Uit onderzoek van EeStairs blijkt dat trappen in de afgelopen vijfentwintig jaar meer en meer een designelement zijn geworden.
Copyright: EeStairs
Vijfentwintig jaar geleden was een trap vooral bedoeld om verdiepingen te verbinden: met name eenvoudige rechte trappen op een onopvallende plek, vaak met tapijt erop.
Copyright: EeStairs
Uit onderzoek van EeStairs blijkt dat trappen in de afgelopen vijfentwintig jaar meer en meer een designelement zijn geworden.
Copyright: EeStairs
Vijfentwintig jaar geleden was een trap vooral bedoeld om verdiepingen te verbinden: met name eenvoudige rechte trappen op een onopvallende plek, vaak met tapijt erop.
Copyright: EeStairs

Trap heeft zich ontwikkeld van functioneel naar designelement

12 september, 16:43
De rol van de trap in bouwprojecten is de afgelopen 25 jaar aanzienlijk geëvolueerd. Dat blijkt uit een recente enquête die luxe trappenbouwer EeStairs heeft afgenomen onder 123 aannemers, architecten en andere professionals uit de bouwsector.

Met een groeiende focus op design, duurzaamheid en technologie worden trappen een steeds essentiëler en dynamischer element in de architectuur, concludeert EeStairs. Uit de enquëte blijkt volgens de onderneming dat 81% van de ondervraagden de rol van de trap drastisch zag veranderen in de afgelopen kwarteeuw. Van de respondenten gaf 70% aan dat trappen een belangrijker designelement zijn geworden in hun projecten. Ruim een kwart van de respondenten merkte op dat er meer focus is op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid bij het ontwerp en de constructie van trappen.

EeStairs, naar eigen zeggen de wereldwijde marktleider in luxe trappen, liet de enquête uitvoeren naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het bedrijf. Het bereikt deze mijlpaal eind dit jaar. CEO Cornelis van Vlastuin en tevens oprichter: “Het opvallendste verschil met toen we begonnen, is de nadruk die vandaag de dag wordt gelegd op de esthetiek. In 1999 was een trap vooral bedoeld om verdiepingen te verbinden. Een gemiddelde opdracht was een eenvoudige rechte trap op een onopvallende plek en als het even kon ook met tapijt erop.”

“Tegenwoordig zien we dat opdrachtgevers veel meer kijken naar de impact die een trap kan hebben op de algehele functionaliteit en uitstraling van een gebouw. Het design is ongelofelijk belangrijk, de trap wordt een eyecatcher”, aldus Van Vlastuin.

Uitstraling
De toegenomen aandacht voor design weerspiegelt een bredere ontwikkeling in de bouwsector, waar esthetiek en gebruikerservaring steeds belangrijker worden, stelt EeStairs. Volgens het bedrijf zijn architecten en aannemers steeds sterker van mening dat goed ontworpen trappen een enorme impact hebben op de algehele uitstraling en functionaliteit van een gebouw.

Eestairs haalt een niet nader genoemde architect uit Utrecht aan, die in de enquête zegt dat de trap steeds belangrijker wordt omdat ook de functie van gebouwen verandert. “Denk aan complexere en uitdagende gebouwindelingen, compacter bouwen in de hoogte en WELL-being gebouwen waarbij de gezondheid en veiligheid van de gebruikers centraal staat”, zo zou de architect hebben verklaard. Volgens het bedrijf zien bouwprofessionals dat trappen in publieke gebouwen, zoals scholen of kantoorpanden, ook meerdere functies hebben gekregen. Een trap verbindt verschillende ruimtes en dient tegelijkertijd als podium, tribune of als kunstobject.

Daarnaast komt er bij het ontwerpproces steeds meer nadruk te liggen op duurzaamheid. Respondenten noemden energiezuinige productiemethoden en het gebruik van milieuvriendelijke materialen zoals hout of bamboe als belangrijke overwegingen in hun projecten. “Prijsstijgingen en de focus op duurzaamheid hebben ons gedwongen om onze benadering van trapontwerp te herzien”, aldus een architect uit Zuid-Holland.

Hergebruik en modulair
Naast het gebruik van duurzame materialen noemen de bouwprofessionals ook hergebruik als een manier om trappen duurzamer te maken. Een aannemer uit Zeist verwacht dat vaker geëist wordt “dat een trap demontabel is en elders in de toekomst kan worden ingezet.” Van Vlastuin zegt dat EeStairs in zijn productontwikkeling daar al op inspeelt.

Sinds een aantal jaar houdt het Barneveldse familiebedrijf ook zijn eigen ecologische voetafdruk bij en volgens Van Vlastuin passen modulaire oplossingen heel goed bij het streven naar een zo klein mogelijke voetafdruk. Ze resulteren namelijk in minder restafval en minder vervoersbewegingen. “Duurzaamheid zit ‘m uiteraard niet alleen in de trap zelf, maar ook in het hele proces erachter”, aldus Van Vlastuin.

Over EeStairs
EeStairs, gevestigd in Barneveld, levert trappen in Europa, Noord-Amerika en Azië. Met internationale teams heeft het bedrijf professionele expertise in huis op het vlak van engineering, architectuur, productontwerp, softwareprogrammering, fabricage en installatie. EeStairs beheerst het ontwerp, productie- en installatieproces van trappen en zo ook de volledige kwaliteitscontrole, zo laat het bedrijf weten.

Op het hoofdkantoor in Barneveld werken zo’n zestig mensen. EeStairs heeft twintig medewerkers in Engeland, België en Frankrijk en nog eens zestig mensen in Noord-Amerika. De onderneming geeft aan nauw samen te werken met toonaangevende architecten, binnenhuisarchitecten, ingenieurs en vooraanstaande commerciële en particuliere aannemers.

Trefwoorden

trap eestairs enquête
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Louter premièrefilms te zien tijdens Architectenweb Best of AFFR

4 oktober, 1:32

Haagse gemeenteraad stemt in met ontwikkelvisie Den Haag Centraal

4 oktober, 11:33

Nice developers presenteert concept voor volledig houten toren van 140 meter

4 oktober, 10:12

Eerste woontoren in Amsterdamse Sluisbuurt opgeleverd

3 oktober, 4:30

Prijs nieuwbouwhuizen veel minder hard omhoog dan bestaande bouw

4 oktober, 2:27

Raad Rotterdam stemt voor aangepast plan renovatie Boijmans

4 oktober, 9:36

Tekort studentenkamers steeds steeds erger, vreest vastgoedadviseur CBRE

3 oktober, 1:50

Stephanie Zeulevoet benoemd tot partner bij INBO

3 oktober, 10:10

Spanje ontvangt recordaantal toeristen, veel inwoners niet blij

2 oktober, 1:50

Raad van State akkoord met tracébesluit A12/A15 in regio Arnhem

2 oktober, 10:45
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan