden. We noemen het de ademende school binnen de gevellijn.”

Je komt binnen in een centraal hart met een vide en een trap die zich uitstrekt vanaf de begane grond over de verdiepingen. Daar vind je ook het Steamlokaal met een dubbelhoge ruimte en daglicht van buiten, zodat je er grote dingen in kunt hangen of opstellen.

Als je door de school loopt houd je voortdurend contact met het hart, waardoor het gevoel van kleinschaligheid wordt versterkt. Bij de invulling van het schoolplein hebben de medewerkers en leerlingen een belangrijke bijdrage geleverd. In een inspiratiesessie hebben we hun inzichten verzameld en daarna meegenomen in de verdere ontwikkeling van het ontwerp.

Een ontwerp in deze categorie vraag natuurlijk ook om goede akoestische oplossingen.

“In 2017 hadden we de eerste contacten met OBC en vervolgens hebben we met Jaap naar het ontwerp gekeken”, vervolgt Richard van Rheenen van Ecophon, “met Charles hebben we eerst enkele referentieprojecten bezocht. Welke functies komen er in de school en hoe komt het er esthetisch uit te zien?
Hier heb je immers een combinatie van lokalen en hoge ruimten. Op basis daarvan hebben we verschillende oplossingen voor de akoestiek voorgesteld. Zo hebben de lokalen Ecophon Gedina plafondpanelen, die behalve functioneel ook goed binnen de schoolbudgetten passen. In de open centrale ruimten hebben we ook naar de kleur gekeken. De architect heeft voordelen van het plafond gekozen voor de kleur zwart en een zachte kleur grijs toegepast om een warme uitstraling te creëren. Ook zijn op specifieke plaatsen Ecophon Super G B panelen rechtstreeks tegen het bouwkundig plafond verlijmd in vlakken met een strakke uitstraling. Deze panelen zijn vanwege de hoge impactbestendigheid en versterkte oppervlakteafwerking, tevens in de gymzaal toegepast.

De studio’s bij het muzieklokaal waren akoestisch een uitdaging. In samenspraak met het afbouwbedrijf is er gekozen voor Akusto wandpanelen in combinatie met een Combison plafond om zo te voorzien in voldoende absorptie en maar ook isolatie. Dit jaar heeft Ecophon een bijzonder wandpaneel geïntroduceerd, de Akusto Wall C. Het bijzondere van dit paneel is dat het vooral de lage frequenties aanpakt waardoor de spraakverstaanbaarheid enorm verhoogd. Naast dat het akoestisch verbeterend werkt is het ook een echte eye-catcher omdat het verkrijgbaar is in verschillende kleuren die passen bij de huidige designtrends. 

In de gymzaal is ook aanvullende wandabsorptie aangebracht, evenals in de geluidstudio’s.

Ecophon heeft ook binnen dit project zijn belofte waargemaakt om een passende akoestische oplossing te kunnen bieden voor iedere ruimte.

Bovendien heeft Ecophon  dit jaar een langlopende Education campagne gestart die zich volledig richt op het creëren van gezonde leeromgevingen. Met het delen van kennis op het gebied van akoestiek en waarom het zo belangrijk is om het onderdeel akoestiek op te nemen bij aanvang van een project. Stel je eens voor dat we de testscores van studenten zouden kunnen verhogen. Of hun vermogen tot samenwerking of vertrouwen om zich uit te spreken verbeteren. Of hen in staat zouden stellen om sneller gecompliceerde taken uit te voeren. Al deze verbeteringen zijn mogelijk gebleken, eenvoudigweg door de akoestiek in de leeromgeving te optimaliseren.Goede akoestiek verhoogt de prestaties en vermindert stressniveaus bij zowel leerlingen als leraars, een win-win situatie.

Lees alles over onze doelstellingen en de producten op onze speciale education webpagina: https://www.ecophon.com/nl/launches/education-2022/

Wilt u na het lezen van dit item meer informatie over een goede akoestische aanpak bij welk project dan ook, neem dan contact op met onze  Concept Developers Bianca Sherpenhuyzen of Cees van Wezel.  Zij willen u graag inspireren om een akoestische omgeving te creëren die de resultaten van menselijke activiteiten optimaliseert overal waar mensen werken, leren of genezen.

Verder kunt u ook gebruik maken van ons Acoustic Bulletin, dit is een van de meest invloedrijke blogs als het gaat over akoestiek en de verbetering daarvan. U kan zich gratis aanmelden voor de newsletter en kennis vergaren en delen en via deze link: https://www.acousticbulletin.com/

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Saint-Gobain Ecophon

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan