Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Brede School Kwintijn

26 april 2016
De Brede School Kwintijn in Raalte komt voort uit een fusie van verschillende scholen en biedt onderdak aan 119 kinderen, een peuterspeelzaal voor twaalf tot veertien kinderen en twee gymzalen. Het onderwijs in het gloednieuwe gebouw is gebaseerd op een geheel nieuwe visie – waarin kinderen veel zelf doen en ‘leren-leren’ - die minder klassikale structuur met zich meebrengt. Onder meer daardoor was een centrale structuur met diverse functionaliteiten en plekken nodig waar veel kinderen samenwerken. Dat stelde specifieke eisen aan het ontwerp en de akoestiek. Daan Josee van Kristinsson, architect van het schoolgebouw, licht toe: “In het ruimtelijk concept zijn verschillende activiteiten en het profiel van de school samengebracht in zogeheten bouwen. Die zijn gerangschikt rond een gezamenlijk multifunctioneel deel dat letterlijk door iedereen gebruikt wordt en waar men ook gezamenlijk verantwoordelijk voor is. De gemeenschappelijke ruimte wordt gezien als een verlengde plek van de groep, waar kinderen naar toe gaan om te werken zodra de zelfstandigheid van kinderen dat toelaat. Centrale plaatsing van dat deel is noodzakelijk om eenvoudig, zonder dat het anderen stoort, vanuit de eigen basisruimte naar de gemeenschappelijke ruimte te kunnen gaan.”

Multifunctioneel, flexibel en duurzaam
Vanwege de beperkte schaal en beschikbare ruimte is gekozen voor een compact multifunctioneel ruimtelijk concept dat zorgt voor directe verbindingen tussen de ruimten in de vorm van verplaatsbare wanden. Overdag is er vaak sprake van volgtijdelijk gebruik (gebruik na elkaar), waarbij verschillende gebruikers van dezelfde voorzieningen gebruik maken zonder dat ze elkaar daarbij mogen storen. De voorzieningen worden door dit gedeelde gebruik veel intensiever gebruikt, dan apart het geval zou zijn. Dat vraagt om aandacht voor de kwaliteit en duurzaamheid van de te gebruiken bouwmaterialen. En voor de akoestische prestaties daarvan.

Bewezen akoestische kwaliteit
De keuze voor de akoestische plafondpanelen viel op Ecophon Gedina A, Performance en Advance. De kwaliteit van deze panelen had zich al bewezen in een try-out project met de architect. De akoestische prestaties van de 100% duurzame panelen pasten uiteindelijk perfect in het ontwerp.

Rust in het hele gebouw
Wim Finkers, directeur van Kwintijn vertelt over zijn ervaringen en die van zijn team: ‘Het nieuwe gebouw past heel erg goed bij ons. Het voelt ontzettend luxe dat het zo’n goede akoestiek in zich heeft. Op de oude locatie kon iedereen alles van elkaar horen. Schuivende stoelen klonken door alles heen. Nu is er overal waar nodig echte rust. Ik heb al meerdere keren gehad dat ik nieuwe ouders rondleidde en het ze opviel hoe rustig het is. Zelfs daar waar drie klassen door elkaar heen werken klinkt het of er 30 kinderen zijn in plaats van 70. Het geluid blijft precies op de plek waar het hoort. Dat is goed voor de leerlingen en de leerkrachten.”

Akoestiek meenemen in plan van aanpak
Finkers vervolgt: “Ik ben erg blij met de externe begeleiding van de nieuwbouw die ons nadrukkelijk wees op de akoestiek en op het belang om vooraf keuzes voor bepaalde geluidsniveaus te maken. Bij de eerste opzet hadden we niet aan comfort op het vlak van geluid gedacht. Het is geweldig dat we er ruimte voor vrij hebben kunnen maken doordat we dat advies op tijd kregen.”

Het advies op het vlak van akoestiek kwam van Sijperda Hardy. Zij gaven akoestische richtlijnen ten aanzien van de gewenste nagalmtijd. Uiteindelijk koos de aannemer - Dijksma Draisma Dokkum - in overleg met de adviseur van Ecophon voor Ecophon Gedina met als uitgangspunten een akoestisch goed, duurzaam én betaalbaar plafondpaneel.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Saint-Gobain Ecophon

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan