Energieneutraal op Steigereiland (2.0), Ijburg

17 december 2009
Na het succes van een energie-efficiënte woning op Steigereiland, heeft FARO voor een tweede versie de lat hoger gelegd. Woonhuis 2.0 is energie-neutraal en wordt volgens de normen van Cradle to Cradle gebouwd waarbij materialen of composteerbaar zijn of na gebruik weer kunnen worden ingezet in een ander product. De CO2-reductie is 100%. Het huis wordt op Passief huis niveau gebracht met een isolatiewaarde van Rc=10 door middel van drievoudige beglazing, volledige kierdichting en een WTW installatie.

Er is veel aandacht besteed aan isolatie. Naast organisch isolatiemateriaal en houtvezel wordt ook de modernste isolatie uit de petrochemie gebruikt. De beglazing is drievoudig, er is een ‘volledige kierdichting’ en zelfs de deuren zijn geïsoleerd, inclusief het kattenluikje.

Door de keuze voor energieneutraal volgens passiefhuis is vrijwel geen energie nodig om het huis te verwarmen. Daarom ook is er geen warmtepomp met opslag van koude en warmte in de bodem, zoals bijna al standaard is in andere energiezuinige projecten. In plaats daarvan staan er drie grote opslagvaten met water in de techniekruimte, voor warm tapwater (0.3 m3) en voor verwarming (2 m3). Dat is de reservevoorraad voor momenten dat het energieaanbod laag is.

Op het dak komen twee windturbines voor de elektriciteit, drie zonneboilers zorgen voor extra energie voor de ruimteverwarming. Warm tapwater wordt geleverd door 14 m2 heatpipes. Deze zijn geïntegreerd in de kroonlijst op de gevel. Daarvoor zijn speciale warmtecollectoren geplaatst, in de vorm van een soort kroonlijst aan de gevel. Deze Auron DF vacuümbuizencollectoren bestaan uit glazen buizen, waar een glycolmengsel doorheen wordt gevoerd. Bijzonder is vooral dat de buizen bestaan uit dubbel glas met een vacuüm ertussen. Het warmteverlies is daarvoor veel kleiner dan bij gewone vlakke plaat collectoren. Zelfs bij vorst werken de panelen nog steeds. Ook kunnen de buizen als een soort lamellen maximaal op de zon worden gericht. De opbrengst is tot 30 procent hoger dan met een gewone zonnecollector. De aanvoer van lucht geschiedt direct van buiten maar wordt eerst opgewarmd door een Sole grondwarmtewisselaar.

De diepe ligging van de horizontale ramen voorkomt een te veel aan zoninstraling. De grote glasvlakken hebben regelbare zonwering. De grote glasvlakken hebben regelbare zonwering. Dit alles moet aan het einde van het jaar zorgen voor een energierekening van nul euro.

In het trappenhuis is op de bovenste verdieping leemstuc met Phase Changing Materials van Lebast verwerkt met paraffinekorrels van BASF. Deze materialen nemen warmte op op hun smeltpunt (circa 21 graden), waardoor de woning langer koel blijft. Door de nachtventilatie moet het PCM weer gaan stollen.

Andere bijzonderheden betreffen onder meer de vloer. Op de houten vloer is een zwevende dekvloer gelegd, vanwege geluid en om leidingen weg te werken. Hiervoor is fermacell opgelegd op MiDi-foam. Dit is een vlokkenschuimplaat gemaakt van gerecyclede matrassen. Het fermacell is vanuit recycleoogpunt niet verlijmd op deze platen, zodat het vloerpakket demontabel blijft. Op de begane grond zijn de vloeren afgewerkt met quarts tegels van Mosa, waarbij specifiek is gekozen voor tegels met een milieucertificaat. Voor de toiletten en wasmachine wordt regenwater gebruikt.

Het bouwen met hout is niet alleen vanwege de schoonheid en het cradle to cradle principe, maar ook voor het comfort en de akoestiek. Hout is duurzaam en het isoleert goed. De gevel zal bestaan uit gebrand lariks. De gevel is gebrand naar een oude Japanse traditie. De verbrande toplaag maakt verduurzaming door schilderwerk of impregneren overbodig. Een enorme boomstam draagt aan ijzeren staven de eerste verdieping. De boom komt van de Korte Prinsengracht

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met FARO architecten bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van FARO architecten bv

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan