Copyright: Rijkswaterstaat
Copyright: Rijkswaterstaat

Lichtpoort, Windvogel en Glowing Nature – Studio Roosegaarde voegt lichtkunst toe aan Afsluitdijk

17 november 2017, 9:41
De Afsluitdijk wordt na 85 jaar grootschalig gerenoveerd. Rijkswaterstaat vroeg daarbij aan Studio Roosegaarde om de iconische waarde van dit monument van vooruitgangsdenken te versterken. Als antwoord hierop ontwierp de studio een reflecterend patroon op de heftorens: Lichtpoort. Tot eind januari zijn langs de dijk tijdelijk ook twee andere lichtkunstwerken te zien: Windvogel en Glowing Nature. 

“De Afsluitdijk staat voor een stuk Nederlandse lef en innovatie”, vertelt ontwerper Daan Roosegaarde. “We leven met het water, we vechten met het water, we zoeken een nieuwe harmonie. De Afsluitdijk is de Madonna hierin.” 

“Door een subtiele laag van licht en interactie eraan toe te voegen, versterken we de schoonheid van de dijk en ontstaan er nieuwe koppelingen tussen mens en landschap, duister en licht, poëzie en praktijk. De dijk als een 32 kilometer Zen-lijn in het water is een unieke ervaring die meer mensen zouden moeten zien.” 

Lichtpoort
Aan de westelijke entree tot de Afsluitdijk staan 60 heftorens naar ontwerp van architect Dirk Roosenburg. Deze torens stammen uit 1932 en zijn nu volledig gerenoveerd. Om de beleving hiervan ‘s avonds te versterken heeft Studio Roosegaarde de contouren hiervan voorzien van reflectoren, waardoor die oplichten zodra koplampen van auto’s hierop schijnen. 

“De nieuwe futuristische entree van de Afsluitdijk Lichtpoort brengt de architectuur van de heftorens terug tot de essentie”, verklaart Studio Roosegaarde. “Het licht van de koplampen wordt gereflecteerd door kleine prisma’s, waardoor de kenmerkende contouren van de gebouwen oplichten. Als er geen auto’s rijden lichten de gebouwen niet op. Deze manier van licht gebruiken verbruikt geen stroom en geeft het geen lichtvervuiling.” 

“De inspiratie om met retroreflectie te werken, ontstond door het lichtspel in de vleugels van vlinders te onderzoeken. Er ontstaat een dynamische entree, gevormd door een architectonisch oplichtend lijnenspel wat het monumentencomplex laat zweven alsof de automobilist door een sciencefictionfilm rijdt. Lichtpoort is een concreet voorbeeld voor hoe je de openbare ruimte op energie neutrale wijze kunt verlichten.” 

Naast dit permanente lichtkunstwerk zijn er tot 21 januari 2018 ook twee tijdelijke lichtkunstwerken te zien langs de Afsluitdijk. 

https://vimeo.com/242976670

Windvogel
Slimme vliegers met speciaal ontworpen lichtgevende lijnen die tot 100 kW kunnen opwekken, genoeg voor 200 huishoudens. De in 2014 overleden Nederlandse astronaut Wubbo Ockels zag deze energieopwekkende vliegers bij de Afsluitdijk helemaal zitten. Studio Roosegaarde heeft in een breed team van ontwerpers en ingenieurs dit idee nu werkelijkheid gemaakt. 

“De vlieger is zo ontwikkeld dat hij langdurig in de lucht kan blijven en de optimale wind zoekt”, verklaart Studio Roosegaarde. “Door gebruik te maken van deze wind, beweegt de vliegerlijn heen en weer en wekt hierdoor stroom op zoals een dynamo op een fiets stroom opwekt, welke opgeslagen wordt in een grondstation.” 

Voor de vlieger ontwikkelde Studio Roosegaarde een lichtgevende vliegerlijn uit glasvezels. Aan de horizontale Afsluitdijk voegen de vliegers speels gebogen, verticale lijnen toe.

https://vimeo.com/242971810

Glowing Nature
In de historische Kazemat bij Kornwerderzand heeft Studio Roosegaarde een lichtkunstwerk gerealiseerd met algen die bij aanraking licht afgeven. Daarvoor moeten deze micro-organismen wel onder precies de goede omstandigheden gehouden worden. “Een interactieve en mysterieuze ervaring”, zo omschrijft Studio Roosegaarde dit werk. 

https://vimeo.com/242973709

Alle ontwerpen zijn na zonsondergang gratis te bezichtigen op de Afsluitdijk. Glowing Nature en Windvogel zijn afhankelijk van de natuur, kijk daarom voor bezoek altijd op www.icoonafsluitdijk.nl voor actuele informatie hierover.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Archello introduceert ‘de meest visuele podcastserie over architectuur’

Gisteren, 15:30

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

Gisteren, 13:29

Studio Modijefsky ontwerpt koekmakerij als wonderwinkel

Gisteren, 12:24

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

Gisteren, 09:00

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

23 april, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan