IABR-directeur George Brugmans
Copyright: Fred Ernst
IABR-directeur George Brugmans
Copyright: Fred Ernst

IABR-directeur woedend over negatief RRKC-advies

18 juni 2020, 16:47
Een advies met voorbedachten rade. Zo noemt IABR-directeur George Brugmans het negatieve subsidieadvies dat de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) heeft uitgebracht voor de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Volgens een woedende Burgmans deugt er niets van de verklaring die de RRKC geeft om de IABR geen subsidie toe te kennen.

De IABR is een van de 28 instellingen uit de Rotterdamse cultuursector die wat de RRKC betreft geen subsidie krijgen voor de periode 2021-20124. De biënnaleorganisatie had voor de komende vier jaar 625.000 euro gevraagd, maar kreeg nul op het rekest. Een flinke financiële tegenvaller voor de IABR, die afgelopen jaren 431.500 euro aan gemeentelijke subsidie ontving.

De RRKC wees de subsidieaanvraag af, onder meer omdat de IABR nauwelijks oog zou hebben voor het publieksbelang en het belang van de biënnale zelf voor de stad Rotterdam ‘uit beeld raakt’. Ook zorgt het aanstaande vertrek van directeur Brugmans en de Raad van Toezicht en het ontbreken van concreet uitgewerkte plannen voor een overdracht aan de toekomstige leiding voor onzekerheid, aldus de RRKC.

Geen beginnen aan
Brugmans heeft geen goed woord over voor de argumentatie van de RRKC. Volgens de IABR-directeur bevat het advies ‘zoveel inconsistenties, verdraaiingen, hele en halve onwaarheden, ongegronde beschuldigingen en suggestieve schijnbewegingen’ dat er voor hem geen beginnen aan is om het te weerleggen.

Wel wil hij ingaan op de vermeende onzekerheid over zijn eigen opvolging en die van de Raad van Toezicht. Zo werpt hij het RRKC-argument tegen dat er in de aanvraag geen indicatie is gegeven voor ‘de manier waarop de transitieperiode zal verlopen’ als Brugmans is gestopt als IABR-directeur (hij gaat volgend jaar met pensioen).

“Lariekoek. In ons plan wordt daar een heel hoofdstuk aan gewijd, pagina’s 15 en 16. Daar mag je iets van vinden, en daar mag je vragen over stellen, maar je mag in een advies niet glashard ontkennen dat er iets niet in een aanvraag staat, dat er wel in staat”, zegt Brugmans. Bovendien gaat de RRKC noch Brugmans zelf over zijn opvolging, stelt de directeur.

Dat de Raad ook zijn vraagtekens zet bij de opvolging van de Raad van Toezicht, waarin zeer ervaren bestuurders als Ed Nijpels en Adri Duivesteijn zitten, noemt Brugmans ‘te kwader trouw’. Volgens de RRKC ‘is onduidelijk of er een redelijke kans bestaat dat het stokje straks op een zorgvuldige manier wordt doorgegeven aan een nieuwe generatie’.

“Dus de RRKC zegt tegen ervaren bestuurders als voormalig minister Ed Nijpels, oud-senator Adri Duivesteijn en Allard Castelein, de directeur van het havenbedrijf: 'De kans is redelijk groot dat jullie het onzorgvuldig gaan doen.' Alsof wij een boevenclub zijn”, zegt Brugmans.

Raad voor Cultuur
Saillant genoeg was de Raad voor Cultuur, die onlangs wel positief adviseerde voor cultuursubsidie vanuit het Rijk voor de IABR, ook zeer kritisch over de opvolgingsprocedure voor de directeur én de Raad van Toezicht.

De Raad ‘vindt dat de leden van de raad van toezicht hun verantwoordelijkheid ten volle moeten nemen om een geschikte kandidaat te vinden die het festival een nieuwe periode in loodst en het voor de subsector architectuur zo belangrijke podium van nieuw elan en focus voorziet’, zo staat in het advies dat de Raad voor Cultuur uitbracht aan cultuurminister Van Engelshoven.

De Raad voor Cultuur en de RRKC noemen beide ook de ‘structurele onderbezetting’ in de personele organisatie van de IABR en de bijbehorende ‘structurele overbelasting’ van de IABR-medewerkers. De Raad voor Cultuur tekent daarbij aan dat de ingrijpende bezuinigingen in 2012 (toen de IABR zijn subsidie uit de Culturele Basisinfrastructuur verloor) ‘ten koste gingen van de personeelsformatie’.

Andere subsidieadviezen
De RRKC gaf wel een positief subsidieadvies voor architectuurcentrum AIR (het gevraagde bedrag van 455.000 euro is volledig gehonoreerd), het Architecture Film Festival Rotterdam (voor 50.000 euro) en ‘nieuwkomer’ OMI (75.000 euro). De Independent School for the City en het festival Rotterdamse Dakendagen zagen hun eerste aanvraag voor een subsidie afgewezen.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan