Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Nieuwbouw autobergingsbedrijf Smink Hoevelaken

12 oktober 2006
Het gebouw is een van de eerste nieuwe bedrijfsgebouwen op het recent ontwikkelde bedrijventerrein De Wieken Vinkenhoef. Vanwege de ligging van dit bedrijventerrein, in een van de oksels van knooppunt Hoevelaken, is vestiging van een bergingsbedrijf op dit bedrijventerrein een voor de hand liggende keuze. Het stedenbouwkundig plan voor dit bedrijventerrein voorziet in een terrein met een hoge bebouwingsdichtheid. De bedrijfsgebouwen mogen niet hoger worden dan 10 meter, en moeten zoveel mogelijk langs de randen van de kavels gepositioneerd worden. Hierdoor ontstaan ‘corridors’ tussen de bedrijven, straten die dienen als ontsluitingsweg van de bedrijven. Tussen de Hogeweg en het bedrijventerrein is een ‘groene zone’ ingepland, die de overgang vormt tussen het industriële karakter van het bedrijventerrein en het landelijke karakter van het nabijgelegen Geuldal. Het bedrijfsgebouw voor Smink bevindt zich aan de rand van het bedrijventerrein. De voorzijde keert zich richting een ‘corridor’, terwijl de achterzijde zich richting de ‘groene zone’ en de nabijgelegen Hogeweg keert.

Een van de activiteiten van bergingsbedrijf Smink Hoevelaken is het transporteren van gestrande voertuigen. Dit houdt in dat op het terrein van het bedrijf het ‘bergingsvoertuig’ en het ‘autowrak’ een belangrijke plaats innemen. Het bedrijfsgebouw bestaat voor een groot deel uit stallingsruimten voor de bergingsvoertuigen, maar het dient tegelijkertijd als opslagplaats voor gestrande voertuigen. Daarnaast fungeert het pand als uitvalsbasis voor de Wegenwacht.

In het ontwerp is geprobeerd auto en mens op een logische, functionele wijze bij elkaar te brengen. Hiertoe is het programma van eisen nauwgezet geanalyseerd en vrijwel letterlijk vertaald in de ruimtelijkheid van het gebouw. Het parkeerdek voor ANWB-auto’s is gepositioneerd op de eerste verdieping, direct naast de kantine waar de medewerkers van de ANWB verblijf houden wanneer zij niet op de weg zijn. Er is een duidelijk onderscheid waar te nemen in de gevelbehandeling van de ‘formele’ buitengevel en de ‘informele’ binnengevel. De buitengevel geeft de rand van het kavel aan en dient daarmee als ‘corridor-wand’. De gevel heeft een defensief karakter, onder meer vanwege het feit dat het bergingsbedrijf een streng toegangsbeleid hanteerd. De binnengevel daarentegen heeft een open karakter, daar deze gevel zich per stramien moet kunnen openen om ruimte te bieden aan het in- of uitrijdende bergingsvoertuig.

Een centrale positie in het gebouw wordt ingenomen door het kantoordeel, dat drie verdiepingen beslaat. De begane grond van dit kantoordeel bevat een receptie, een wachtruimte en enkele kantoorruimten. Deze verdieping ligt een meter boven maaiveldniveau, waardoor het mogelijk is om vanuit de receptie een goed overzicht over het terrein te hebben. Op de eerste verdieping bevinden zich de kantine en het ANWB-kantoor. De tweede verdieping wordt gebruikt als technische ruimte, waarbij een deel van deze verdieping een buitenterras is. De gevelbehandeling van het kantoordeel verschilt van de gevelbehandeling van de overige gevels doordat ervoor gekozen is om het kantoor een zachte, deels doorschijnende huid te geven. De gevel bestaat primair uit verticale stijlen die bekleed zijn met het materiaal Lexan. Echter, wie langer naar de gevel kijkt zal zien dat de gevel tevens een tweede laag bevat: brede, verticale banden, die om beurten doorschijnend zijn. De derde laag is de laag met volledig transparante, horizontale raamstroken.

Waar de harde materialen van de gevels van de stallingsruimten iets laten zien van het industriële karakter van het autobergingsbedrijf, legt de gevelbehandeling van het kantoorgedeelte een verband met de denkende en voelende mens die er werkzaam is.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met WRK Architecten BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van WRK Architecten BV

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan