Copyright: Common Practice
Uiterst links staan Karel Schoenaker (directeur recreatieschap West-Friesland) en Rosalien van Dolder (wethouder Koggenland); uiterst rechts staan Inara Nevskaya en Jurriën van Duijkeren van Common Practice.
Copyright: Wessel Spoelder
Copyright: Common Practice
Uiterst links staan Karel Schoenaker (directeur recreatieschap West-Friesland) en Rosalien van Dolder (wethouder Koggenland); uiterst rechts staan Inara Nevskaya en Jurriën van Duijkeren van Common Practice.
Copyright: Wessel Spoelder

Het Cultuurfonds kent €100.000 toe aan project ontworpen door Common Practice in gemeente Koggenland

6 december 2023, 18:01
Op 6 december ontvingen gemeente Koggenland en architectenbureau Common Practice bij het Cultuurfonds de eerste toekenning van €100.000 euro voor de realisatie van hun project ‘Panorama Scharwoude’. Dit geldbedrag wordt jaarlijks beschikbaar gesteld door het Fonds voor Architectuur en Bouwkunst. Via een Open Call kunnen opdrachtgevers samen met jonge architecten/vormgevers ieder jaar een aanvraag indienen voor een iconisch ontwerp dat publiek en openbare ruimte verbindt.

Dankzij deze toekenning kan volgend jaar begonnen worden met de bouw van ‘Panorama Scharwoude’, dat op de restanten van een oud en verwaarloosd badhuis aan de rand van het Markermeer moet verrijzen. Het wordt een ontmoetingsplek en uitkijkpunt waar iedereen naartoe kan, en waar je straks uitzicht hebt over de oude Westfriese Omringdijk en de nieuwe oeverdijk. Een betekenisvolle schakel tussen verleden en toekomst.

Het buitendijkse gebied waar het oude badhuis staat, maakt deel uit van de dijkversterkingsoperatie van de Markermeerdijken en wordt in de nabije toekomst recreatiegebied met wandelpaden en ruimte voor natuurontwikkeling. Door de nieuwe dijk met een brede strook nieuw oeverland verdwijnt echter het vertrouwde uitzicht op het water. Dit voelde voor veel dorpsbewoners als een gemis. 

Doe-teams Scharwoude en Grosthuizen, bestaande uit inwoners, verzamelden daarom met begeleiding van Marlies Buurman van Culture Matters hun wensen en ideeën voor deze plek. Hierna ontstond met architecten Jurriën van Duijkeren en Inara Nevskaya van Common Practice het ontwerp voor het voormalige badhuis. In dit ontwerp staat de herwaardering van de relatie tussen het dorp en het water centraal.

Reacties
“Als architect vinden wij het belangrijk dat er aandacht is voor de betekenis van publieke bouwwerken op alle schaalniveaus, in alle omgevingen”, verklaart Common Practice. “Het is bijzonder om landelijke erkenning te krijgen voor een bescheiden project dat tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met een kleine lokale gemeenschap. Het ontwerp voor de nieuwe ontmoetingsplek met uitzicht over dijklandschap, water en dorp vloeit voort uit de herinneringen van de bewoners aan het voormalige badhuis en de beleving van de oude IJsselmeerdijk.”

Rosalien van Dolder, wethouder van gemeente Koggenland en opdrachtgever, voelt zich vereerd dat via het Cultuurfonds dit initiatief van de bewoners op deze manier wordt gewaardeerd. “Dit initiatief kent een grote cultuurhistorische waarde voor Koggenland en levert ook een bijzondere bijdrage aan de sociale cohesie en participatie binnen de gemeente. Het Recreatieschap Westfriesland, eigenaar en beheerder van het gebied ziet naast het cultuurhistorische aspect ook een meerwaarde voor de recreatiewaarden: het voegt een extra dimensie toe aan terreinbezoek of fiets- of wandeltocht.”

Fonds op Naam
De Open Call Architectuur en Bouwkunst is mogelijk dankzij een nieuw CultuurFonds op Naam, Fonds voor Architectuur en Bouwkunst (FAB) ingesteld door Stichting Fonds ONB. Doel is het stimuleren van kleine bijzondere projecten waarbij de architect/ontwerper bij het gehele ontwerp- en realisatieproces betrokken is, vanaf het begin tot en met de oplevering. Dit kan voor met name jongere architecten een opstap zijn naar meer of grotere projecten en positieverbetering.

Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds: “Wat ben ik ongelooflijk trots op deze joint effort van schenkers die bij ons hun Fonds voor Architectuur en Bouwkunst hebben ingesteld x onze expertise x de gemeente als opdrachtgever x architecten x bewoners. Een prachtige co-creatie keten waarbij privaat geld via een eerlijke verdeling het publieke domein bereikt, verbetert en verfraait.”

Fair Practice
Uit 34 pitches koos de selectiecommissie vier plannen die tot een volledige aanvraag zijn uitgewerkt, met inachtneming van de Fair Practice Code. Naast Panorama Scharwoude waren dat:
1. Een uitbreiding van het Van Eesteren Museum in Amsterdam i.s.m. architecten Alma Bouwens en Justin Agyin om de buurt aantrekkelijker te maken en bij te dragen aan kunstroutes langs de Sloterplas.
2. MO(NU)MENT door regio Parkstad Limburg i.s.m. Falsework, een symbool voor gemeenschapsversterking.
3. Geheugenpaviljoen in het Zuiderplantsoen Kunstpunt Groningen i.s.m. Studio LA, een hergebruik van de snelweg.

De commissie bestaat de komende vier jaar uit Gus Tielens, medeoprichter van Korth Tielens architecten, Marjolein van Eig, eigenaar BureauVanEig, Martin Fredriks, eigenaar/adviseur van LeMartin en bestuurslid van de Stichting Fonds ONB en Saskia van Stein, directeur Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR).

Deadline 2024
Het Cultuurfonds stelt dankzij het Fonds voor Architectuur en Bouwkunst ieder jaar opnieuw €100.000 ter beschikking. De eerstvolgende deadline is 15 mei 2024. Kijk voor de voorwaarden op cultuurfonds.nl/opencall

De volgende partijen zijn verantwoordelijk voor de totstandkoming van het ontwerp van Panorama Scharwoude: Gemeente Koggenland, Recreatieschap Westfriesland, Doe-teams Scharwoude en Grosthuizen, Culture Matters en Common Practice.

Op de groepsfoto staan van links naar rechts: Karel Schoenaker (directeur recreatieschap West-Friesland), Rosalien van Dolder (wethouder Koggenland), Martin Fredriks (insteller Fonds voor architectuur en bouwkunst), Fred Cederhout (insteller Fonds voor Architectuur en Bouwkunst), Cathelijne Broers (directeur het Cultuurfonds), William Stijger (insteller Fonds voor Architectuur en Bouwkunst), Inara Nevskaya (Architect Common Practice), Jurriën van Duijkeren (Architect Common Practice).

Andere nieuwsberichten

Terugkijken: masterclasses architecten in Haarlem

Gisteren, 14:55

Samenwerking corporaties en gemeenten in Zuidoost Brabant krijgt vervolg

Gisteren, 13:50

'Europaboulevard biedt ruimte voor duizend tot tweeduizend woningen'

Gisteren, 13:19

Ensemble van villa's in bosrijke achtertuin van Bredase kantoorvilla

Gisteren, 11:02

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

1 uur geleden

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

2 uur geleden

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

Gisteren, 10:25

Europarlement stemt in met Europese natuurherstelwet

Gisteren, 09:58

Wassenaar stemt ondanks protesten voor woningbouw op ANWB-terrein

Gisteren, 09:13

Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4%

27 februari, 5:26
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan