Uitreiking eerste VELUX International Design Award
27 mei 2014, 15:39
Hyunjeong Kim van de Berlin University of the Arts in Duitsland heeft met haar project ‘Ferro Fluid Scales’ de eerste prijs gewonnen tijdens de eerste editie van de VELUX International Design Award (VIDA). De prijs die gisteravond werd uitgereikt op de Design Academy in Eindhoven, bestaat uit een trofee in de vorm van een gloeilamp een bedrag van 6000 euro.
De Nederlandse studenten Anneloes de Koff en Iris van den Brink van de TU Delft hebben met hun project ‘The Swipe’ een tweede prijs. Die bestaat, naast de eer, uit een geldbedrag van 2500 euro.
De jury beloonde Hyunjeong Kim met de hoofdprijs voor haar ”uitgebreide en innovatieve oplossing voor dakramen”. Volgens de jury is Ferro Fluid Scales "een project dat een hoge mate van innovatie toont en visie heeft. Ook Technisch gezien is het een zeer slimme en geavanceerde oplossing die een nieuwe manier van denken over raamdecoratie laat zien."
Zeven waardevolle projecten
De tweede prijs ging naar Iris van den Brink en Anneloes de Koff van de Technische Universiteit Delft. Zij verklaren hun geleidelijke zonweringssysteem project The Swipe als volgt: "Naast een mooi, esthetisch effect is ons ontwerp door zijn eenvoud goed uitvoerbaar. Alle verschillende onderdelen van The Swipe zijn gestandaardiseerde elementen wat productiekosten laag houdt. We vinden dat dit in lijn ligt met de visie van de VELUX Groep om geweldige ontwerpen voor iedereen toegankelijk te maken."
De jury vond het project "een zeer eenvoudige maar krachtige en innovatieve oplossing. Vooral de binnen/buiten-oplossing toont op een interessante manier aan hoe het licht kan worden gemanipuleerd."
Naast de twee winnaars presenteerden ook de overige vijf genomineerden van designscholen uit Spanje, Polen, Duitsland en Hongarije tijdens de uitreiking hun prototypes en werden zij gehuldigd met een certificaat van eervolle vermelding.Jurylid Peter Zec, oprichter van de prestigieuze red dot design award vertelt: “Ook de eervolle vermeldingen zijn zeer interessante oplossingen. We hebben het gebruik van nieuwe en spannende technologieën gezien, zoals het gebruik van daglicht als een nachtelijke energiebron, maar ook duurzame technische oplossingen met veel inspiratie uit de natuur”.
Magnetische aantrekkingskracht
Hyunjeong Kim: "Ik ben erg blij dat ik de eerste winnaar ben van de VELUX International Design Award. De awards van VELUX zijn zeer bekende, belangrijke prijzen. Ik ben dan ook erg trots om nu bij de selecte groep winnaars te horen en hoop dat het me zal helpen in de rest van mijn carrière."
Inspiratie voor haar project Ferro Fluid Scales haalde ze uit de vloeistof ferrofluïdum, wat in zijn natuurlijke staat op zwart water lijkt, maar condenseert wanneer het tussen magnetische velden wordt geplaatst. Ferro Fluid Scales integreert deze wetenschappelijke kennis in een origineel ontwerp door de ondoorzichtige vloeistof samen met een heldere suspensie vloeistof in transparant glazen panelen te plaatsen. De gebruiker kan hierdoor eenvoudig de sterkte van het magnetische veld laten toenemen of verminderen, wat de hoeveelheid licht dat door de panelen komt reguleert.
Kim gaat dieper in op het ontwikkelingsproces: "Om mijn idee te realiseren heb ik verschillende materialen onderzocht en uiteindelijk ontdekte ik ferrofluïdum.Het belangrijkste aspect van mijn ontwerp is dat de raambekleding niet functioneert door middel van fysieke beweging, maar door de biologische veranderingen van de ferrofluïdum binnen de glazen panelen. In het concept heb ik een elektromagnetische unit toegevoegd wat het eenvoudiger maakt om het binnenkomende licht te reguleren."
Het selecteren van de winnaar
Het kiezen van een favoriet was een moeilijke taak voor de jury, die naast de Duitser Peter Zec bestond uit het Deens-Italiaans design duo GamFratesi en de Nederlandse ontwerpster en architect Petra Blaisse. Met zo veel getalenteerde teams en uitzonderlijke projecten waren de juryleden het soms oneens.
Petra Blaisse, die met haar ontwerpen zelf continu de uitdaging met de status quo aangaat, noemt iedere finalist een winnaar. “Ze zijn er allemaal in geslaagd om een nieuw licht te werpen op de vele mogelijkheden op het gebied van raamdecoratie-ontwerpen. In het winnende project zagen we een combinatie van technologische intelligentie, inventiviteit en effectiviteit in termen van functionaliteit. Ook dringt de oplossing het decoratieve design niet op aan de gebruiker", aldus Blaisse.
Een nieuwe design award gedreven door innovatie
De VELUX International Design Award is opgericht om aankomende ontwerpers voor raamdecoratie voor dakramen, de grenzen op te laten zoeken op het snijvlak van design en technologie. De VELUX Groep nodigde studenten uit hun ideeën in te dienen over de toekomstige vormgeving en samenstelling van raamdecoratie. Deelnemers uit meer dan 20 Europese landen hebben hun werk ingestuurd dat door de jury werd beoordeeld op basis van de criteria: 'innovatie', 'betere kwaliteit van leven', 'duurzaamheid' en 'marktpotentieel’.
Kent Holm, Global Director of Decoration and Sun Screening Products bij deVELUX Groep, was onder de indruk van het aantal inventieve projecten dat deelnemende teams produceerden. Vooral de ontwerpen die tijdens de uitreiking werden beloond. “Toen we begonnen met deze ontwerpwedstrijd hadden we geen idee dat we hier vandaag zouden staan met zoveel spannende projecten," zei Holm tijdens de uitreiking. "Het is echt bewonderenswaardig hoeveel ontwerpteams hebben gekozen voor zeer complexe oplossingen en we zijn blij met hun enorme toewijding en vakmanschap gedurende de hele competitie."
Holm hoopt dat de studenten hebben geprofiteerd van het proces, van inspiratie tot concept en van ontwerp naar prototype. “Als bron van daglicht, frisse lucht en uitzicht, draagt een dakraam bij aan een betere leefomgeving. Ik weet zeker dat alle deelnemers waardevolle inzichten hebben gekregen over onze producten. Wij voelen ons in ieder geval zeer geïnspireerd door alle creatieve concepten en oplossing waarmee de studenten zijn gekomen!"