Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau

Braaksma & Roos renoveert eeuw oude veegpost in Scheveningen

21 juni 2023, 13:27
Naar ontwerp van Braaksma & Roos Architectenbureau wordt de bijna honderd jaar oude veegpost van de gemeentelijke reinigingsdiensten in Scheveningen gerenoveerd. Het complex wordt vernieuwd, verduurzaamd en vergroend.

Vanuit de veegpost aan de Vissershavenstraat houdt het Haags Veegbedrijf (HVB) de straten van Scheveningen schoon. De locatie is al vanaf 1924 in gebruik als afdelingsdepot van de gemeente Den Haag. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het complex gesloopt en vervangen door nieuwbouw zou worden, maar het deel met de rode dakpannen bleek van grote cultuurhistorische waarde.

De veegpost bestaat uit enkele historische gebouwen en later gebouwde delen rond een afgesloten binnenplaats. De bestaande opzet blijft behouden, wel wordt er strategisch gesloopt om onder meer ruimte te maken voor groen en niet meer te restaureren delen te vervangen door duurzame nieuwe elementen. Zo maakt de stalen constructie van de later gebouwde stallingen plaats voor een houten variant.

Rode dakpannen
In het historische deel met rode dakpannen aan de Vissershavenstraat werden vroeger de paarden van de veegwagens gestald en het hooi onder de houten kappen opgeslagen. Ook nu wordt dit deel nog altijd gekoesterd door de buurtbewoners, die het gebouw versieren met tegeltjes en groen, laat Braaksma & Roos weten.

Deze voormalige stallen maken van buitenaf gezien een gesloten indruk, maar die beslotenheid gaat veranderen. De dichtgemetselde gevelvlakken worden weer open gemaakt en ramen worden teruggeplaatst, de geveltuintjes die die omwonenden hebben aangelegd blijven behouden. Verder worden bomen, struiken en klimplanten aangeplant en tonnen geplaatst voor de opvang van regenwater geplaatst en beschikbaar gesteld aan de buurt voor de bewatering van tuinen.

De later gebouwde stallingen, werkplaatsen en een kantoorgedeelte, die een rauwer en industriëler karakter hebben dan het ‘rodepannendeel’, ondergaan een rigoureuzere transformatie. Behalve dat de stalen constructie van de nieuwere stallingen wordt vervangen door een van hout worden de stallingen verhoogd ten behoeve van de nieuwe elektrische voertuigen.

Op het dak van de stalling worden 160 zonnepanelen aangelegd waarmee alle gebouwgebonden energie wordt opgewerkt. Daarnaast is de rest van het dak al voorbereid op mogelijk toekomstige uitbreiding van de zonnepanelen, meldt Braaksma & Roos. Om energie te besparen wordt de thermische schil van de bouwdelen verbeterd met isolatie en nieuwe overheaddeuren. De nieuwe verlichting en ventilatie werken met sensoren om onnodig verbruik tegen te gaan.

Kantoorgedeelte
Het gasloze kantoorgedeelte wordt via warmtepompen van energie voorzien. De karakteristieke en in goede staat verkerende gevel aan de Vissershavenstraat blijft behouden, de rest van het kantoor wordt vernieuwd en opgebouwd met een grotendeels houten constructie. De kantoorgevel wordt bekleed met een patroon van Corten-stalen leien, uitgevoerd in dezelfde schaal en richting als de rode pannen van het historische bouwdeel.

“Het rauwe staal refereert aan het utilitaire DNA van de locatie en toont met geleidelijke verwering en bijbehorende kleurverandering de invloed van het zeeklimaat”, meldt Braaksma & Roos. “Om dit klimaat aan te kunnen zijn dikkere leien gebruikt die decennialang mee kunnen. Aan de zijde van het binnenterrein is het staal geperforeerd zodat de kantoren op de verdieping zicht houden naar buiten. Daarnaast geven de perforaties ook toegang tot de nestkasten die erachter geplaatst zijn. De begane grond heeft een open karakter; zonwering en hemelwaterafvoeren zijn in het ontwerp van de gevel geïntegreerd.”

Inheemse planten
Het vergroeningsplan voor de veegpost is opgesteld in samenwerking met Bureau Sant & Co en de Haagse stadsecoloog. Daarbij is veel aandacht besteed aan het toepassen van inheemse planten die goed gedijen aan de rand van de kust. Daarnaast is er gekeken naar de verschillende wensen en een zo goed mogelijke samenstelling van plaatselijke diersoorten.

De daken van de stallingen zijn voorzien van beplanting met dertig centimeter teelaarde. Deze houdt daardoor zelf genoeg vocht vast en hoeft niet apart bewaterd te worden. Nestkasten zijn afgestemd op de wensen van de vogelsoort, zoals de mus die graag in groepen bij elkaar in dakranden leven. Het groen voorziet ook in schaduw en verkoeling van de aangrenzende ruimtes.

In het midden van de gevel aan de Vissershavenstraat ligt een oude toegangspoort die nauwelijks gebruikt wordt. Aan de binnenzijde van deze toegangspoort wordt nu een verbinding tussen de twee bestaande bouwdelen gemaakt, die tevens onderdeel van de kantine vormt. De inrichting wordt zo veel mogelijk uitgevoerd in hout, waarbij de houten vloerbalken uit een ander project (de Titaan in Den Haag) worden hergebruikt als akoestische plafonds.

De bestaande bestrating uit de stallingen wordt hergebruikt voor de vloer in de kantine. Deze geglazuurde stenen (Scoria bricks) hebben een licht blauw-grijze tint en geven de kantine een ‘buiten-gevoel’ en een eigen identiteit ten opzichte van het bestaande deel. De oude poort wordt vervangen door een cortenstalen scherm. Het scherm wordt geperforeerd met een afbeelding van de medewerkers van de veegpost.

Voorplein
Hoewel het voorplein officieel niet tot de opdracht behoort zijn er plannen om ook dit stuk mee te nemen in de vergroening van het complex. Er wordt onderzocht of de bovengrondse containers ondergronds geplaatst kunnen worden zodat er meer ruimte komt voor bomen, struiken en stalling van fietsen. 

Op dit moment loopt de aanbesteding voor de uitvoering, laat Braaksma & Roos weten. De oplevering wordt in 2025 verwacht.

Andere nieuwsberichten

Moke Architecten draagt bij aan vernieuwing Waterlandpleinbuurt

Gisteren, 13:30

MVRDV transformeert monumentaal pand voor flagshipstore elektrisch automerk

27 mei, 4:54

Openingslezing Rotterdam Architectuur Maand voor Elma van Boxel

27 mei, 11:22

Festival What Design Can Do verkent thema design en klimaatrechtvaardigheid

27 mei, 10:31

SFA organiseert evenement ‘Architect van je eigen werk!’

Gisteren, 14:20

PBL: provincies zouden integralere plannen moeten maken op de langere termijn

Gisteren, 09:45

Oorzaak instorten parkeergarage snel duidelijk, denkt architect

Gisteren, 09:00

Historische Tramhuis in Rotterdam ondergaat transformatie

27 mei, 2:37

Architect en Rietveld-kenner Bertus Mulder overleden

27 mei, 12:54

Noord-Holland komt met subsidie voor extra woonlaag

27 mei, 10:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan