Royale renovatie voor Royal De Ree Holland

15 oktober 2019
Bloembollenbedrijf De Ree had al langer plannen voor de renovatie vande daken, maar het besluit om zonnepanelen te plaatsen bracht het projectin een stroomversnelling. Van maart tot juli 2019 werd 33.000 m² dakvloergeïsoleerd, bekleed met EPDM en voorzien van 11.000 m2 pv-cellen. 

Wat honderd jaar geleden begon op een klein stuk land inLisserbroek, groeide uit tot een marktleider in ontwikkeling,verpakking, distributie en export van bloembollen.Het familiebedrijf exporteert naar zo’n veertig landen enmag zich sinds januari 2019 Koninklijk noemen:Royal De Ree Holland bv.De totale renovatie omvat twee locaties in Lisserbroek.De eerste locatie betreft een extra expeditie/opslaggebouw,waar de bouwers op 25 februari begonnen op twee dakenvan 1.978 en 664 m². De tweede locatie, de hoofdlocatie,bestaat uit dertien dakvlakken met een totale oppervlaktevan bijna 28.000 m². 

Techniek

Het behandelen van de bloembollen gebeurt in geklimatiseerdehallen, waar vochtinfiltratie en een gebrek aan isolatie schadelijk kunnen zijn. “Enkele jaren terug heeftRoyal De Ree Holland bv door waterophoping op een dakvlak een instorting gehad,” zegt Jaco Rip, directeur-eigenaarvan J. Rip Loodgieters- en Onderhoudsbedrijf, die tijdenshet renovatieproject fungeerde als meewerkend aannemer.“Vanwege angst voor een herhaalde instorting en de geplande zonnepanelen is het hele dak vooraf doorgerekend door een constructeur. Uit de rapportage bleek dat er bijna overal aanvullende maatregelen noodzakelijk waren, zoals het aanbrengen van extra afschotisolatie, noodoverstorten, hemelwaterafvoeren en compartimenteringen.”
“Onder de zonnepanelen wil je absoluut een dakbedekkingmet een bewezen lange levensduur,” zegt Rip.“RubberGard EPDM heeft een hoge weerstand tegen ozon, UV-straling en extreme temperaturen. Het is eenvoudig te plaatsen en beschikbaar in grote naadloze folies, wat resulteert in minder naden en korte plaatsingstijden. Vanwege de positieve ervaringen met het materiaal en de leverancier kozen we voor de EPDM dakbedekking van Firestone.”
Het dak was oorspronkelijk geïsoleerd met minerale wol en afgedicht met een bitumineuze dakbedekking. Dat pakket bleef liggen en er is overheen gewerkt. Na het schoon- en droogmaken van de oude dakbedekking werden de nieuwe PIR-isolatieplaten (twee lagen van 4 of 5 cm) mechanisch bevestigd op de ondergrond. Behalve op een deel waar de drager uit houtwolcement bestond(daken 3, 4 en 5). De isolatie is daar verlijmd met Firestone I.S.O. Twin Pack isolatielijm, omdat er niet geschroefd kon worden. Bovenop de isolatie kwam EPDM dakbedekking van 1,5 mm dik. De daken zijn na renovatie allemaal op een Rc-waarde van 6 uitgekomen.

Samenwerking

Vanwege de projectomvang, de tijdsdruk en eerdere positieve ervaringen werd Lukasse Dakbedekkingen ingeschakeld, een geregistreerde en erkende Firestone verwerker(Licensed Contractor). “Deze regio is niet ons standaard werkterrein”,zegt algemeen directeur Bram Lukasse. “We hebben overwogen om ter plaatse te overnachten. Maar omdat onze mensen vanwege sport, hobby of familiaire verplichtingen liever huiswaarts keerden, hebben we elke werkweek het verkeer getrotseerd; twee uur heen en twee uur terug.”En dat deden ze met velen, want op sommige dagen stonden er maar liefst twintig arbeiders op het dak.De deadline van 1 juli moest gerespecteerd worden en dankzij goede werkvoorbereiding en teamwork werder per week tot 2000 m² afgewerkt. 

“We werkten met EPDM rollen van 30 x 5 m,” zegt Daniël, zoon van Bram Lukasse, die eveneens heeft meegewerkt aan dit project. “Dankzij het gebruik van de SuperSpreader lijmkar verliep de plaatsing snel. De naden werden gedicht met dezelfklevende QuickSeam Tape.” Van de dakbedekking is nu weinig te zien, maar we zijn er wel trots op,” zegt Bram Lukasse. “We zitten niet zo gek ver van de kust en de wind speelde ons soms parten tijdens de uitvoering. Gelukkig is alles uiteindelijk vlekkeloos verlopen. Dat is grotendeels te danken aan de goede opvolging en projectbegeleiding van Firestone, die ons wekelijks ter plaatse hebben begeleid. Dat is heel aangenaam samenwerken zo.”

Duurzaamheid

De daken worden opgeleverd inclusief tien jaar garantie op waterdichtheid. Daarna controleert J. Rip Loodgieters- en Onderhoudsbedrijf de daken een aantal keer per jaar en voert onderhoud uit indien noodzakelijk. De PV-installaties, die naar verwachting zo’n 25 tot 30 jaar meegaan, zijn geballast met tegels. De mono-kristallijnen zonnepanelen leveren zo’n 3.000.000 Wp per jaar op. De opgeleverde energie is voor eigen gebruik van het bloembollenbedrijf, die daarmee CO2-neutraal wil exploiteren. 

Veiligheid

Bij de dakrenovatie is een torenkraan ingezet voor transport van materialen en materieel vanaf maaiveld omhoog. De dakdekkers gebruikten een dakrandbeveiliging en PBM’s om veilig op hoogte te werken. Tijdens de uitvoering werd brandvrij gewerkt. Er mocht alleen in afgebakende zones gerookt worden. Er is nauwelijks overlast geweest voor het onderliggendebedrijf, deels omdat voor de zomer een rustige periode is in de productie van bloembollen. Na 1 juli is het hoogseizoenen mag er niet meer worden gewerkt.“De planning is gehaald en zelfs iets eerder dan verwacht”, zegt Bram Lukasse. “Het was een geweldig groot project,een prachtige referentie. We hopen er elk jaar zo één te mogen maken.”

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Toegepaste producten

Firestone Building Products

Neem contact op met Firestone Building Products

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan