Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Situatie
Copyright: KAAN Architecten
Doorsnede
Copyright: KAAN Architecten
Doorsnede
Copyright: KAAN Architecten
Gevelaanzicht noord
Copyright: KAAN Architecten
Gevelaanzicht zuid
Copyright: KAAN Architecten
Gevelaanzicht west
Copyright: KAAN Architecten
Plattegrond verdieping 3
Copyright: KAAN Architecten
Plattegrond verdieping 5
Copyright: KAAN Architecten
Plattegrond dakverdieping
Copyright: KAAN Architecten
Detail gevel
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Copyright: Brigida González
Situatie
Copyright: KAAN Architecten
Doorsnede
Copyright: KAAN Architecten
Doorsnede
Copyright: KAAN Architecten
Gevelaanzicht noord
Copyright: KAAN Architecten
Gevelaanzicht zuid
Copyright: KAAN Architecten
Gevelaanzicht west
Copyright: KAAN Architecten
Plattegrond verdieping 3
Copyright: KAAN Architecten
Plattegrond verdieping 5
Copyright: KAAN Architecten
Plattegrond dakverdieping
Copyright: KAAN Architecten
Detail gevel
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten

Duits faculteitgebouw naar ontwerp van KAAN Architecten opgeleverd

15 februari 2022, 15:11
Op de Morgenstelle Campus van de Eberhard Karls University in het Duitse Tübingen is een faculteitsgebouw naar ontwerp van KAAN Architecten opgeleverd. In het Geo- en Milieucentrum (GUZ) zijn voorheen verspreide afdelingen van de faculteit Aardwetenschappen en het Instituut voor Grondwater samengebracht.

Het eerste Duitse project van KAAN Architecten maakt deel uit van de uitbreiding van de campus van de genoemde universiteit. Het gebouw staat deels op de helling van een heuvel en vormt vanuit de omgeving gezien een beeldbepalend pand. Van veraf oogt het gebouw als een blok steen met diepe sneden die een glazen volume omhullen, van dichterbij wordt duidelijk dat de gevel uit horizontale banden bestaat, waarmee het gebouw aansluit op de andere panden op de campus.

De schijnbaar massieve banden, met een hoogte en diepte van twee meter, zijn holle constructies bekleed met geprefabriceerde betonnen elementen. Geïntegreerde roosters maken ventilatie en onderhoud mogelijk. De banden zorgen ook voor zonwering en lichtregeling, zodat buitenzonwering overbodig is. Vooral in de avonduren, als binnen licht brandt, vormt de gevel een ‘etalage’ voor het gespecialiseerde programma van het gebouw, laat KAAN Architecten weten.

Twee binnenplaatsen
Het gebouw heeft een afmeting van honderd bij vijftig meter en telt zes verdiepingen. Er zijn twee binnenplaatsen gerealiseerd, die vanwege het aflopende terrein op een ander niveau ten opzichte van elkaar liggen. Gemeenschappelijke voorzieningen als het auditorium en de collegezalen liggen aan de noordkant van het pand, laboratoria en werkplaatsen zijn op het oosten gericht en kantoren en werkplekken zijn georiënteerd op het westen en zuiden.

De hoofdingang met entreehal ligt aan de noordkant van het gebouw. De lokale kunstenaar Martin Bruno Schmid heeft van de 7,5 meter hoge draagkolommen in de hal een kunstwerk gemaakt, door ze over de hoogte te ‘splijten’ en zo een glimp te bieden van hun binnenkant. Het kunstwerk stelt de statica van het gebouw ter discussie, meldt KAAN Architecten.

De notenhouten detaillering van het interieur zorgt voor een ‘warm’ contrast met de robuuste materialen waarvan het gebouw grotendeels is gerealiseerd. In en rondom de entreehal bevinden zich werkplekken voor studenten. Een vrijstaande sculpturale trap tussen de verdiepingen leidt de blik naar de hogere verdiepingen, waar open galerijen dieper het gebouw in leiden.

Compacte blokken
De laboratoria en werkplaatsen zijn in twee compacte blokken aan de oostzijde van het gebouw gesitueerd, om zo te voldoen aan de eisen van een efficiënte indeling en flexibiliteit. Ze zijn verdeeld over alle zes verdiepingen volgens het principe 'van grof naar fijn', te beginnen met de werkplaatsen voor steenvoorbereiding op het laagste niveau en de cleanrooms bovenin.

De kantoren en vergaderruimten langs de noord-, west- en zuidgevel omsluiten de twee twee binnenplaatsen en zijn via inpandige gangen met elkaar verbonden. De binnengevels zijn met natuursteen bekleed en bevatten vensters in een regelmatig ritme, die refereren aan het historische centrum van Tübingen waar zich voorheen de GUZ-kantoren bevonden. Waar de ruimtes aan de buitengevels zicht bieden op een uitgestrekt landschap, bieden die langs de binnenplaatsen zo zicht op een vertrouwde, huiselijke omgeving, vertelt KAAN Architecten.

As
Tussen de twee binnenplaatsen loopt een as waaraan alle gemeenschappelijke ruimtes zijn gelegen die van belang zijn voor het dagelijks gebruik. De as vormt een ruimtelijk oriëntatiepunt tussen de patio’s en het functionele en sociale hart voor de GUZ-medewerkers en -studenten.

Binnenkort wordt ook het tweede project van KAAN Architecten in Duitsland opgeleverd, het kantorencomplex iCampus in de wijk Werksviertel in München.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

1 uur geleden

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

2 uur geleden

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Vandaag, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Vandaag, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

3 uur geleden

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

4 uur geleden

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Vandaag, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan