AM past duurzame energieconcepten toe

23 oktober 2008, 14:20
Met het boren van twee 80 meter diepe bronnen voor warmte-/koudeopslag in het project Drie Hoefijzers in Breda, bereikt AM Vastgoedontwikkeling een nieuwe mijlpaal in haar streven duurzaam te ontwikkelen. AM past inmiddels geavanceerde, duurzame energieconcepten toe in ruim 10.000 woningen en 250.000 m² commercieel vastgoed. Hiermee wordt invulling gegeven aan de eerder dit jaar door AM uitgesproken doelstelling alle toekomstige projecten duurzaam te ontwikkelen. Toepassing van deze concepten levert – naast een reductie van de CO2-uitstoot - de toekomstige woningbezitters en kantoorgebruikers een daling op van de energielasten van circa 40%.

Als duurzaam energieconcept wordt veelal warmte-/ koudeopslag (WKO) toegepast. Met de toepassing van dit concept in haar projecten speelt AM in op de toenemende vraag van woonconsumenten en kantoorgebruikers naar meer comfort, een gezonder binnenklimaat en lagere energielasten. Het systeem biedt koeling in de zomer door warmte te onttrekken aan het gebouw en hergebruikt die warmte in de winter om de ruimte te verwarmen. Om het systeem optimaal te laten functioneren zijn diep gelegen warmte- en koudebronnen nodig. Daarnaast wordt hiermee een belangrijke bijdrage geleverd aan het rijksbeleid om energieverbruik en CO2-uitstoot drastisch te reduceren. Onder de noemer ´Natuurlijk Duurzaam´ voorziet AM waar mogelijk haar nieuwe projecten van duurzame energieconcepten.

Solide investering
Het grote voordeel van WKO is dat het surplus aan comfort gepaard gaat met een daling van de energielasten van circa 40%. Met de verwachte stijging van de energieprijzen is het dan ook een solide investering in de toekomst.

Bijkomend voordeel is dat er een gezonder leefklimaat in de woning ontstaat doordat er minder stofdeeltjes in de lucht komen, de relatieve luchtvochtigheid verbetert en de kans op huisstofmijt minder groot is. De woning wordt comfortabeler door een aangenamere warmteverdeling en heeft meer netto vloeroppervlak door het ontbreken van radiatoren.

Een concreet resultaat van de toepassing van duurzame energieconcepten in commercieel vastgoed boeken AM en IPMMC met het mijnwaterproject in Heerlen. In het nieuwe kantoor van het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt via een oude mijnschacht mijnwater gebruikt voor het warmte-/koudeopslag systeem.

Energieneutrale gebouwen
AM investeert daarnaast op verschillende manieren in onderzoek met als doel omstreeks 2015 energieneutrale gebouwen te kunnen ontwikkelen. AM neemt hierin samen met onder meer Senter Novem het voortouw. Een concreet project dat hieruit is voortgekomen is ´De Wijk van Morgen´. Op het terrein van Avantis in Heerlen start AM in samenwerking met de Hogeschool Zuyd, Cauberg-Huygen, stichting DEPW, ECN en TNO een research- en demonstratieplatform voor nieuwe energieoplossingen. ´De Wijk van Morgen´ staat in het teken van Platform Energietransitie Gebouwde Omgeving (PEGO). Senter Novem heeft in het kader van EOS (Energie Onderzoek Subsidie) een subsidie van € 700.000 toegekend. De totale investering in het platform bedraagt € 1,8 miljoen. Het betreft de realisatie van twee zogenaamde demonstratie- c.q. trainingswoningen en een multifunctioneel centrum. Voor de woningen worden twee concepten gehanteerd: een exergiehuis en een passiefhuis met als doelstelling een structurele CO2-reductie in de woningbouw van 80% . Het multifunctionele centrum wordt volgens een 0-energie concept ontwikkeld en wordt gebruikt als centrum voor training, voorlichting en exposities op het gebied van nieuwe, duurzame energie.

AM
Inspirerende en duurzame leefomgevingen bedenken en ontwikkelen, dat is de passie van AM. Wij betrekken actief alle belangen en belanghebbenden in een open planproces om de soms verborgen kracht van locaties – zowel in de stedelijke omgeving als in het landelijk gebied – te benutten. Wij doen dit creatief, professioneel, eigenzinnig en vol bezieling.

In samenwerking met overheden, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en consumenten ontstaan hierdoor bijzondere en kwaliteitsrijke gebieden om in te wonen, werken, winkelen en recreëren. AM zorgt hiermee voor kwaliteit van ruimte én kwaliteit van leven.

Bron: AM

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

Gisteren, 15:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

Gisteren, 13:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

Gisteren, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

Gisteren, 16:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

Gisteren, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

Gisteren, 09:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan