Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Eerste productie van Low-Carbon Glass in Seignbouse, Frankrijk
Copyright: AGC Nederland Holding
Research & Diagnostics Centre, Amsterdam; 1.734 m2 Low-Carbon Glass, 19 ton CO2 eq bespaard.
Copyright: AGC Nederland Holding
Eerste productie van Low-Carbon Glass in Seignbouse, Frankrijk
Copyright: AGC Nederland Holding
Research & Diagnostics Centre, Amsterdam; 1.734 m2 Low-Carbon Glass, 19 ton CO2 eq bespaard.
Copyright: AGC Nederland Holding

Nieuwe Milieuproductverklaringen voor Low-Carbon floatglas van AGC

23 mei, 11:32
AGC Glass Europe streeft ernaar om uiterlijk in 2050 CO2-neutraal te zijn. Ook wil de onderneming als tussentijdse mijlpaal uiterlijk in 2030 een reductie van broeikasgasemissies van 30% hebben behaald ten opzichte van 2019. Om deze ambitieuze doelstellingen te behalen, heeft AGC zijn initiatieven om de impact van zijn productieprocessen op het klimaat te verminderen, versneld. De eerste resultaten daarvan zijn publiek gemaakt met de gelijktijdige uitgifte van nieuwe, onafhankelijk gevalideerde milieuproductverklaringen (EPD’s) voor standaard floatglas van AGC in heel Europa en voor de eerste, onafhankelijk gevalideerde EPD voor Low-Carbon Glass van AGC.

Standaard floatglas en Low-Carbon Glass
Voor zijn standaard floatglas heeft AGC zijn EPD verlengd. Deze nieuwe beoordeling van de levenscyclus van de producten benadrukt een verlaging van het aardopwarmingsvermogen (GWP) van 11,6 kg CO2 eq/m² in 2019 naar 10,3 kg CO2 eq/m² voor floatglas van 4 mm. (Dit staat voor Aardopwarmingsvermogen (GWP) Cradle-to-Gate (A1-A3) zoals gedefinieerd in NF EN 15804+A2:2019). De onafhankelijk gevalideerde EPD voor het standaard floatglas van AGC heeft de laagste GWP-waarde in heel Europa voor helder standaard floatglas, meldt de onderneming.

Met de EPD voor Low-Carbon Glass gaat AGC nog een stap verder. Dit product heeft een nog kleinere CO2-voetafdruk dan standaard floatglas. Nadat AGC van twee productielocaties – Moustier (België) en Seingbouse (Frankrijk) – alle benodigde gegevens heeft verzameld, publiceert AGC zijn milieuproductverklaring (EPD) voor Low Carbon floatglas, die wordt geregistreerd in INIES, de Franse nationale referentiedatabase voor milieu- en gezondheidsgegevens met betrekking tot bouwproducten en -apparatuur.

Deze onafhankelijk gevalideerde EPD met de levenscyclusanalyse voor AGC Low-Carbon Glass heeft een gereduceerd aardopwarmingsvermogen van 5,5 kg CO2 eq/m², uitgedrukt voor floatglas van 4 mm. Dit is een aanzienlijke vermindering ten opzichte van standaard floatglas.

Totaalaanpak
Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, werd een totaalaanpak gehanteerd voor de hele keten. Het gehalte gerecycled glas (berekend overeenkomstig ISO 14021:2016, exclusief glasscherven uit eigen productieprocessen) van Low-Carbon Glass bedraagt meer dan 50%. Dit glas wordt geproduceerd met duurzaam gewonnen grondstoffen in zeer efficiënte smeltovens met elektro-boosting en hernieuwbare energie. Bovendien wordt gebruikgemaakt van geoptimaliseerd vervoer tussen de locaties van de Groep ten behoeve van de afwerkingsprocessen.

“Vakmensen kunnen aan de hand van deze EPD-documenten weloverwogen keuzes maken bij het ontwikkelen van duurzamere gebouwen met een lagere milieu-impact”, stelt AGC. Low-Carbon Glass ziet er identiek uit en levert dezelfde technische prestaties als standaard floatglas van AGC. De onderneming levert het in verschillende producten en dikten, en het kan worden verwerkt in dubbelglas en drievoudige beglazing.

Meer gebruik van glasscherven via de Recycle Glass Service van AGC
Aangezien glas eindeloos kan worden gerecycled, is een van de belangrijkste doelstellingen van AGC om in zijn productieprocessen zo veel mogelijk gebruik te maken van gerecycled glas (glasscherven), zo geeft de onderneming aan. Door gebruik te maken van grotere hoeveelheden scherven is het mogelijk om de directe CO2-uitstoot te verminderen, aangezien er voor het smelten van scherven minder energie nodig is en deze een prima vervanging zijn voor nieuwe grondstoffen, die meer CO2 produceren (tijdens de productie ervan en de decarbonisatie tijdens het smeltproces), legt AGC uit.

Om aan deze grotere hoeveelheden glasscherven te komen en de uitstoot van broeikasgassen te helpen verminderen, heeft AGC zijn Recycle Glass Service geïntroduceerd, in het kader waarvan vlakglasafval uit de industrie en uit renovatie- en sloopprojecten (afgedankte beglazing) wordt verzameld voor hergebruik bij de productie van vlakglas. Voor ‘afgedankte’ beglazing werkt AGC samen met een netwerk van partners om te garanderen dat de scherven van voldoende hoge kwaliteit zijn om te worden hergebruikt.

Low-Carbon Glass en Recycle Glass zijn nauw met elkaar verbonden, aangezien het Recycle Glass-programma de behoefte aan gerecycled materiaal voor de productie van Low-Carbon Glass ondersteunt. “Met deze en andere al lopende initiatieven blijft AGC baanbrekend werk verrichten op weg naar CO2-neutraliteit”, besluit de onderneming.

Andere nieuwsberichten

Amsterdamse wijk Holendrecht ondergaat grote vernieuwing

58 minuten geleden

Doepel Strijkers ontwerpt restaurant en cocktailbar in top Zalmhaventoren

3 uur geleden

Vier nieuwe Milestone-woningen gebouwd in Eindhoven

Vandaag, 11:39

Group A presenteert concept voor Paris Proof Stadsblok

Vandaag, 10:00

Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren en meer sociale woningen

2 uur geleden

Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

Vandaag, 12:20

Amsterdam wil verduurzamen erfgoed makkelijker maken

Vandaag, 10:44

Haas en konijn in Utrecht straks beschermd bij slopen en bouwen

Gisteren, 10:19

Zuid-Hollandse coalitie na ruzie met De Jonge: eind goed, al goed

Gisteren, 09:34

Arcadis: Amsterdam en Rotterdam bovenaan lijst duurzaamste steden

12 juni, 12:17
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan