Brandweerpost Bennebroek
7 juni
Een 'huis in een huis' voor de Brandweer Bennebroek. De nieuwe huisvesting voor de vrijwillige brandweer Bennebroek en de buitendienst van de gemeente Bloemendaal kenmerkt zich door zijn abstracte vorm en consequente kleurgebruik. Het nieuwe gebouw staat garant voor een doelmatige en efficiënte dienstverlening, maar vormt tegelijkertijd ook een warm thuis voor haar vrijwilligers.
Het gebouw vormt het sluitstuk in de verbinding tussen twee omliggende wijken en is een goede buurman voor zijn omgeving. Het gebouw krijgt een monolithische vorm en robuuste uitstraling, met een logische indeling en een heldere logistiek. Het interieur toont daarnaast ook zachte kanten met ruimtes voor opleiding, bijeenkomst en ontmoeting.
Een baken in de wijk
De brandweer krijgt een gebouw met een open en gastvrije uitstraling naar zijn gebruikers en de omgeving. In de vormgeving en uitstraling maken we daarom het gebouw duidelijk herkenbaar als post van de vrijwillige brandweer. Door de positie van de brandweervoertuigen in het gebouw, gericht op de uitrit van het terrein in combinatie met de transparante overheaddeuren zijn deze goed zichtbaar. De dakkapel, het logo en de naam van de brandweer vormen duidelijk zichtbare accenten.
De donkerrode bakstenen gevel zorgt voor een goede verbinding met het naastgelegen klooster. Door het gebruik van baksteen met een strakke en bijna detailloze uitvoering krijgt het gebouw een monolithische uitstraling. We plaatsen de bakstenen in Braziliaans metselverband (baksteenkoppen liggen 2 cm terug t.o.v. baksteen strekken). Zo geven we de gevel een zacht reliëf waardoor een gelaagde en tegelijkertijd robuuste uitstraling ontstaat, passend bij de functie en de context. Om het monolithische karakter te complementeren, en zo het gebouw als één geheel te ervaren, voeren we het dak uit in een geprofileerde stalen dakplaat met bijpassende kleur. Daar waar ventilatieroosters nodig zijn laten we baksteen koppen uit het metselwerkverband weg waardoor, met dezelfde uitstraling, een rooster verkregen wordt.
De huiskamer
De huiskamer op de eerste verdieping van de kazerne is het sociale hart van het gebouw. Hier komen de vrijwilligers samen na een uitruk om na te praten. Deze ruimte is er voor ontmoeting, verbondenheid en kameraadschap. Vanuit de huiskamer is er goed zicht op de activiteiten in de stalling van de brandweervoertuigen en op het eigen (oefen)terrein, en uiteraard ook andersom. Dit is een essentiële visuele verbinding om een goed contact tussen de vrijwilligers en betrokkenheid onderling te stimuleren. Met de ramen en het dakterras van de huiskamer en instructieruimte geven we een mooi uitzicht op de wijk, de kloostertuin, en op het eigen terrein. Het raam aan de voorzijde heeft als open gebaar naar de woonwijk ook een belangrijke symbolische functie.
Een integraal ontwerp
Het gebouw en interieur is als één geheel ontworpen. We maken een stevige basis waarbinnen simpele en vriendelijke materialen een warme, geborgen sfeer creëren.
Aan de binnenzijde staat het materiaalgebruik volledig in dienst van de tweeledige functie die de kazerne heeft; dienstbaar en gastvrij. Het basement van de kazerne met de stalling, kleedkamers, opslag en werkplaats, dat in teken staat van een efficiënte dienstverlening, voeren we robuust,stoer, slijt- en stootvast uit. Het gebruik van prefab betonnen elementen is hier passend. Op dit stevige basement plaatsen we een lichte kapconstructie. De huiskamer is aan de binnenzijde volledig afgewerkt in hout.
Een duurzaam gebouw
Het energieconcept van het gebouw sluit aan op het gebruik van de kazerne en de wens om het gebouw duurzaam te exploiteren. We maken een compact gebouw, met een logische vorm waarin we gevelopeningen strategisch positioneren. Door toepassing van een buitenschil met een hoge isolatiewaarde voorkomen we dat we dat teveel warmte verloren gaat. We passen een logische klimaatzonering toe binnen het gebouw waarbij we onderscheid maken tussen ruimtes die behaaglijk moeten voelen om te verblijven, zoals de huiskamer, instructieruimte en bevelvoerderskamer, en ruimtes die behaaglijk moeten voelen om in te bewegen, zoals de stalling, werkplaats, en gemeentewerf. Zo beperken we een groot deel van de energievraag. De resterende vraag wekken we duurzaam op. De ideale oriëntatie van de kazerne biedt de mogelijkheid om op het schuine, zuidelijk georiënteerde dakvlak PV-panelen te plaatsen waardoor de energieopbrengst groot is. Hierme realiseren we een (bijna) energieneutraal gebouw.