Copyright: Janine Schrijver Fotografie
Copyright: Janine Schrijver Fotografie
Copyright: Janine Schrijver Fotografie
Copyright: Janine Schrijver Fotografie
Copyright: Janine Schrijver Fotografie
Copyright: Janine Schrijver Fotografie
Copyright: Janine Schrijver Fotografie
Copyright: Janine Schrijver Fotografie
Copyright: Janine Schrijver Fotografie
Copyright: Janine Schrijver Fotografie
Copyright: Janine Schrijver Fotografie
Copyright: Janine Schrijver Fotografie

Villa Vinkeveen

4 juni 2003
Opdracht

Het project betreft de nieuwbouw van een ruime villa aan één van de plassen in Vinkeveen. Het programma van eisen voor de woning omvat naast de gebruikelijke woon- en slaapvertrekken een gastenverblijf, ruime garage, een inpandig zwembad, sauna en stoombad.

Situatie
De situatie bevindt zich aan de Baambrugse Zuwe, een zogenaamd lint dat is opgebouwd uit een smalle weg met aan beide zijden een strook van ongeveer 40 meter groen tussen asfalt en water. De landschappelijke kwaliteit van dit lint wordt voor een groot deel bepaald door de doorzichten tussen de villa’s naar de achtergelegen plas. Het voor bebouwing bestemde terreinoppervlak van de kavel bedraagt een vierkant vlak van 30 x 30 meter. In het ontwerp is echter gekozen om de kwaliteit van het uitzicht over het water verder uit te buiten door het volume –evenwijdig aan de waterzijde- op te rekken tot een lengte van 40 meter. Om de transparantie van weg naar water te behouden is het deel van de woning dat buiten het bebouwingsvlak uitsteekt opgetild tot 3 meter boven het maaiveld.

Ontwerp
Het ontwerp is opgebouwd uit drie bouwlagen waarvan de onderste laag zich beneden het maaiveld bevindt. In deze kelder zijn de garage, technische ruimtes, wijnkelder en machineruimtes van het zwembad ondergebracht. De begane grond bestaat uit een onder de woning doorlopende oprit, woonvertrekken, zwembad en gastenverblijf. Op de verdieping bevinden zich de slaapvertrekken, studeerkamer en aan de centrale vide het biljart.

Het architectonisch concept wordt gekenmerkt door grote openheid van het gebouw aan de waterzijde en diffuse afscherming aan de zijde van de weg.

Een natuurstenen schil omhult in de lengterichting de ruimtes van het hoofdvolume en vouwt aan de noordzijde naar buiten om de woonkamer op begane grondniveau enigszins af te schermen aan de zijde van het water. De oost en westzijde van dit gebouwdeel zijn geopend. Onder de teruggevouwen verdiepingsvloer zijn geheel of gedeeltelijk vier onafhankelijke elementen ingeschoven: de glazen berging, de koperen entreekrul, het donkergekleurde gastenverblijf en de zilveren rug van het cocktailplateau in het zwembad. Op de verdieping omklemt het gevouwen natuursteen de uitkragende whirlpool met rondom zicht over de Vinkeveense plas

De westgevel eindigt met een houten saunablok dat in schaal en materiaal aansluit op het belendende tuinhuis van de buren. Het dwarsgeplaatste gastenverblijf deelt de zuidelijke buitenruimte in twee delen: het oprijdpad en een afgeschermde privé tuin.

Bij nadering van de villa langs de gebogen keerwand van de garageafrit wordt aandacht gevraagd door een verdiepinghoge ronde koperen wand. Deze wand begeleidt de bezoeker in de draai naar de voordeur. De entree van de woning geeft door middel van een transparante reeks zicht op de gehele lengte van het gebouw tot langs het westelijk ingeschoven saunablok. De centrale hal onthult de ruimtelijke structuur van de woning die bestaat uit twee haaks op elkaar gelegde horizontale zichtlijnen die elkaar kruisen in de hal en in derde dimensie worden aangevuld met een beeld van de dubbele hoogte van de vide.

Het zwembad, dat visueel onderdeel is van de tuin aan de zuidzijde en het water aan de noordzijde, maakt aan de westzijde door middel van de dubbele hoogte een overgang naar de schaal van het landschap. De oostzijde van het zwembad vormt onderdeel van een intiemere ruimte van één laag hoog waarvan de ruimtelijke grens zich uitstrekt tot in de naast de woonkamer gelegen patio. Vanuit deze intiemere ruimte heeft men vanaf het cocktailplateau diagonaal zicht op het water van de plas waarbij rugdekking wordt gegeven door de zilveren geknikte wand.

Naast ruimtelijke omhulling op schaal van het landschap in de vorm van het inpakken van het programma door middel van het gevouwen natuursteen wordt vanuit het centrum van de woning op verschillende plaatsen rugdekking geboden aan een ruimtelijke reeks die verloopt van de intieme schaal van de stoel of het bed naar de grotere schaal van het landschap en het water. De ruimtelijke grenzen zijn hierbij losgemaakt van de bouwfysische grenzen.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met WRK Architecten BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan