Villa Hoge Dennen
Copyright: Marcel van der Burg
Villa Hoge Dennen
Copyright: Marcel van der Burg
Villa Hoge Dennen
Copyright: Marcel van der Burg
Villa Hoge Dennen
Copyright: Engel Architecten
Villa Hoge Dennen
Copyright: Marcel van der Burg
Villa Hoge Dennen
Copyright: Marcel van der Burg
Villa Hoge Dennen
Copyright: Marcel van der Burg
Villa Hoge Dennen
Copyright: Engel Architecten

Villa Hoge Dennen

20 september 2021
Tussen het bos en de stuifduinen in Zeist staat Villa Hoge Dennen. Een woning met een duidelijk herkenbare identiteit ontworpen door Engel Architecten. Qua kleur, textuur en ritmiek sluit de gevel aan bij de omgeving. Binnenshuis ervaren de bewoners de connectie met de natuur die door de grote aluminium ramen van Metaglas naar binnen komt.

Maarten Engel is de naamgever en oprichter van Engel Architecten uit Hilversum. Het bureau heeft een breed portfolio, maar is vooral bekendheid door haar villaontwerpen. Kenmerkend voor de ontwerpen van Engel Architecten zijn de verhoudingen. Goed georganiseerde composities, de afwisseling tussen horizontaal en verticaal en de aandacht die het architectenbureau besteedt aan de materialisatie. “Het gaat om de verhoudingen en het vinden van de balans”, zegt Maarten Engel die met Desley Hakkert verantwoordelijk was voor het ontwerp en de technische uitwerking van Villa Hoge Dennen. Daarbij doelt hij niet alleen op het evenwicht in de compositie, maar ook het vinden van de balans tussen de wensen van de opdrachtgever en gemeente. “Het beeldkwaliteitsplan voor de wijk Kerckebosch schreef moderne woningen met steile kappen voor. Maar de bewoners hadden een woning met een horizontale oriëntatie en een plat dak voor ogen.” Om die wensen bij elkaar te brengen creëerde Engel een hellende gevel, met façades die 6º uit het lood staan. “Een eigentijdse interpretatie van steile kappen die gewenst waren”, legt hij uit.

Eigenzinnig
Mede door de lange horizontale luifel die de vier volumes aaneenrijgt en het blikveld verbreedt, oogt de villa van een afstand als één gebouw. Kom je naderbij dan zijn de volumes duidelijk te onderscheiden. De gevels verspringen iets ten opzichte van de rooilijn en worden verbonden door transparante verbindingen die de robuuste façade een zekere lichtheid geven. Een eigenzinnigheid die het perceel ook kent door vliegdennen die er staan. “Bij de keuze voor de keramische leipannen en kleur werden we geïnspireerd door deze dennen. Door de ruwe textuur en vorm lijken de gevelpannen bijna schubben. In combinatie met de lichte kleur ontstaat op de gevel een levendig schaduweffect wanneer zonlicht door de boomkruinen de gevel bereikt.”

Verbondenheid
De relatie met de omgeving strekt zich ook uit in de villa. De hoge volumes - waar de woonvertrekken zich bevinden - zijn verbonden door een lichtstraat die over twee verdiepingen reikt en de volledige woning doorkruist. “Zonlicht treedt niet direct binnen, maar het daglicht bereikt wel de kern. Door de combinatie van licht en schaduw voel je de verbondenheid met buiten.” De lucht is altijd te zien, de enige onderbreking is de gang op de eerste verdieping die dwars over de hal loopt. Daardoor – en door de pilaren tussen de woonkamer, gang en keuken – ontstaan kaders en doorzichten die zowel intimiteit als openheid creëren.

Houten en aluminium illusie
Transparantie en beslotenheid zijn eigenschappen die de gevel van de woning ook kenmerken. De grote ramen op de verdiepingen zijn in diepe neggen geplaatst. Engel: “Vanuit de slaapkamers omlijsten de diepe dagkanten het zicht op de omgeving. Door de afstand tussen binnen en buiten optisch te vergroten, ontstaat bovendien een gevoel van privacy.”

Bijzonder is de combinatie van aluminium ramen in houten kozijnen. Engel: “Het hout sluit aan bij de omgeving, terwijl de slanke Methermo®Original aluminium ramen van Metaglas – met stijlen van slechts 42 mm - de woonbeleving ten goede komen. Door te kiezen voor een matte coating die een tintje donkerder is dan het kozijn én de ramen iets dieper in het kozijn te plaatsen, ontstaat de illusie dat de gevelelementen volledig van hout zijn.”

Zachte overgang
Om warmteverlies te voorkomen is de hoeveelheid glas op het noorden beperkt gehouden, maar verder vormt de begane grond een geheel met de omgeving. De schuifpuien aan de achterzijde hebben dezelfde slanke belijning als de ramen. “Dit biedt de bewoners de mogelijkheid om de terrassen buiten bij de zitkamer en eetkamer te betrekken.” Doordat de glaspartijen iets verzonken zijn aangebracht in de façade ontstaat zowel optisch als qua lichtintensiteit een zachte overgang.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Metaglas Groep

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan