Copyright: (grafie Sebastiaan Knot)
Copyright: Henk Homberg, ERA Contour (grafie Sebastiaan Knot)
Copyright: Ben Pluijmers, Com-Wonen (grafie Sebastiaan Knot)
Copyright: (grafie Sebastiaan Knot)
Copyright: Jeroen van Schooten, Meyer en Van Schooten Architecten (grafie Sebastiaan Knot)
Copyright: Jeroen van Schooten, Meyer en Van Schooten Architecten (grafie Sebastiaan Knot)
Copyright: (grafie Sebastiaan Knot)

Verslag manifestatie Ketenintegratie

20 april 2010, 11:30
Het is hoog tijd dat in het bouwproces de ‘vechtposities’ van de partijen onderling worden verlaten en dat gezocht wordt naar projectgebonden of projectoverschrijdende samenwerking: ketenintegratie. De vriendenvereniging van het NAi organiseerde maandag een avond rond dit thema.

De aftrap voor de avond werd gegeven door Hans de Jonge, professor aan de TU Delft en directeur van de Brink Groep. “In andere vakgebieden is een pleidooi voor ketenintegratie volstrekt overbodig, want die doen het al”, begon De Jonge. In de bouw gebeurt het nog weinig.

In de bouw, zoals die nu georganiseerd is, gaan een aantal zaken mis, analyseerde De Jonge. Zo zou de aandacht moeten verschuiven van nieuwbouw naar de bestaande voorraad. Ook zou er gedacht moeten worden in levenscycli: over een periode van tientallen jaren vallen de stichtingskosten van een gebouw in het niet bij de kosten voor het gebruik van het gebouw. Ook zou de eindwaarde van vastgoed anders berekend moeten worden, stelde De Jonge, die is nu te hoog.

Aan het begin van het reguliere bouwproces worden zonder veel informatie en zonder veel discussie de grootste ontwerpbeslissingen genomen. Later in het proces, als de informatie wel aanwezig is, wordt lang gediscussieerd over kleine ontwerpbeslissingen. Ook dat zou anders moeten: alle partijen moeten vanaf de start bij het bouwproces betrokken zijn.

Voorbeelden van ketenintegratie in het buitenland laten volgens De Jonge zien dat in de loop van de tijd, als de samenwerking tussen partijen over verschillende projecten volwassen is geworden, er zo’n 20% bespaart kan worden op de kosten. Uit onderzoek blijkt echter ook, stelde De Jonge, dat bouwers bij ketenintegratie ‘kwaliteit’ en ‘winstgevendheid’ waarderen en dat woningcorporaties de ‘kwaliteit’ en ‘dienstverlening’ zien verbeteren.

Gevolgen voor de eigen organisatie
Na de De Jonge was het de beurt aan Henk Homberg, directeur bij bouwbedrijf ERA Contour. Zijn bedrijf is in gesprek met woningcorporatie Ymere om tot een projectoverschrijdende samenwerking te komen tussen hun bedrijven: ketenintegratie. Zelf sprak hij over ‘co-makership’. Dura Vermeer en Thunnissen gaan eenzelfde samenwerking met Ymere aan. Ymere wil een derde van haar jaarlijkse bouwvolume met deze drie partijen realiseren.

De aanleiding om zich op ketenintegratie te oriënteren was bij ERA Contour de constatering in 2007 dat de kosten van de bouwprojecten te hoog opliepen. Het moest anders. Met Ymere wordt ingezet op een langdurige samenwerking, vertelde Homberg, waarin wederzijds vertrouwen en wederzijdse winst de sleutel zijn. De verantwoordelijkheid moet gezamenlijk gedragen worden. Het verbeteren van de kwaliteit van de bouw staat bij ERA Contour voorop, net als het werkplezier.

Openhartig vertelde Homberg echter ook dat ketenintegratie een andere manier van denken vergt en dat het daarom gevolgen heeft voor zijn organisatie. Er moet een cultuur van samenwerken ontstaan, die gedragen wordt op directieniveau. Bijkomende moeilijkheid is dat de investering in de samenwerking en de benodigde ICT (BIM) nu gedaan moet worden, maar dat de winst zich pas op langere termijn zal uitbetalen.

Homberg sloot zijn verhaal af met twee stellingen: het veranderproces om tot ketenintegratie te komen duurt een paar jaar, en: het bedrijf moet er volledig op ingericht worden. Het is volgens Homberg onmogelijk om een deel van de organisatie op een manier te laten werken en een ander deel van de organisatie op een heel andere manier.

Voorbij het laaghangend fruit
De volgende spreker was Ben Pluijmers van Com-Wonen. De woningcorporatie werkt inmiddels al meer dan 25 jaar samen met Dura Vermeer. Bij een evaluatie van de samenwerking bleek dat er nog altijd veel mis gaat. Ketenintegratie moet de bouwproductie ‘beter – sneller - goedkoper’ maken.

Volgens Pluijmers gaat het erom dat er gedacht en gehandeld wordt als één organisatie, terwijl het toch twee bedrijven blijven. Het gaat om zakelijk vertrouwen. Meetsystemen zijn volgens Ben Pluijmers belangrijk. Naast besparing op kosten wil Com-Wonen de kwaliteit verhogen en de lengte van het bouwproces met anderhalf jaar (!) inkorten.

Een exemplarisch ‘as is’ bouwproces is door de vele partijen die erbij betrokken zijn zeer gefragmenteerd, waarbij er ook nog eens veel wantrouwen is tussen de partijen onderling. Een bouwproject kan hierdoor 25% duurder uitvallen als begroot, terwijl het ook zomaar twee jaar later als gepland opgeleverd kan worden.

“Vertrouwen is een beslissing”, stelde Pluijmers. In het eerste project waarin ketenintegratie is toegepast is een gezamenlijke winst- en risicopot gemaakt. Plijmers: “Het gaat niet om bezuinigen, maar om minder faalkosten.” De pilot viel uiteindelijk 8% goedkoper uitgevallen dan was begroot.

In de pilot is het laaghangend fruit geplukt, denkt Pluijmers. Het vervolg wordt moeilijker. Com-Wonen denkt aan verdere ketenintegratie: onderhoud, tekenbureau, architectenbureau, adviseurs en toeleveranciers. Ook wordt gedacht over een vervolgprojecten in de vorm van groot onderhoud en niet-fysieke programma’s.

DBFMO
De laatste spreker van de avond was architect Jeroen van Schooten. “Het bouwproces, zoals dat op de universiteit wordt voorgesteld, met helder afgebakende rollen – opdrachtgever, architect en bouwer – bestaat niet meer”, begon Van Schooten, “het bouwproces is in de praktijk totaal versnipperd.”

Dat het anders kan illustreerde Van Schooten met het ontwerp voor het Ministerie van Financiën in Den Haag. Bij dit ontwerp werkte Meyer & Van Schooten in een DBFMO ontwerpteam. Hierin was een onderhoudscontract voor 25 jaar opgenomen. DBFMO is een vorm van projectgebonden ketenintegratie, geen projectoverschrijdende ketenintegratie zoals Henk Homburg en Ben Pluijmers die bespraken. Van Schooten geloofde niet dat er bouwers of corporaties zijn die steeds met dezelfde architect zouden willen werken.

Over DBFMO is Van Schooten zeer enthousiast: “Het bouwproces was opnieuw helder!” Het werkt zo dat de opdrachtgever op één moment een output specificatie definieert en dat alle partijen vanaf het begin bij het ontwerp betrokken zijn. Dat disciplineert de opdrachtgever, ging Van Schooten verder, maar het betekende ook dat vanaf dag 1 nagedacht werd over de kosten, beveiliging, onderhoud, enzovoorts. “In de eerste 10 weken van een bouwproces worden de grootste besparingen gerealiseerd.”

De opdracht voor het Ministerie van Financiën was feitelijk een renovatie, met een bijbehorend budget. Uit calculaties bleek echter al snel dat bouwkundige ingrepen – een dubbele gevel, het overdekken van één van de binnentuinen, verplaatsen van het laden/lossen en de kantine – over een periode van 25 jaar zeer rendabel zijn.

“Een dubbele gevel is normaal gesproken onbetaalbaar”, vertelde Van Schooten. Maar hier zorgde een dubbele gevel voor een beter binnenklimaat en betere geluidsisolatie. De dubbele gevel maakt de integratie en het onderhoud van de zonwering bovendien goedkoper. Ook konden de installaties vanuit de verlaagde plafonds naar de gevel verplaatst worden, zodat de verdiepingshoogte vergroot kon worden. Met een holle vloer en klimaatplafonds zijn veranderingen in de plattegrond nu razendsnel door te voeren. Van Schooten: “Dat gebeurt continu.”

De renovatie van het Ministerie van Financiën is uiteindelijk een maand eerder dan gepland opgeleverd en was 8% goedkoper dan begroot. In eenzelfde soort samenwerking werkt Meyer & Van Schooten nu aan de Kromhout Kazerne in Utrecht. Van Schooten waarschuwde ook: “Er moet voor gewaakt worden dat niet teruggekeerd wordt naar de oude vechtposities.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

1 uur geleden

Een houten villa genesteld in het bos

Gisteren, 17:31

Mecanoo presenteert bouwfoto’s van het Doris Duke Theatre in Becket, Massachusetts

Gisteren, 15:17

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert ontwerp renovatie Algemene Rekenkamer

Gisteren, 13:15

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

33 minuten geleden

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

2 uur geleden

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

Gisteren, 16:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

Gisteren, 14:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

20 november, 9:35
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan