Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Kinderdagverblijf

24 oktober 2006
De locatie bevindt zich op het gebied ‘De Verbeelding’
in Zeewolde. Een terrein dat door de gemeente Zeewolde is aangemerkt als ‘cultuurpark’ en onder stedenbouwkundige supervisie staat van Atelier Quadrat. Van de door de supervisor gestelde randvoorwaarden voor de stedenbouwkundige invulling van de locatie is het toepassen van het zogenaamde patiomodel de meest kenmerkende.

De driedeling in het programma, de natuurlijke omgeving en het patiomodel vormen de uitgangspunten voor het ontwerp. De afzonderlijke onderdelen van het programma: het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang en de ruimtes voor de leidsters worden ieder in een eigen volume geplaatst. De drie volumes zijn vervolgens aan de randen van de beschikbare kavel gelegd waardoor twee gedeeltelijk omsloten buitenruimtes ontstaan: de privé buitenruimte voor het kinderdagverblijf en het speelterrein van de buitenschoolse opvang.

De stedenbouwkundige voorkeur voor het patiomodel heeft geleid tot een ordening van het programma waarbij de meest introverte onderdelen zoals de slaapkamers en huiswerkruimtes langs de buitenranden zijn geplaatst en de gemeenschappelijke functies als gangen en speelruimtes met licht en zicht op elkaar en op de patio zijn georiënteerd. De gebouwdelen kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang zijn met elkaar verbonden door middel van de grote gemeenschappelijke speelhal. De ontwerpkeuze om de rustige ruimtes naar de randen te schuiven leidt tot gevels die langs de buitenranden grotendeels gesloten zijn. Het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang zijn afgeschermd door een zwevende houten schil met aan de bovenzijde gedemptlicht en aan de onderzijde beperkt uitzicht. Geen invloeden van buiten bij het slapen of het maken van huiswerk; alleen de kruipende peuters vangen vanaf de verhoogde vloer van het elkaar en op de patio zijn georiënteerd. De gebouwdelen kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang zijn met elkaar verbonden door middel van de grote gemeenschappelijke speelhal. De ontwerpkeuze om de rustige ruimtes naar de randen te schuiven leidt tot gevels die langs de buitenranden grotendeels gesloten zijn. Het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang zijn afgeschermd door een zwevende houten schil met aan de bovenzijde gedempt licht en aan de onderzijde beperkt uitzicht. Geen invloeden van buiten bij het slapen of het maken van huiswerk; alleen de kruipende peuters vangen vanaf de verhoogde vloer van het gebouw een directe glimp op van de wereld die zich afspeelt buiten speelzaal of patio. Het blok voor de leidsters, op de erfgrens eveneens gesloten, heeft enkel een opening dwars op de entree en zicht op de patio. De donker gekleurde massa van dit volume verankert de zwevende vloeren van het overige deel van het gebouw in het landschap. Het gehele gebouw is afgedekt door één dak dat ter plaatse van de zones met functionele overgangen tussen binnen en buiten ruim een meter oversteekt.

De verschillende ruimtes, binnen en buiten, staan door de open sfeer van de patio’s met elkaar in contact. De buitenruimte wordt onderdeel van de leefruimte van de kinderen. Zowel kinderen als leidster hebben via de patio’s contact met de andere zijde van het gebouw. De gemeenschappelijke speelzaal, met aan beide zijden verdiepingshoge puien, vormt het centrum van het gebouw. Deze ruimte is open naar beide patio’s, naar de speelzalen van het kinderdagverblijf en de woonkamer van de buitenschoolse opvang.

In het ontwerp voor het interieur is uitgegaan van het toepassen van kleur op de zogenaamde programmatische kernen. Dit zijn de vrij in de ruimte geplaatste stroken met secundair programma als sanitairgroepen, kasten en technische ruimtes. Deze lineaire kern vormt in de buitenschoolse opvang tegelijkertijd de scheiding tussen de aan de buitengevel geplaatste rustige ruimtes en de drukkere groepsruimtes. De verkeerszones die gedeeltelijk onderdeel zijn van grotere ruimtes worden uitgedrukt in de kleur van de vloerafwerking.

Trefwoorden

patio kinderdagverblijf
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met WRK Architecten BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan