Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Begane grond, met de assemblagelijnen
Copyright: Studio Klinker
Eerste verdieping, met het groene atrium als verbinder van de programma's
Copyright: Studio Klinker
Copyright: Studio Klinker
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Begane grond, met de assemblagelijnen
Copyright: Studio Klinker
Eerste verdieping, met het groene atrium als verbinder van de programma's
Copyright: Studio Klinker
Copyright: Studio Klinker

Studio Klinker ontwerpt groene FNG-fabriek voor duurzame luchtvaart

30 januari, 10:41
In opdracht van Fokker Next Gen (FNG) heeft het Haagse architectenbureau Studio Klinker een ontwerp gemaakt voor een nieuwe fabriek, waar FNG gaat werken aan vliegtuigen op waterstof. Aansluitend bij de ambities van de vliegtuigbouwer is het ontwerp meer dan een ontwikkelings- en assemblagegebouw; het dient ook als een blik op de toekomst.

FNG heeft de ambitie om vanaf 2032 passagiersvliegtuigen met waterstof als brandstof op de markt te brengen. De onderneming vroeg Studio Klinker een ontwerp te maken als blauwdruk voor haar nieuwe vliegtuigfabriek, waar niet alleen ontwikkeling en assemblage gaan plaatsvinden, maar die ook werknemers, klanten en bezoekers kan inspireren. Het ontwerp van bureau Studio Klinker laat zien hoe een hightech industrie, gericht op duurzaamheid, er uit kan zien: open, toegankelijk en met ruime toepassing van groen.

Voor het ontwerp heeft het architectenbureau vier ontwerpprincipes bepaald, die overeenstemmen met de waarden van FNG: People first, Celebrating nature, Technology as a solution en Elevating Hospitality. Momenteel onderzoekt de onderneming Groningen als locatie voor de assemblagelijn; daarnaast kijkt FNG naar Liepaja in Letland als tweede locatie. De fabrieken krijgen een verwant ontwerp.

People first
Het gebouw bestaat uit drie hoofonderdelen: de assemblagelijn, de kantoren en het zogenoemde vliegbedrijf. Dit laatste richt zich op de klant en omvat onder meer hangars en een evenementencentrum. Het compacte volume is duurzaam en faciliteert zoveel mogelijk ontmoeting en uitwisseling.

Tussen de assemblagelijn en de hangar ligt het atrium, een centrale plek, waar medewerkers en klanten elkaar te midden van weelderig groen ontmoeten. Het atrium geeft ook toegang tot een aantal kantoorvolumes, die elk een divers programma aan werkplekken bieden. Het ontwerp zet in op een werkomgeving waar aandacht voor elkaar, ruimte voor groen en gezonde keuzes in eten en drinken voorop staan, aldus Studio Klinker.

Celebrating nature
Het spreekt voor zich dat duurzaamheid een prominente plek heeft in het ontwerp, stellen de architecten. Het gebouw wordt Paris Proof en de toegepaste materialen slaan meer CO2 op dan nodig is voor de productie ervan. Bovendien zorgt het ontwerp ervoor dat alle onderdelen demontabel en eenvoudig herbruikbaar zijn.

Het architectenbureau besteedt veel aandacht aan groen en water in en rondom het gebouw. Het atrium is rijkelijk gevuld met planten en bomen, wat bijdraagt aan een prettig verblijfsklimaat. Vanuit alle onderdelen van het gebouw is er zicht op groen. Een waterval stort vanaf de eerste verdieping naar beneden tot in de kelder, wat de natuurervaring in het pand verder versterkt.

Technology as a solution
“We geloven, net als de ingenieurs bij FNG, in vooruitgang door technologie”, zegt Studio Klinker. “We willen slimme technologie gebruiken in aanvulling op natuurlijke oplossingen en ecologische principes.” Zo zorgt de vormgeving van het dak ervoor dat er alleen noordelijk, indirect licht in het gebouw valt, terwijl aan de zuidkant de schuine vormen perfect zijn voor de integratie van zonnepanelen.

Ook voorzien de plannen in windturbines, grijswatersystemen en liften die energie genereren bij het remmen. Verder werkt het atrium als een natuurlijke warmtebuffer voor de luchtbehandeling. Al deze toepassingen zorgen voor een minimaal gebruik van klimaatinstallaties.

Elevating hospitality
Het principe van gastvrijheid krijgt in de uitwerking van het programma en ontwerp grote aandacht. Dit is er onder andere op gericht dat klanten en bezoekers de nieuwe vliegtuigmodellen optimaal kunnen beleven. In het event centre worden nieuwe producten geïntroduceerd en technologische innovaties gepresenteerd. Klanten krijgen er proefopstellingen te zien van cockpits, passagiersruimten en -stoelen.

Studio Klinker heeft zelfs gedacht aan een mobiel ‘Food & Beverage-concept’, bestaande uit meerdere foodtrucks. Deze bewegen gedurende de dag door het gebouw, inspelend op de per moment veranderende behoeftes. Hiermee kan bij presentaties, productintroducties en evenementen een passend aanbod aan hapjes en drankjes worden verzorgd.

Het ontwerp voor de nieuwe fabriek klinkt niet als het gangbare fabrieksgebouw, maar volgens Studio Klinker vraagt juist een innovatieve ontwikkelings- en productieplek als deze om een ander concept. “Het welzijn van de mensen die er werken is van essentieel belang; zij zijn het die de droom van vliegen op waterstof moeten verwezenlijken.”

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

Gisteren, 09:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan