Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

IKEA vestiging te Breda

12 oktober 2006
Het oppervlak van de door IKEA verworven locatie bedraagt ca. 3,5 hectare. De footprint van het in twee lagen georganiseerde programma komt op ongeveer 15.750 m2. In samenwerking met de Zweedse architect Håkan Stockare is gekozen om het noodzakelijke parkeerprogramma van ca. 1200 plaatsen in twee lagen onder de vestiging te ontwerpen in plaats van rond de vestiging. Voordeel van deze stapeling is de toename van de gebouwhoogte tot ruim 18 meter boven maaiveld, waardoor de automobilist op de A16 ook in de eindsituatie met HSL-geluidscherm nog net een glimp van de Bredase vestiging zal opvangen.

Uitgangspunt voor het ontwerp is de gedachte dat IKEA een bedrijf is dat zich graag identificeert met het commerciële doel om zoveel mogelijk klein verpakte producten van hoge kwaliteit in zo’n hoog mogelijk tempo zo goedkoop mogelijk te verkopen aan zoveel mogelijk tevreden klanten. Logistieke processen zijn in deze manier van denken bepalend voor de lay-out van het gebouw. Een logistiek systeem dat door IKEA veelal wordt verpakt in een grote blauwe doos met een gele entreedeur met het doel de bewegingen van de klant zich voornamelijk te laten fspelen in een afgeschermde manipuleerbare binnenwereld. Een bekend gebouwtype bij woonmalls.

Voor het ontwerp van de vestiging Breda is gekozen om dit kenmerkende logistieke systeem zichtbaar te maken. Een machine waarbij dagelijks vele dozen met meubels door volgeladen trucks aan de achterzijde het gebouw worden ingebracht, en na enkele ronddraaiende bewegingen vervolgens door heel veel verschillenden klanten via de kassalijn aan de andere zijde van het gebouw naar buiten worden genomen. Deze continue commerciële eenrichtingsstroom van woonartikelen wordt vervolgens omhuld door een metalen schil die aan de achterzijde is geopend om de grote partijen te ontvangen, en aan de voorzijde alle ruimte geeft om zoveel mogelijk klanten tegelijk hun spullen te laten meenemen. Op grond van dit concept wordt de winkel in z’n geheel in één beweging ingepakt door middel van een 90 meter brede en 160 meter lange rondgaande blauwe schil zwevend boven de dubbele parkeerlaag. De programma-onderdelen zoals restaurant en kantoren die een zicht- of lichtrelatie met de omgeving kunnen hebben zijn binnen deze schil aan de stadszijde van het gebouw gepositioneerd. Aan deze zijde bevinden zich eveneens de entree- en uitgangsgebieden. Aan de noord- en zuidzijde blijft de schil geheel gesloten. De invulling van de open zijde van de schil wordt bepaald door de achtergelegen functies, met als belangrijkste onderdeel de beweging van de klantenstromen die zich over de volle hoogte van het gebouw afspeelt in de zone tussen winkel en stad.

Locatie

Trefwoorden

beweging winkel zijde
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met WRK Architecten BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan