Imtech vraagt uitstel van betaling aan

11 augustus 2015, 10:19
De geplaagde technisch dienstverlener Imtech heeft uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Rotterdam. Het verzoek is goedgekeurd en er zijn bewindvoerders aangesteld.

Zie ook Imtech zag geen uitweg meer

De surseance van betaling volgt op de faillissementsaanvraag van Imtech Duitsland, vorige week donderdag. Imtech heeft de afgelopen dagen geen overeenkomst weten te sluiten over extra financiering, waardoor de stap noodzakelijk is geworden.

Volgens de raad van bestuur en raad van commissarissen van Imtech was de aanvraag voor uitstel van betaling onvermijdelijk.

"Het is zeer teleurstellend dat na alle inspanningen het niet mogelijk is gebleken om deze situatie te voorkomen. Door uitstel van betaling aan te vragen, kunnen we de kans vergroten dat aanzienlijke delen van Imtech door kunnen gaan in het belang van alle belanghebbenden en in het bijzonder onze werknemers'', aldus een verklaring van bestuursvoorzitter Gerard van de Aast en president-commissaris Frans Cremers.

Imtech had maandag al aangegeven dat de gesprekken over een nieuwe lening van 75 miljoen euro definitief op niks waren uitgedraaid. Het installatiebedrijf liet toen weten de situatie en consequenties te evalueren en de opties te bekijken om zo veel mogelijk van de groep te behouden.

Persconferentie
De onderneming uit Gouda was dinsdag niet in staat onmiddellijk commentaar te geven over de zaak. Later op de ochtend geeft het bedrijf een persconferentie. Verder vindt in de middag overleg plaats met de vakbonden.

Het aandeel Imtech ging maandag op de beurs in Amsterdam met 40 procent omlaag tot 0,43 euro. Imtech verloor vorige week al ruim 80 procent van zijn beurswaarde, door zorgen over de toekomst van de onderneming.

Beursbedrijf Euronext en beurswaakhond AFM lieten weten dat de handel in het aandeel Imtech dinsdag gewoon zal doorgaan.

'Vreselijke mededeling'
FNV-bestuurder Jan Meeder noemt de aanvraag voor uitstel van betaling 'een vreselijke mededeling'. De vakbonden FNV en CNV zouden dinsdagmorgen een gesprek hebben met het bestuur van Imtech over de zorgelijke situatie bij het bedrijf. Dat is nu verschoven naar dinsdagmiddag. Behalve met de directie spreken de bonden ook met de bewindvoerder die bij Imtech is aangesteld.

"De 4000 werknemers bij de Nederlandse onderdelen kijken natuurlijk met grote zorg naar de toekomst'', zegt Meeder. Hij benadrukt dat nu alles op alles moet worden gezet op een doorstart. "Dat zullen wij ook in het gesprek met de bewindvoerder aangeven. En dat zoveel mogelijk werknemers mee kunnen.''

Meeder hoopt dat de bewindvoerder een koper vindt voor alle Nederlandse onderdelen. "Of zo'n koper er is weet ik niet, maar Imtech is een mooi bedrijf.'' De vakbondsman acht de kansen op een doorstart wel reëel.

Bestuursvoorzitter Gerard van de Aast kon dinsdagochtend desgevraagd niets zeggen over de gevolgen voor het personeel van Imtech, of de toekomst van de bedrijfsonderdelen. "Dat is voor de bewindvoerders'', zei hij tijdens een persconferentie. "We zullen werkzaamheden zo goed mogelijk doorzetten. Onze mensen zijn vandaag gewoon aan het werk gegaan.''

De bewindvoerders van Imtech gaven aan dinsdagmiddag in gesprek te gaan met de vakbonden.

Noord-Zuidlijn
De gemeente Amsterdam hoopt op een doorstart van Imtech, die betrokken is bij de bouw van de Noord-Zuidlijn. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens dinsdag.

"Ik verwacht niet dat een faillissement nog heel lang op zich laat wachten en dan zal moeten blijken of er een doorstart komt. Aan de hand daarvan kunnen we pas bepalen wat de gevolgen zijn voor de Noord-Zuidlijn.''

Imtech is een grote speler. Het bedrijf vormt samen met Visser & Smit Bouw het samenwerkingsverband VIA NoordZuidlijn, dat de afbouw van de metrolijn verzorgt. Hiermee is een contract van 300 miljoen euro gemoeid, zei de wethouder.

Op dit moment wordt gekeken of het werk elders kan worden ondergebracht en of bepaalde producten door anderen kunnen worden geleverd.

Dat is echter nog niet zo makkelijk, weet Litjens. "Imtech levert ook mensen die heel specialistisch werk doen, zoals de aanleg van elektra in het metronetwerk. Die zijn vrijwel nergens anders te krijgen en als zij wegvallen, levert dat problemen op.''

Hij vindt het lastig te voorspellen wat de exacte gevolgen van een faillissement zijn voor de Noord-Zuidlijn, die in 2017 Amsterdam-Noord met de Zuidas moet verbinden. "Dat hangt er onder meer van af of die specialisten hun werk kunnen afmaken.''

Inventarisatie
De penibele financiële situatie bij Imtech is niet nieuw voor de gemeente. "We zijn al ruim een jaar met ze in gesprek en hebben eerder al een inventarisatie gemaakt van alle dossiers waar zij zich mee bezig houden. Die zijn we nu aan het actualiseren", aldus de wethouder.

Visser & Smit Bouw moet nu maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat het werk kan worden voortgezet.

Vlak voor de zomer kreeg het project ook al te maken met het faillissement van gevelbouwer Oskomera uit Deurne. "Dit zijn lastige dingen die altijd extra energie, geld en tijd kosten'', meent de wethouder.

"Maar we weten en wisten dat de oplevering van de Noord-Zuidlijn tot de laatste dag spannend zal zijn. Met name de afbouw van de laatste twee jaar is een hels karwei."

Bron: ANP

Trefwoorden

imtech

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

Gisteren, 09:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan