Copyright: infunctievan
Copyright: infunctievan
Copyright: infunctievan
Copyright: infunctievan
Copyright: infunctievan
Copyright: infunctievan
Copyright: Consortium PvJ
Copyright: Consortium PvJ
Copyright: infunctievan
Copyright: infunctievan
Copyright: infunctievan
Copyright: infunctievan
Copyright: infunctievan
Copyright: infunctievan
Copyright: Consortium PvJ
Copyright: Consortium PvJ

Ontwerp verbouwing en uitbreiding Haags Paleis van Justitie gepresenteerd

15 maart, 16:15
Barcode Architects, HUB, ABT en Karres en Brands hebben het ontwerp gepresenteerd voor de verbouwing van het Paleis van Justitie in Den Haag. Het ontwerp voorziet een ensemble van bestaande en nieuwe bouwdelen, die afzonderlijk herkenbaar zijn. Het voorplein aan de Prins Clauslaan wordt vernieuwd.

Het Consortium PvJ, zoals het ontwerpteam is genoemd, presenteert zijn ontwerp drie weken nadat het Rijksvastgoedbedrijf bekend heeft gemaakt dat dit samenwerkingsverband het justitieel complex mag verbouwen en uitbreiden. Het doel is om een duurzaam, uitnodigend en ‘geruststellend’ Paleis van Justitie te ontwerpen dat bovendien optimaal functioneert.

Het Nieuwe Bouwen
Leidend thema in het ontwerp en de procesaanpak is Het Nieuwe Bouwen, in de zin van ‘bouwen met dat wat voorhanden is om zo CO2 -emissies en maatschappelijke levensduurkosten te minimaliseren en gezondheid, functionaliteit en flexibiliteit te maximaliseren’. Het oudste bouwdeel wordt losgeknipt van de uitbreiding uit de jaren negentig, nieuwe delen worden aan verschillende kanten van het complex bijgevoegd.

Door de bestaande bouwdelen los te knippen, wordt het alzijdige karakter van het oorspronkelijke ontwerp van architect Frank Sevenhuijsen (gerealiseerd in de periode 1960-’76) in ere hersteld. De uit 1996 stammende toren van bureau Ellerman, Lucas, Van Vught krijgt een rankere voet, die bestaat uit twee kolommen. Deze ingreep verbetert het zicht op de entrees en maakt de publieke ruimte groter en gastvrijer, meldt het Consortium PvJ.

Beide bouwdelen hebben hun entree aan het heringericht en vergronde voorplein, waar gebruikers en voorbijgangers kunnen wachten, rusten of elkaar ontmoeten. Aan de kant van de naastgelegen Theresiastraat wordt het gebouw iets teruggelegd, waardoor het straatprofiel hier breder wordt en een bestaande bomenrij kan worden doorgetrokken.

Ensemble
Het oorspronkelijke gebouw (P1) en de later gebouwde toren (P2) zin samen met de nieuwe delen ontwerpen als een ensemble, zij het met eigen karakters voor de verschillende bouwdelen. “Op ooghoogte zijn P1 en P2 open en transparant, de plinten zijn duidelijk familie van elkaar. De maatvoering van de plint van P2 sluit aan op het sterke ritme van de vrijstaande kolommen van P1. De karakteristieke houten kozijnen komen in beide gebouwen terug op de begane grond. Zo ontstaat er, juist op ooghoogte, een sterk samenhangend geheel”, legt het ontwerpteam uit.

“Het monolithische gebouwontwerp van bouwdeel P1 toont een heldere volume-opbouw van een uitnodigende plint met daarop een laag kantoren en twee publieke lagen. De kopeinden van de inwendige circulatie straten zijn, net als in het oorspronkelijke ontwerp, volledig grote open vensters. De organisatorische opzet van het gebouw is hierdoor in de buitengevel af te lezen. Tegelijkertijd krijgen de gebruikers vanuit het gebouw een genereus zicht op de omgeving”, melden de ontwerpers voorts.

“De bijzondere kwaliteit en uitstraling van de gevel komt tot uitdrukking op verdieping 2 en 3. De grijze graniet elementen worden volledig hergebruikt. De elementen worden deels uitgezaagd, hierachter worden verdiepingshoge glazen elementen geplaatst. Zo ontstaat een dynamisch samenspel van de zware natuurstenen gevel in contrast met veel kleine, vierkante openingen. Het vormt voor de gebruikers een caleidoscopisch uitzicht op Den Haag en tegelijkertijd een dynamisch dag- en zonlichtspel binnen”, aldus Consortium PvJ.

Groen doorgetrokken naar binnen
Geheel volgens de ontwerpvisie ‘mens en natuur in het centrum van het ontwerp’ wordt het groen doorgetrokken naar binnen. Daglicht en groen moeten hier zorgen voor rust en oriëntatie. Het materialenpalet voor het interieur bestaat zoveel mogelijk uit een mix van hergebruikte bestaande materialen en nieuwe biobased materialen, die tactiel en ‘aanraakbaar’ zijn. Het ‘frisse palet’ gaat een dialoog aan met de bestaande elementen van het interieur.

“Op het dak van de laagbouw voegen we een koppelstuk toe, een nieuwe rondgang die alles met elkaar in relatie brengt. Het versterkt de gebruikswaarde voor de bewonersdoor het realiseren van een korte, heldere route van de kantoren in de hoogbouw P1 en P2 naar de rechtszalen en functies in de laagbouw”, meldt het ontwerpteam.

Voorlopig ontwerp eind dit jaar
De opdracht omvat ruim 79.000 m². Het complex biedt ruimte aan onder meer 58 zittingszalen en ruim 2.000 werkplekken. Naar verwachting wordt eind dit jaar een voorlopig ontwerp gepresenteerd, het definitief ontwerp volgt begin 2024. Weer een jaar later starten de bouwwerkzaamheden, die in 2033 moeten zijn afgerond. Het Paleis van Justitie blijft tijdens de verbouwing in gebruik.

Andere nieuwsberichten

Signature presenteert zich als nieuwe gebieds- en natuurontwikkelaar

Gisteren, 16:00

Bruisend festivalhart van Rotterdam Architectuur Maand in beeld

Gisteren, 09:51

Met Nudus slaan Caro van de Venne, Albert Dijk en Tim Brans een nieuwe weg in

Gisteren, 09:00

Zuider Gymnasium en Fridtjof Nansenschool winnen Rotterdam Architectuurprijs 2023

7 juni, 6:00

Sara van Popta en Marc Eijkelkamp treden toe tot directie 19 het atelier

Gisteren, 17:44

Provincie Utrecht pakt verouderde bedrijventerreinen aan

7 juni, 4:00

Geen vergoeding vloerenbedrijf ingestorte parkeergarage Eindhoven

6 juni, 4:23

Voor het eerst meer energie uit zonnepanelen dan uit biomassa

5 juni, 3:41

Woongebouw in Amsterdam-Oost onbewoonbaar door grote brand

5 juni, 11:19

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

2 juni, 2:06
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Cembrit B.V.
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan