Renovatie, herbestemming of transformatie?

5 oktober 2018
Renovatie en restauratie zijn bekende termen. De termen herbestemming en transformatie zingen steeds vaker rond. In alle gevallen moet er rekening gehouden worden met het feit dat een gebouw zo lang mogelijk moet worden gebruikt en geëxploiteerd. Wel zijn daarvoor verschillende expertises vereist.Als we het woordenboek erbij pakken, zien we bij renovatie: ‘Wordt gebruikt voor het aanbrengen van veranderingen aan objecten, vooral gebouwen of andere bouwwerken, met als doel hun fysieke staat te verbeteren.’ Daar wordt nog aan toegevoegd: ‘Gebruik `restauratie` wanneer zulke veranderingen tot doel hebben een gebouw of bouwwerk terug te brengen in hun historisch correcte staat.’

Het vraagt van een architect andere expertises om gebouwen te herbestemmen. Daarbij wordt opnieuw bepaald waarvoor een gebouw dient. De functie van het gebouw verandert, maar de uiterlijke verschijningsvorm blijft ongewijzigd. Dit in tegenstelling tot transformaties, oftewel, gedaanteveranderingen. Het proces om van de ene vorm over te gaan in een nieuwe vorm. Bij een transformatie van een gebouw verandert dus de uiterlijke verschijningsvorm door bijvoorbeeld de toepassing van een nieuwe gevel of het toevoegen van nieuwbouw op, in of naast het gebouw. In de praktijk worden de termen herbestemming en transformatie veel door elkaar gebruikt. We laten u enkele projecten zien. Is het renovatie, herbestemming of transformatie? Het oordeel is aan u.

‘Het dak van de nieuwe entree krijgt kunstgras, de omloop wordt afgewerkt met een Triflex PMMA-gietvloer’

Van 3.300 naar 6.000 werkplekken
Het ministerie van VROM, naast het Centraal Station in Den Haag, wordt na een grootscheepse verbouwing doorontwikkeld tot een nieuw rijkskantoor voor verschillende ministeries en diensten. Architecte Ellen van Loon van OMA is verantwoordelijk voor de ingrijpende herontwikkeling. Het oude gebouw van VROM bood plek aan 3.300 ambtenaren. Na de renovatie werken hier meer dan 6.000 mensen. 

De ruimtes worden flexibel ingericht. De vloeren en daken zijn vernieuwd of vervangen. Het dak van de nieuwe entree krijgt kunstgras, de omloop wordt afgewerkt met een Triflex PMMA-gietvloer. Een van de daken is bestemd als verblijfsgebied, dat is afgeschermd met een glazen balustrade. En de hoogste daken worden voorzien van een zonnecentrale. Onderin het gebouw is een ‘city lobby’ voorzien die bestaat uit een enorme overdekte markt in een kasachtig gebouw, waar iedereen eten en drinken kan kopen en kan ontspannen.  In 1992 werd het gebouw opgeleverd als innovatief duurzaam. Ook nu staat duurzaamheid weer centraal. Dat begon al bij de sloop; 20% van het gebouw werd afgebroken, hiervan is 99,7% opnieuw gebruikt. Met maatregelen zoals zonnepanelen, led verlichting en koude/warmte opslag krijgt het gebouw energielabel A+++.`

Oude stijl, nieuwe kwaliteit
De Vereniging van Eigenaren van dit complex in Zoetermeer koos ervoor om de bestaande vloer precies na te laten maken, om zo een doorlopende lijn te hebben met het tegelpatroon binnen. De gladde en beschadigde tegels werden vervangen door een duurzame afdichting op basis van vloeibare kunststoffen met antislip afwerking, met het originele tegelpatroon. Mogelijk gemaakt met Triflex Creative Design.  

Parkeren in industrieel monument
Het Veemgebouw op Strijp-S in Eindhoven is in 1942 opgeleverd als opslagmagazijn voor de producten van Philips. Ruim zeven decennia later bevindt zich op de begane grond Vershal Het Veem en is het monument voor een groot deel omgebouwd tot een parkeergebouw. Het Veemgebouw kenmerkt zich door een robuuste, solide bouw met grote kolommen. Die kolommen, in grote getale aanwezig, bepaalden grotendeels de inrichting van de garage. De parkeerplaatsen zijn gesitueerd rondom deze kolommen. Wel werd duidelijk dat er rijruimte gecreëerd moest worden op de koppen van het gebouw, om rond te kunnen rijden. Die ruimte kwam vrij door de aanwezige liftschachten aan beide zijden te verkleinen.

Op de parkeerverdiepingen is met het vloeibare Triflex CPS-C+ een duurzame antislip slijtlaag rechtstreeks aangebracht op de betontegels die er al decennialang lagen. De contouren van de oude vloer zijn nu zichtbaar in de nieuwe parkeervloer. De zo gewaardeerde karakteristieke industriële uitstraling bleef behouden bij dit gebouw, zelfs in de vloer van de parkeergarage.

‘De contouren van de oude vloer zijn nu zichtbaar in de nieuwe parkeervloer’

PMMA, van alle markten thuis
PMMA, polymethylmethacrylaat, vormt de basis van veel van de afdichtingsystemen van Triflex. De producten danken de meeste eigenschappen aan deze kunststof. Zo kan de hars extreem goed tegen weersinvloeden; UV-licht, kou en warmte. En het is de enige geschikte basishars die bestand is tegen hydrolyse. Alhoewel polymethylmethacrylaat u wellicht onbekend in de oren klinkt, komt u er ongetwijfeld vaker mee in aanraking dan u zich bewust bent.

Toepassingen van PMMA
In kunstgebitten en vullingen, botcement, contactlenzen, luiers en als veiligheidsglas, bijvoorbeeld in vliegtuigen en bij ijshockey-arena’s, plexiglas, LED tv’s, acrylverven, schrijfwaren, linialen, brillenglazen, achterlichten van auto’s en verpakkingen van medicijnen.

Meer weten?
Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via +31 38 460 20 50 of mail naar info@triflex.nl. Ook voor andere vragen of vrijblijvend advies kunt u contact met ons opnemen. 
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Triflex bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt